Göksun’da Törbüzek Çayına özgü kırmızı benekli alabalığın korunması ve çoğaltılması için Kahramanmaraş Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından iki yıl önce başlatılan çalışmalar sonuç verdi. Proje kapsamında iki yıl önce Törbüzek Çayından alınan anaç balıklar, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Mersin Çamlıyayla Alabalık Üretim tesislerinde koruma altına alındı. Bu anaçlardan alınan ve yaklaşık beş santim boyuna ulaşan yavrular, düzenlenen etkinlikle ana yurtları olan Törbüzek Çayında doğal yaşama bırakıldı.

Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın, Mehmetbey Mahallesinde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, Törbüzek Çayının bölgede kendine has kırmızı benekli alabalığın en iyi yetiştiği yer olduğunu söyledi.

Tüm kurumların birinci derecede görevlerinin doğayı korumak olduğuna işaret eden Başkan Aydın, konuşmasında şunları kaydetti:

“Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün anaç alabalık alarak iki yıl içerisinde bu anaç balıklardan elde etmiş oldukları yaklaşık beş bin adet yavru alabalığın bugün doğayla, doğal hayatla buluşmasını sağladık. Yavru balıklarımız şunda Törbüzek çayına kavuştu. Bizim hepimizin birinci derecede görevi doğayı korumak. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün yapmış olduğu çalışmalar neticesinde bu güzellikleri yaşıyoruz. Bundan dolayı bakanlık görevlilerimize ve bu işe emeği geçen tüm arkadaşlarımıza çok çok teşekkür ediyorum. Her yerin ürünü kendine özeldir. Bizim Törbüzek Çayında yetişen alabalık da bizim için çok özeldir. Bundan dolayı iki yıl önce almış oldukları anaç alabalıktan elde edilen beş bin yavrunun tekrar ana kaynağıyla, membaıyla buluşması bizi son derece memnun etmiştir. İnşallah doğal hayatı koruma noktasında halkımız, vatandaşımız da duyarlı olur.”

Törbüzek çayı üzerinde avlanmanın yasak olduğuna dikkat çeken Başkan Aydın, “Ayrıca şunu da belirtmek istiyorum, Törbüzek çayı üzerinde yıl on iki ay avlanmak yasak. Vatandaşlarımız bunu bilsin. Çok ciddi cezai müeyyidelerle karşı karşıya kalabilirler. Çünkü biz doğayı korumakla görevli olduğumuzu ifade ettik ve bu anlamda da çok ciddi mücadele etmemiz gerektiğini biliyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda kırmızı benekli alabalıklarımızın daha da fazla çoğalmasını temin etme yolunda Rabbim hepimize güç kuvvet versin.” şeklinde konuştu.

Yavru balıkları doğal hayatla buluşturma etkinliğine AK Parti Göksun İlçe Başkanı Mustafa Akgül, Kahramanmaraş Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Hacı Kalınkütük ile ilgili personeller katıldı.

Editör: Haber Merkezi