2015-16 kış sezonu için Kahramanmaraş’ta kestane sözünün başladığını dile getiren Bekir Poyraz: “ Kestaneler öncelikle yıkanır ve süzdürülür. Sonra özel yapılan kastene ocaklarında pişirilerek sıcak sıcak servis yapılır,” diyerek önemine dikkat eçkti..
       
Poyraz: Herkes evinde de kestane pişire bilir, soba üzerinde veya ocakta yapıla bilir, bunu için iyice yıkanan temizlenen kestane, Kestane kebabı yapılacak teflon tava veya eski tip döküm ızgara veya tost makineleri kısık ateşte kızdırılır.
     
Tırtıllı ve kısa saplı bir bıçakla kestanelerin kabuk kısmı çok aşağıya gitmeyecek şekilde yani kestane meyve içini çok fazla kesmeden boydan boya (diğer bir deyişle kestane elde tutulduğunda elin üzerine kalan şişman kısmı yanlamasına) çizilir. Geleneksel yöntem bu olmasına karşılık daha kolay açılması hedefiyle artı veya çarpı işareti şeklinde çift çizgi de uygulanabilir. Çizilmiş kestanelerin pişirme öncesi suda bekletilmesi kabukların daha kolay açılmasına katkı sunabilir.İstenirse kestane çizmeyi kolaylaştıran aletler kullanılarak elin kesilmesi tehlikesi azaltılabilir.
 

   
 Kestaneler kızmış olan tavaya dizilir ve kısık ateşte pişirilir. Yavaş yavaş kestanelerin ağzının açıldığı görülür.
       
Kestanelerin alt kısımları kızarmaya başlayınca, üst kısımda açılmaya başladığında dikkatli bir şekilde alt üst edilir.
Bu kısımda aynı şekilde pişirildikten sonra kestaneler ocaktan alınır. Kestane Kebabı çok soğutulmadan sıcak olarak yenir.
     
Bekir Poyraz: “ Kış günlerinin en güzel dostu kestane kebabı yemeye herkesi davet ediyorum, gece geç saatlere kadar Kahramanmaraş halkına sıcak kestane yetiştirmek için çalışıyoruz,” diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi