Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Şubat ayında AK Parti Kahramanmaraş İl Kongresi'nde; ‘‘Senegal’deki Goree Adası’nın dili olsa ah bu sömürge dönemini bir anlatsa. Şimdi Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı bu gençlerimizi alacak, Senegal’e Goree Adası’na götürecek ve o Goree Adası’ndaki nasıl bir insanlık dışı Pazar kurulduğu, insan hayatının ne kadar ucuzlatıldığını orada bizzat görme imkanını bulacaklar ve ancak bu şekilde bu milletin ne kadar adil, ne kadar yüce, ne kadar güçlü bir millet olduğunu anlama imkanını buluruz. Tamam mı Başkan?’’ sözlerinin ardından

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, gençlerden oluşan kafileyi, her köşesinde köle ticaretinin izlerini taşıyan adaya gönderdi.

Uzun süre Fransız sömürgesinde kalan adayı ziyaret eden gençler, 28 köle evinden biri olan ve müzeye dönüştürülen binayı gezdi.

Müze yetkililerinden adanın sömürge tarihi hakkında bilgi alan gençler, ada sakinlerinin Türkiye'den restorasyonunu talep ettikleri tek camileri Goree Camisi'ne de ziyarette bulundu.

"Gore Camisi, adada İslamiyet'in temsil noktası konumunda"

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin gezi organizasyonu sorumlusu Harun Dedeoğlu, yaptığı açıklamada, ziyaretin çok verimli geçtiğini ve belli periyotlarla başka grupları da adaya getirmeyi planladıklarını söyledi.

Dedeoğlu, adadaki tek caminin önem arz ettiğine dikkati çekerek, "Gore Camisi, adada İslamiyet'in temsil noktası konumunda. Ada halkının caminin restorasyonu konusundaki istekleri için elimizden geleni yapacağız inşallah" diye konuştu.

"Batı'nın gerçek yüzünü gördük"

Kafiledeki gençlerden Ali Çam da adada gördüklerinin kendisini çok etkilediğini ve üzdüğünü söyledi.

Çam, "Bize medeniyet dersi vermeye çalışan Batı'nın gerçek yüzünü bu topraklarda en iyi şekilde gördük. Goore Adası'nda bulunan 28 köle evinden sadece 1 tanesi müzeye çevrilmiş. İnsanlığın unutulduğu, her yerde medeniyeti savunan sömürgeci anlayış devletlerinin insanlığa yaptığı en büyük ayıp Goore Adası'nda saklı.
Afrika'nın belirli bölgelerinden toplanan kölelerin bu adaya getirilerek köle evlerinde her türlü işkenceye maruz kaldığını,  tava, tencere veya bir at karşılığı on insan satıldığını bizzat dinledik. İnsanlığın öldüğü, utanç duygusunun olmadığı, merhametin uğramadığı bu ada Sömürgeci devlet anlayışının sahip olduğu tüm ülkelerin ayıbı, suçudur" ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Matematik Bölümü son sınıf öğrencisi Cuma Ali Kıyık da Senegallilerin çok sıcakkanlı olduklarını ve kendilerini çok güzel karşıladıklarını dile getirdi.
Editör: Haber Merkezi