Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanvekili Bekir Kılıç, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Cevdet Kabakcı, İl Müftüsü Celal Sürgeç, Mezarlıklar Dairesi Başkanı Emir İsmail Demir, Hafız Ali Efendi’nn torunları ve akrabaları ile  Hafız Ali Efendi İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerinin katılımı ile birlikte Şeyh Adil Mezarlığı’nda bulunan Kahramanmaraş eski müftüsü merhum Hafız Ali Efendi’yi kabri başında andılar.

Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Cevdet Kabakcı, Hafız Ali Efendi’nin Kahramanmaraş için çok önemli bir şahsiyet olduğuna işaret ederek, hayatını anlattı.

Daire Başkanı Kabakcı: “Büyük alim Hafız Ali Efendinin ahrete irtihalinin 51. Yıl dönümü vesilesiyle kabrini ziyarete geldik. Hafız Ali Efendi 1877 yılında Kahramanmaraş’ın Şekerli Mahallesinde bir ilkbahar günü dünyaya geldi.6 yaşına kadar hafızlık üzerine çalıştı ve hafız oldu aynı zamanda Huffaz okuluna giderek Arapça öğrendi.


Maraş’ta Tiyeklioğlu hocada okudu daha sonra Adana, Halep, Osmaniye, Konya hatta Kahire’de okuduğuna dair bilgiler var ama Mısır’daki eğitimi ile ilgili delil bulunmamakta” dedi.

Büyük Alim Hafız Ali Efendi’nin karşısında berduşların bile sustuğuna işaret eden Daire Başkanı Kabakcı: “Maraş’ın berduş tipleri bile Hafız Ali Efendi karşısında hiç bir kelam etmemişler o zaman Maraş’ın ilere gelen sarhoşlarından köreba ispirto içerken hoca ona para verdiği zaman hocam o ispirto içiyor dediklerinde o benim paramla ispirto içmez demiştir ve baktıklarından gerçektende hoca efendinin parasıyla ekmek aldığı görülmüştür.

Hafız Ali Efendi aynı zamanda Kahramanmaraş’ın kurtuluşunda da büyük rol üstlenmiş ve çok büyük yararları olmuştur. Maraş’ın kurtuluşuna katıldığı gibi çevresindeki dostları ile birlikte Antep’in de kurtuluşuna katılmıştır. Harpten sonra 1929 yılında o zaman Maraş Müftüsü olan Refet Efendi’nin ölümüyle birlikte hoca efendi Maraş Müftülüğüne getirildi. Bu müftülüğü 1929 yılından 1964 yılına kadar devam etti” diye konuştu.

İl Müftüsü Celal Sürgeç ise, böylesine büyük bir alim olan Hafız Ali Efendi’nin görev yaptığı ilde bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, şehirlerin ve ülkelerin kurtuluşunda öncülerin ve alimlerin çok büyük rolleri olduğunu söyledi.

Müftü Celal Sürgeç, Hafız Ali Efendi İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerinin de hazır bulunduğu anma programında öğrencilerin okudukları okulda okula ismi verilen Hafız Ali Efendi’yi araştırmaları ve öğrenmeleri gerektiğini söyledi.

Daha sonra söz alan Büyükşehir Belediye Başkanvekili Bekir Kılıç, böylesine önemli şahsiyetlerin yolundan gidilmesi gerektiğini ifade ederek Kahramanmaraş’ın bir çok alim yetiştirdiğini ifade etti. Başkan Erkoç’un selamlarını ilettiğini ifade eden Başkanvekili Kılıç: “Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç, şehir dışında olduğundan kendileri katılamadı. Sizlere selamlarını iletti” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından yapılan dua ile Hafız Ali Efendi mezarı başında anıldı.

Editör: Haber Merkezi