14.Bölge Kahramanmaraş Eczacı Odası Başkanı Ebru Kaya, Yönetim Kurulu Üyeleri birlikte düzenlediği basın toplantısında, Tarsus’ta nöbetçi bir eczaneye yapılan saldırıyı kınadı.

Meslektaşlarına yönelik yapılan saldırının bir daha yaşanmamasını umut ettiklerini söyleyen Kaya: “30 Haziran 2018 Cumartesi günü Mersin ilimizin Tarsus İlçesindeki bir eczanemizde, meslektaşımızın eşdeğer ilaç vermek istemesi üzerine gerçekleşen 1’i ağır 4 kişinin yaralandığı elim saldırıyı şiddetle kınıyoruz. 

Yaralı sağlık çalışanı arkadaşlarımıza acil şifalar diliyoruz. Böyle bir olayın bir daha asla yaşanmamasını ve sağlıkta şiddetin tamamen son bulmasını temenni ediyoruz” dedi.

SAĞLIKTA ŞİDDET TOPLUMSAL BİR SORUNDUR

Sağlıkta şiddeti önlemek adına önlemlerin ivedilikle alınması gerektiğini hatırlatan Kaya; “Sağlıkta şiddet toplumsal bir sorundur ve her geçen gün daha da kronik bir hal almaktadır. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddete karşı acilen kapsamlı önlemler hayata geçirilmelidir. Özellikle nöbet hizmeti esnasında emniyet güçlerimizin devriye gezerek eczanelerimizin güvenliğini sağlaması emniyet müdürlüğümüzden talebimizdir” ifadelerini kullandı.

EŞDEĞER İLAÇ VERMEK BİZİM MESLEKİ HAKKIMIZDIR

Bizler eczacılık fakültelerinde 5 yıllık bir eğitimle tüm ilaçların eğitimini alan tek meslek grubuyuz 7 /24 olarak memleketimizin her köşesinde kesintisiz sağlık hizmeti sunmaktayız yaşanan bu elim saldırıda, tartışmanın eşdeğer ilaçtan çıkmış olması konuya ilişkin bilincin yetersiz düzeyde olduğunu bizlere göstermiştir.

Eşdeğer ilaçların eczacı tarafından birbiri yerine ikamesi bilimsel ve hukuki yönden doğru olup bunun engellenmesine yönelik davranışların bilgisizlikten kaynaklanmaktadır.

2009 yılında eşdeğer ilaç kullanımının yaygınlaştırılmasını sağlamak ve eczacının eşdeğer ilaç verme yetkisine sahip olduğunu vurgulamak üzere Sağlık Bakanlığı tarafından  "Eşdeğer İlaç Kullanımı" konulu genelge yayınlanmıştır.

Söz konusu genelge, hâlâ yürürlüktedir. Eşdeğer ilaç vermek bizim mesleki hakkımızdır Eşdeğer ilaç; güvenilir, etkin ve ekonomik ilaçtır.

Sağlık Bakanlığı eşdeğer ilacın önemi konusunda özellikle yazılı ve görsel basında kamuoyu oluşturmaya yönelik adımlar atmalıdır.

HEKİMLERİMİZDEN DE DESTEK BEKLİYORUZ

Eşdeğer ilcalar konusunda hekimlerin de desteğini isteyen Kaya: “Bu konuda özellikle hekimlerimizden de destek bekliyoruz bizimle ortak hareket etmelerini talep ediyoruz.

Kamu Sağlığı açısından çok önemli bir hizmet veren meslek grubu olarak, eczanelerimizde can güvenliği endişesi ile sağlık hizmeti verebilmenin mümkün olmadığını kamuoyuna saygıyla duyururuz” dedi.

            
Editör: Haber Merkezi