Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, Her türlü kazada ilk yardım, doğru ve bilinçli olarak yapılırsa, pek çok canın kurtulmasına, kazaların da daha hafif atlatılmasına imkan sağladığını belirtti.

İlk yardım hayat kurtarır diyen Ulutaşdemir, “Ne zaman ve nerede bir kaza ile karşılaşacağınızı bilemeyeceğinize göre ihmal etmeden en kısa sürede ilk yardım hakkında yeterli ve doğru bilgiler edinmeniz hayati öneme sahiptir. Hem kendinize hem de çevrenizdeki kişilere yardımcı labilrisiniz.” dedi.

Bayılma ve nöbet geçirmede yapılması gerekenleri aktaran Ulutaşdemir, “Bayılmanın nedeni kan basıncının düşmesi, açlık, havasız kalma, aşırı sevinç ya da aşırı üzüntü gibi duygusal durumdaki ani değişiklikler olabilir. Bu gibi durumlarda önce hastanın nabız ve solunum kontrolünü yapmanız gerekir. Bayılanın nabzı ve solunumu düzenliyse sırtüstü yatırarak ayaklarını biraz yükseltir ve hareket etmesini sağlayabilirsiniz.. Bir diğer adı epilepsi olan bu hastalık bayılma nöbetleriyle ortaya çıkar. Hastalar bayıldığında kendine zarar vermesini engellemek gerekir. Epilepsi nöbetindeki hastaya soğan koklatmak ya da bayılan birine kolonya koklatmaya çalışmak aslında hastayı dışarıdan uyarmak amacıyla yapılır. Ama bu gibi uyaranlar epilepsi krizinin geçmesine yardımcı olmaz. Hatta kolonyalı mendille ağzını kapatmak gibi yanlış yöntemler hastanın nefes almasını engeller. Bu nedenle yanlış yöntemleri uygulamaktan kaçının, yapanları da uyarın. Nöbet geçiren bir yakınınız olduğu takdirde yapmanız gereken, kasılmalardan dolayı kendine o anda zarar vermesini engelleyin.” Şeklinde knuştu.

Kırık çıkık durumunda hareket ettirmeyin

Kırık durumlarında en önemli şey, o bölgeyi hareket ettirmemeniz diyen  Ulutaşdemir, “Kemiklerde şekil bozukluğu yoksa yaralanmanın ilk önce tanımını yapmak zor. Bir burkulma mı yoksa kırık mı olduğunu anlamak güç olur. Kemik ucunun dışarıda olduğu açık bir kırıksa steril bir bez yardımıyla yaranın üzerini kapatıp mümkün olan en az hareketle en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekir.” dedi.

Bilinçsiz kalp masajına dikkat

Ulutaşdemir, “Boğulma, suda ya da yoğun duman nedeniyle gerçekleşir. Suda boğulmada solunum yollarına su kaçtığı için burada refleks olarak spazm olur ve vücut kendi kendine solunum yolunu kapar. Boğulan kişi sudan çıkarıldığı anda hayati fonksiyonlarının kontrolünü yapmalısınız. Nabız, kalp atışları ve solunumunu kontrol edin. Bu bulgularda bir sorun varsa solunum ve kalp masajı yapılır. Ancak bunları mutlaka ilk yardımı eğitimi almış birinin yapması gerekiyor. Çünkü hepimizin bildiği gibi yanlış yapılan kalp masajı hayat kurtarmak yerine hayati tehlikeye yol açabilir.” diye belirtti.

 

 

Editör: Haber Merkezi