Kartalkaya Sağ Sahil Sulama Birliği Meclis Üyelerinden  yardım isteyen Başkan İsmail Kaynar: “ Çiftçilerimizle görüşelim, bölgenin planlamasını yapalım birimiz buğday ekersek, diğeri pamuk ekimi yapsın böylece su isteyen ürünle istemeyeni yan yana ekelim ki suyu verimli kullanalım,” diyerek açılış konumasını yaptı.

Saygı duruşu İstiklal Marşının okunması ile kürsüye gelen Kartalkaya Sağ Sahil Sulama Birliği Başkanı İsmail Kaynar: “ Kuraklık ülkemizde özellikle Kahramanmaraş’ta yer etti. Doğu Akdeniz havzası dediğimiz Suriye, Lübnan, İsrail ve Türkiye’nin de bu kısmı kuralık çok etkileniyor. Buna rağmen 2014 -2016 da ki kuraklığı kısmen yaşadık. Barajımız tam dolmadan yüzde 85 doluluk oranı varken açmaya başladık. Bu şekilde yapmak zorundaydık çünkü ekili olan ürünümüzü erken sulanmadığı zaman verim düşüklüğüne sebep olacağını biliyorduk. Kanalımıza 25 Nisan civarında alırken bu sene nisan başlarında alıyoruz. Bu sene verimlilerimiz iyi oldu.,” dedi.  



Sulama kanallarını sürekli bakımı yapılsada açık kanal sistemi olması sebebi ile su kayıbının fazla olduğunu belirten Kaynar: “Son zamanlardaki düzenli yağış bizi kurtardı. Buna rağmen de tüm alanımız buğdaylarımız sulanmadı. 10 15 bin dönüm açığımız kaldı. Bu da iklim şartlarından olduğunu düşünüyoruz. Bu sene ki fiyatlarımız da fena değildi buna da seviniyoruz. 

Kartalkaya Sulamasının sol ve sağ sahil olarak kapalı sulama sistemine geçirilmesi için çalışmalar yapılıyor ihalesi yapılırsa çok daha verimli su kullanımı yapacağız diyen Başkan Kaynar:  Buna rağmen sol sahilin başlattığı bizimde daha sonra başlattığımız rotasyon durumu söz konusu. Gaziantep Maraşımızdan içme suyunu almaya devam ediyor. Hem de aşırı bir şekilde alıyor. Şimdi sol sahilde bağlama dediğimiz yerde 1.5 metre küp su alıyor ordan. Tabi topraktan bu kadar su alınması demek o toprağın canının çekilmesi demektir. O su çekilmemiş olsaydı sol sahil de fazla su talep etmiyordu, şimdi o su çekilince sol sahilde ister istemez toprak taban suyu düştüğü için onlarda istiyor. 4.5 metre küpe yakın bizim tahmin ettiğimiz barajdan su alınıyor. Yani barajda su tahliye edilmediği için Suyumuzun yarısından fazlasını Gaziantep alıyor. Evet onlarda bizim insanımız ama bizim çiftçilerimiz perişan oluyor. 

Kaynar: “ Geçen sene 26 metre küp su var, bu sene 35 metre küp su halen duruyor. Biz bölgemize 1.5 metre küp suyu fazladan alamadık. 1.5 metre küp su da 5 6 gün yapıyordu yani planladığımız bayramın birinci ikinci gününe denk getirmekti. Ne kadar uğraştıysak Başbakan yardımcımız Veysi Kaynak, Celalettin Güvenç, tüm siyasilerimiz herkes çalıştı ama, kardeşim bizim Gaziantep’e gücümüz yetmiyor. 1.5 metre küp su alsaydık çok çok güzel olacaktı ama alamadık.  

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Helete ‘ye içme suyu barajı yaptırıyor bu baraj bittiğinde sanıyorum, Kartalkaya barajı bize kalacaktır,kapalı sistem ile birlikte su sorunumuz önümüzdeki dönemlerde bitecek ancak, biz suyumuzu çok tasarruflu kullanmak zorundayız, barajımız bu su bu , arazimizde bu kadar bir damla su bile çok önemli “ diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi