15 Temmuz Millet Bahçesi yanında 15 dönüm alan üzerine kurulan Hocalı Parkı’nın açılışı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Açılış konuşmaları bölümünde Kahramanmaraş Azerbaycan Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Tural Şahbazlı, Dünya Azerbaycanlılar Kültür Merkezi Başkan Yardımcısı Rasim Memmedov, Yeni Azerbaycan Partisi Masallı Şubesi Başkan Müşaviri Fahreddin Eyvazov, Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Doç.Dr. Necibe Nesibova birer konuşma yaparak parkın yapılışı ve Hocalı Katliamı’na ilişkin bilgiler aktardılar.

Bu konuşmaların ardından Dünya Azerbaycanlılar Kültür Merkezi Başkan Yardımcısı Rasim Memmedov, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’a  Hocalı Parkı’nın yapımından dolayı Azerbaycanlılara özel Altın Döş Niş Takdim ederek teşekkür etti.

Daha sonra kürsüye gelen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç,  Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 99. Yıldönümünde böyle bir açılışı gerçekleştirmenin haklı gururunu yaşadıklarını söyledi.

Başkan Erkoç yaptığı konuşmada: “Biz bir devlet iki milletiz. Azerbaycan bizim yüreğimizin ta kendisidir. Azerbaycan bizim gönül coğrafyamızda ki gözbebeğimizdir. Azerbaycan’ımız, can Azerbaycan’ımız – Karabağ’ımız bugün işgal altında, kardeşlerimiz zulüm altında. İşte Hocalı’da tarihin en büyük soykırımlarından birisi yaşandı. Mazlum siviller hunharca, vahşice katledildiler. Tabii tarih tekerrür etmekteydi. İşte 99 yıl önce yine bu bölgede de, Kahramanmaraş’ta da aynı caniler, aynı vahşiler bebekleri, çocukları, kadınları katletmişlerdi. Bu işte daha sonra 92’de Azerbaycan’da, Hocalı’da tekerrür etti. Tekerrür etmekte de devam etmekte… Biz, birlik beraberlik içinde olmazsak; tek yumruk olmazsak bu acılar Allah korusun kıyamete kadar devam edecek. Onun için tüm gönül coğrafyamızda tek yumruk olacağız. Geçenlerde sağ olsunlar Rasim Bey derneğine misafir etti, Bakü’de ağırladılar çok duygulandım inan ki. Öz ve öz kardeşlerimiz ve sanki Kahramanmaraş’ta geziyormuşum gibi hissettim. Orda ki misafirperverlik, samimiyet ve Türkiye’ye olan yakınlık inanın beni çok duygulandırdı. Türkiye’den bahsederken Azerbaycan’da ki Kardeşlerimiz gendi öz ülkelerinden bahsetmişçesine böyle mutluluk ve sevinç içerisindeydiler. Bizi bağrına bastılar, inşallah Azerbaycan’ımız daha da güçlenecek. Dünyanın süper güçlerinden bir tanesi olacak. Biz bunu gördük. Başta Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev olmak üzere yoğun gayret ve çalışma içindeler. İşte Türkiye’de çok değerli Büyükelçimiz inanın çok donanımlı, Azerbaycan’ı en güzel şekilde temsil etmekte. Ekibiyle, eğitim ataşesiyle beraber. Azerbaycan gelecek yüz yılın çok önemli devletlerinden bir tanesi haline gelme yolunda. Bunu Avrupa’da da, birçok yerde de görmekteyiz. Bizler hep onlarla birlikte olacağız. Bu kahraman şehir, bu istiklalin meşalesini ateşleyen şehrin gençleri, evlatları her zaman yüreğiyle Azerbaycan’ımızda ki kardeşlerimizin yanında olacaktır. Bize ne zaman ihtiyaçları olursa hiç gözümüzü kırpmadan orada olacağız, olmaya devam edeceğiz. Ben şunu da söylemek istiyorum: Bu şehirden Karabağ’daki mücadelede gönüllü mücadele edenler oldu. Bunlar çok değerli Kahramanmaraşlı hemşerilerimiz halen hayattalar. Az önce söylediğim kardeşlik hukukunu gerçekleştirdiler. Sütçü İmam ruhuyla, Arslan Bey ruhuyla, Senem Ayşe ruhuyla gönül coğrafyamızda Türk dünyasının neresinde bir kardeşimizin başı ağrısa biz orada olmaya devam edeceğiz.

Saygıdeğer hemşerilerim gittiğiniz her ülkede, Türk dünyasının her kösesinde Ahıska’da, Kırgızistan’da, Kafkasya’da, Kırım’ta birçok yerde bunu hissetmekteyiz, kardeşlik hukukunu. İnanın bu bizim için çok mutluluk verici bir olay. Ve yeniden Saygıdeğer Büyükelçimize ve çalışma arkadaşlarına. Yine Azerbaycan’dan gelen dostlara teşekkür ediyorum. Bu mutlu günümüzde, kurtuluş zaferimizde, İstiklal mücadelemizi ateşlediğimiz günde bizlerle beraber sevincimize ortak oldular. Bayramımızı beraber kutladılar, törenimize katıldılar. Hepsini saygıyla selamlıyorum ve böyle bir parkı, anıtı yapmanın mutluluğunu yaşamaktayım. İnşallah bu millet bahçesi, 15 Temmuz Millet bahçesinin diğer girişlerinde de Kırım Tatar’larına anıt olacak. Diğer girişinde de inşallah Ahıska Türklerinin anısına, o geçmişte büyük zulme uğrayan kardeşlerimizi bu millet bahçesini her köşesinde, her kapısında ilelebet- kıyamete kadar yaşatmaya devam edeceğiz inşallah. Hepinizi saygıyla selamlıyor, Kurtuluş bayramınızı tebrik ediyorum” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, Hocalı katliamının yaşandığı yıllardaki Türkiye ile günümüz Türkiye’sini kıyasladı ve şu andaki Türkiye’nin daha güçlü olduğuna dikkat çekerek: “Aslında bizim üç tarafımız denizlerle çevrili değil, bizim dört tarafımız denizlerle çevrilidir. Çünkü Hazar Denizi de bizimdir” dedi.

Son olarak kürsüye gelen Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim ise Kahramanmaraş’ın sadece Türkiye’nin değil tüm Türk ülkelerinin Kahraman şehri olduğunu, milli mücadelede başlattığı kıvılcımın, tüm Türk devletlerine ışık olduğunu söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından Hocalı Parkı ve Ana Feryadı Heykeli’nin açılışı gerçekleştirildi.

Editör: Haber Merkezi