Valilik Kavşağı’nda gerçekleştirilen kutlama törenleri Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Garnizon Komutanı Bayram Ölçücüoğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un askeri bir araçla halkı selamlayarak bayramlarını kutlaması ile başladı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Folklor Ekibinin halk oyunları gösterilerinin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyasını Şanlı Türk Bayrağına taktı.



Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı yapmak üzere kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Erkoç, Hayati Vasfi Taşyürek’in kaleme aldığı ‘Kahramanmaraş’ şiirinin mısraları ile başladı.

Başkan Erkoç, tıpkı tarihte olduğu gibi bugün de coşkulu olduklarına dikkat çekerek: “Dün, Bayraksız Cuma kılınmaz diyerek, kaleye akın eden ve Fransız bayrağını indirip yerine ay yıldızlı bayrağı diken Ulucami cemaati ne kadar coşkuluysa, bugün bizde o kadar coşkuluyuz.



Dün tertemiz yürekleriyle Maraş'ı sokak sokak, ev ev savunan, bir devleti tek başına yenen kahraman ecdadımız ne kadar coşkuluysa, bugün biz de o kadar coşkuluyuz.

Ve İstiklal Mücadelesi’nin ilk kıvılcımını yakarken Sütçü İmam ne kadar cesur ve coşkuluysa,  bugün biz de o kadar coşkuluyuz.

Bugün tarihi bir günü yeniden yaşıyoruz. Bugün, bu milleti, diğer milletlerden ayıran o müstesna ruh’u yine hissedeceğiz. Ve bu toprakları bize vatan yapan, karış karış bu toprakları müdafaa edenleri, 

Yani, aslında sizleri anlatacağız.

Ve hiç ayrılmadığımız, her gün içimizde tekrar hissettiğimiz o günlerin manevi atmosferini, bu milletin, asil vatan sevgisini yaşayarak konuşacağız.  Aslında uzun, bir tarihi seferdir bu! Kıyamete dek sonlanmayacağına inandığımız bir mücadeledir bu!



Hak İle Batıl Mücadelesi… Bu mücadeleyi, bu milletin ruhu ile yapıyoruz ki; Bu ruh,Halid Bin Velid ve Alparslan ile Anadolu’ya gelmiş, Osmanlı ile yedi kıtada iz bırakmıştır.

Sütçü İmam, Senem Ayşe ve Rıdvan Hoca ile kurtuluş mücadelesini kazanmıştır. Ve bu milli ruh, çok yakın bir tarihte, 15 Temmuz 2016’da yine bir hain saldırıya ve işgal girişimine Ömer Halisdemir ile dur demiştir. Ben inanıyorum ki, ne zaman bu millet’in özgür iradesine, tarihten  ders almayan birileri yeniden kast etmek isterse, aynı inanç ve aynı ruh, yepyeni ve taptaze biçimde kendisini,bir daha gösterecektir.

Bu destansı savaş ile ilgili, pek çoğunuzun bildiği anekdotu da, burada nakletmeden geçmeyeceğim.

“Milli mücadeleden sonra Meclis, K.Maraş’a bir yazı gönderir ve milli mücadeleye katılanların ismini ister. Amaç kişileri taltif etmektir. O dönem şehrimizin ileri gelenleri toplanır ve şu cevap Meclis’e gönderilir: “’Maraş’ta milli mücadeleye katılmamış tek bir fert bile yoktur.”’



İşte biz, böyle bir şehrin evlatlarıyız, Tek bir ferdin bile mücadeleden geri durmadığı bir şehrin evlatlarıyız.

Kurtuluş harbinde oldukça fazla çocuk kahraman da yer aldı. Sizler yaşında, hatta sizlerden küçüktüler… Erzak ve cephane taşıdılar, habercilik yaptılar, hatta çarpışarak şehit ve gazi oldular. İşte o gençlerden biri de Şekerci Ökkeş’ti. Bakın henüz 13 yaşında olan şekerci Ökkeş ne yaptı?

‘Fransızlara karşı savaşmak için cepheye koşma isteğini annesine söyledi, 

Fakat bu isteğine karşılık annesi ona şöyle dedi; 
“-Henüz küçüksün, seni hemen vururlar oğlum”
 Ökkeş ise annesine,tarihe kaydedilen şu cevabı verdi,
“-Yaşım küçük,ama imanım büyüktür anne,
-Şehit olacaksam da, vatan ve millet uğruna şehit olacağım…
-Ben ölmeliyim ki, düşman size ilişmesin!”

Yüce Allah, Bugün de her bir K.Maraşlının omzunda bu mücadelenin sorumluluğu olduğunu, bize unutturmasın. Yüce Allah bizi 12 Şubat 1920'de ayakta tutan bu güçten, inançtan mahrum etmesin

Bu ülkede en büyük silahı imanı olan, Sütçü İmamların, Aslan Beylerin Şehit Evliyaların, Çakmakçı Saitlerin, Senem Ayşelerin ve Şekerci Ökkeşlerin bitmeyeceğini bilerek, hepinizi saygı, sevgi ve muhabbetle selamlıyorum,Ve şu dörtlükle huzurlarınızdan ayrılıyorum.



Cihan bir ejder olsa / Her biri, yedi başlı, /Seni kimse yenemez,/ Kahramansın Maraşlı… “

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un bu coşkulu konuşmasının ardından kürsüye gelen Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak bugünün istiklal ve istikbalin, geçmişle geleceğin buluşma günü olarak nitelendiren Kaynak, tarihin, bir milleti dirilten ve her zaman diri tutan, en önemli ilham kaynağı olduğunu, 12 Şubat kurutuluş bayramının da tarihi hafızamızı yenilememizi, tarihin aynasından bugüne bakmamızı sağlayan müstesna günlerden biri olarak değerlendirdi.

Başbakan Yardımcısı Kaynak yaptığı konuşmasında: “"Bugün namus günüdür" diyerek ilk kurşunu namus ve özgürlük için atan Sütçü İmam'ın, "Kalesinde düşman bayrağı dalgalanırken cuma namazı kılınmaz çünkü özgür değiliz." diyen Rıdvan Hoca'nın, Kuvayımilliye'nin lideri Çerkes Arslanbeylerin ve bir birinden değerli kahramanların hatırlanma günü olduğunu ifade eden Kaynak, "O kahramanları, o gazileri, o şehitleri unutmak mümkün mü? Elbette mümkün değil. Çünkü dününü unutan gelecekte var olamaz. Bizler huzurumuzu, vatan ve millet için toprağa düşenlere şanlı ecdadımıza borçluyuz. İman dolu göğüslerini, vatan için siper eden bir ecdadın torunuyuz. O ecdadımız ki Çanakkale'de tüm dünyaya ders verdi. Maraş'ta yakılan özgürlük ateşi de dalga dalga tüm Anadolu'ya yayıldı. 12 Şubat, Maraş için sadece düşman işgalinin sona ermesi anlamı taşıyan bir başarı değildir. 12 Şubat özgürlüğün ve bağımsızlığın temelidir. 12 Şubat Kahramanmaraş'ta doğan ve kendini Maraşlı hissedenlerin göğsünde gururla taşınması gereken onurlu bir madalyadır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından 12 Şubat Kurtuluş Bayramı için gönderilen mesajların okunmasının ardından, Maraş Milli Mücadelesi’nde cereyan eden olayların sahnelenmesine geçildi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tiyatrosu oyuncularının sahneye koyduğu Fransızların şehre gelişi, Abdal Halil Ağa Olayı, Sütçü İmam Olayı, Bayrak Olayı gibi olaylar tiyatrocular tarafından sergilendi.

Tiyatral gösterilerinin ardından Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, sahneye gelerek oyuncuları tebrik ettiler.

Gösterilerin ardından resmi geçit töreni başladı ve sırasıyla ilimize civar illerden gelen Kuvay-i Milliye dernekleri, mahalle çeteleri ve askerlerin geçişinin ardından Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği başkanlığına bağlı dernekler ve esnafların geçisi ile tören sona erdi.
Editör: Haber Merkezi