Çağlayancerit ilçesine bağlı Engizek Mahallesi'nde yaşayan Mehmet Zorkun’un (58), ailesinden miras kaldığını iddia ettiği tapulu arazi yüzünden başına gelmeyen kalmadı. Kabak Tepe mevkiinde yaklaşık 115 dönümlük arazinin 1986 yılından beri vergisini ödeyen ve Tarım Bakanlığı'nın çiftçilere vermiş olduğu devlet desteklemelerinden 7 yıl süreyle yararlanan 10 çocuk babası Mehmet Zorkun, husumetli olduğu kişilerin şikayeti yüzünden kamu adına açılan davalar nedeniyle iki kez hapis cezası aldı. 2007 yılında PSulh Ceza Mahkemesi'nce ‘Orman Yasasına aykırı’ hareket etmekten 6 ay hapis cezası alan Zorkun, 2010 yılında Çağlayancerit Orman İşletme Şefliği'nce açılan ikinci bir dava ile ‘Orman alanlarının işgali, ormandan faydalanma ve orman içinde yerleşilmesi’ gerekçe gösterilerek 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Cezanın infazı için geçen yıl hapse giren Zorkun, cezanın bir bölümünü çektikten sonra denetimli serbestlik yasasından faydalanarak serbest bırakıldı.

   Husumetli olduğu kişilerin arazi tespiti için köye gelen bilirkişi heyetine yanlış beyanı yüzünden devletle mahkemelik olduğunu belirten Zorkun, arazinin, tapusuyla birlikte babasından kendine miras kaldığını söyledi. Kendine ait arazinin 2006 yılında yapılan kadastro çalışmalarında kastlı olarak orman arazisi gösterildiğini savunan Zorkun, “Bu arazi dedelerimizden babamıza, babadan bizlere kaldı. Düzenli olarak 1986 yılından bu yana emlak vergisini yatırdım. 2001 yılında şikayet üzerine hazineyle aramızda hukuk ve ceza davaları başladı. Davaların bir kısmı halen devam ediyor. 2006 yılında yapılan kadastro çalışmalarında bana husumeti olan kişiler burayı orman arazisi olarak gösterdi. Burada meyve ağaçları var. Husumetlilerim bilirkişileri yanlış bilgilendirerek burayı orman arazisi yazdırdı.” dedi.


“DEVLET ARAZİME EL KOYDU”


   Devletin tapulu arazisine el koyduğunu öne süren Zorkun, “2001 yılında Orman Genel Müdürlüğü'
yle mahkemelik olduk. 13 yıldır hukuk mücadelesi vermekteyim. Emlak vergisini de yatırdığım halde devlet bu arazime el koymuştur. Mağduriyetimi belirterek sorunun çözülmesini istiyorum.” diye konuştu.


“13 YILDIR HUKUK MÜCADELESİ VERİYORUM”


   2001 yılında açılan davalar yüzünden 13 yıldır hukuk mücadelesi verdiğini belirten Zorkun, şöyle konuştu: “Bu arazi nedeniyle ceza aldım. 2013 yılında 16 ay bir dosyamda, 2004 yılında da bir dosyam kesinleşerek cezaevinde yattım. Denetimli serbestlikten yaralanarak serbest bırakıldım. Halen denetimli serbestlik sürem devam ediyor. Meyve ağaçlarını imar ettiğim için ormanı işgale diyor denilerek hapis yattım. Benim arazim tapulu, 2001 yılından başlayarak devlet bu arazi için bana doğrudan gelir desteği verdi. 2007 yılına kadar aralıksız bu desteklemeyi aldım. Bu destekler verilirken buranın emlak, tapu kayıtlarını istediler. Biz bunları kendilerine gösterdik. 115 dönüm üzerinden devlet destekleme verdi. Eğer bu arazi benim olamasaydı doğrudan gelir desteğini devlet bana vermezdi. Kontroller yapıldı, inceleme yapıldı.”

Editör: Haber Merkezi