Bu karar doğrultusunda ilerleyen günlerde Nalçik ve Kahramanmaraş karşılıklı atılacak imzalarla resmen kardeş şehir olacak.

KABARTAY – BALKAR CUMHURİYETİ:

Kabartay-Balkar Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu'nu oluşturan cumhuriyetler arasında en yoğun Adige ( Çerkes) nüfusunun yaşadığı cumhuriyettir. Nüfusu, yaklaşık 800.000 civarındadır. Yüzölçümü, 12.500 km2’dir. Başkenti Nalçik’tir. Devlet Başkanı, Arsen KANOKOV’dur.

NALÇİK:

Nalçik, Rusya Federasyonu - Kabartay / Balkar Cumhuriyeti’nin başkentidir.Toplam alanı 131 kilometrekare olan başkentin nüfusu yaklaşık 300 bin civarındadır. Şehrin ağaç ve yeşil alanları toplamı 991 hektardır.Nalçik’in coğrafi ve ekolojik yapısı, yeraltı kaynakları ve turizmi tükenmeyen bir potansiyel içermektedir. Zira Kabardey-Balkar Cumhuriyeti Rusya'nın en etkileyici ve daha da ötesinde ekonomik ve sosyo-politik devamlılığa sahip merkezlerinden biridir.

Dünyanın en zengin tungsten ve molibden cevheri depozitlerini işletmek üzere çalışmaktadır. Kuzey Kafkasya'da tüketilen elektrik enerjisinin %90'ını karşılayan Kabardey-Balkar'ın başlıca kaynakları Molibden ve Tungsten depozitleri ve bunları işleyen fabrikalar, makine imalatı ve kimya endüstrisi, inşaat malzemeleri imalatı, kereste, gıda ve diğer hafif endüstrilerdir. Tarım alanında ise tahıl ziraati (buğday ve mısır) meyve yetiştirme ve bağcılık, koyun, at çiftçiliği, arıcılık ve ipekböcekçiliğidir.

KARDEŞLİK PROTOKOLÜNÜN AMACI:

1864 Büyük Çerkes sürgünüyle dünyanın pek çok ülkesine dağılan Çerkes’lerin en yoğun yaşadığı yer Türkiye’dir.

Türkiye’de en çok Kafkas kökenli vatandaşın yaşadığı üç ilden biri de Kahramanmaraş’tır.

Kahramanmaraş merkezde yaklaşık üç bin Kafkas kökenli aile yaşamaktadır.

Rusya Federasyonu’nda en temiz şehir unvanına sahip başkent Nalçik’te yaklaşık 500 bin Çerkes (Adige) yaşamaktadır.

Yani kardeş dedelerin torunları farklı ülkelerde Kahramanmaraş ve Nalçik’te yaşamaktadır.

Türkiye’de yaşayan 7 milyon civarındaki Kafkas asıllı vatandaş, her zaman birlikten, uyumdan yana olmuştur.

Nalçik ve Kahramanmaraş şehirleri özellikle son beş yıldır “Güreş Turnuvaları”, “Kültür Şenlikleri”, “Uluslararası Kafkas Festivalleri” sayesinde sosyal, kültürel ve sportif anlamda hatırı sayılır ölçüde yakınlaşmıştır.

Bu iki güzel şehri, bu iki kardeş toplumu sosyal, ekonomik ve kültürel anlamda daha da yakınlaştırmak, devletlerarası, şehirlerarası diyaloğu artırmak, sosyal, kültürel ve ticari boyutta beraber hareket etmek amacıyla kardeş şehir ilişkisi başlatılmıştır.

Kardeş şehir uygulamasında:

1- İki şehir arasındaki kardeşlik ve yardımlaşma ilişkilerinin güçlendirilmesi.
2- Ülkelerin tarihi, kültürel ve turistik değerlerinin daha iyi tanıtılması.
3- Şehirlerdeki sosyal, eğitim, sanayi, teknoloji ve tarım alanlarında her türlü yeniliğin paylaşılması.
4- Şehirlerarasında ortak örf, adet, gelenek ve manevi bağların kuvvetlendirilmesi.

5- Kahramanmaraş ve Nalçik şehirleri arasında kültür ve sanat, ticari, teknik, eğitim ve spor alanlarında delegasyonların karşılıklı gidiş ve gelişlerini kolaylaştırmak amacı güdülmüştür.

 

Editör: Haber Merkezi