İki bin yıl önce bölgede yaşanılan hayatı bugüne taşıyan ve literatüre girdirmeyi başaran yazar Avgın’ın yeni romanı “Germanicia Güzeli” Kahramanmaraş’ın turizme açılan kapısının da önemli bir anahtarı olacak.

Günümüz turizminden en büyük payı kültür ve inanç turizmi alırken, Kahramanmaraş’ta yapılan son çalışmalarla kazıları hızlanan Germanicia Antik Kenti, hikâyesiyle de turizmin göz bebeği olacak. Han Duvarları, Maraş Mevlevihanesi ve Kayıp Sevda gibi dev eserleri kültür hazinemize kazandıran Araştırmacı-Yazar Ali Avgın’ın 3,5 yıl önce başladığı Germanicia’daki yaşantıyı anlatan romanı tüm kitap marketlerde yerini aldı.

Germanicia Antik Kent üzerine yazılan makale, tez ve araştırmaları tek tek inceleyerek kitap haline getiren Yazar Avgın 4’üncü kitabının lansmanı Mado Evinde düzenlenen basın toplantısında gerçekleştirildi. Avgın; “Tarihte çok ayrı bir yere sahip Germanicia’nın gün yüzüne çıkması için üstün gayret gösterilmektedir. Bizde bir yazar olarak kültür turizminin en temel öğesinin o eserlerin efsanesi, yaşanmışlığının hikâyesi olduğunu biliyoruz. Roma döneminde inşa edilen Andırın Kalelerinden başlayan, Eshab-ı Kehf’te devam eden hikâyenin Germanicia’da yeni bir vücut bulmasını anlatan, bölgeye insanların farklı ve manevi bakış açısıyla bir anda tarihin sır dolu koridorlarına taşıyacak adeta iki bin yıl öncesinin havasını solutacak bu eserimizi kültür hazinemize kazandırmaktan dolayı mutluluk duyuyorum.” Dedi

Yıllardır Kahramanmaraş’ın kültür hazinesine eser bırakmak için maddi ve manevi imkânlarını sonuna kadar kullanan yazar Avgın’ın yeni eseri Germanicia üzerine yazılan ilk roman olarak da dikkatleri üzerine çekti. Toplantıya katılan bir birinden önemli yazar ve akademisyenler, o dönemde geçen yaşantının romanlaştırılmasının çok önemli olduğunu ve bu yaşanmışlıktan yola çıkarak, antik kentin gizeminin de her yönüyle tarih severlere sunulacağını belirttiler.

GERMANİCİA HİKÂYESİYLE DE TURİZMİ CANLANDIRACAK

Araştırmacı Yazar Ali Avgın, Yediveren Yayınlarında çıkan ‘’Germanicia Güzeli’’ adlı romanının tanıtım toplantısı Mado Evi’nde gerçekleştirildi. Ulusal ve Yerel Basın’ın yoğun ilgi gösterdiği programda roman hakkında akademisyenler ve yazarlar görüşlerini kamuoyu ile paylaştı.

Kahramanmaraş’ın Kültür ve İnanç turizmine büyük katkı sağlayacak olan toplantıya; Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özkarcı, KSÜ Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Oktay Dumankaya,  KSÜ Öğretim Görevlisi Mesut Bilginer, Eğitimci Yazar Salman Kapanoğlu, Mavi Düşünce Akademi ve Derneği Başkanı Yediveren Yayınları adına Tarihçi Yazar Mehmet Işık, Kahramanmaraş Edebiyat ve Sanat Der­neği Başkanı Eğitimci Yazar Ramazan Avcı ve Kahramanmaraş Kültür Sanat Derneği Başkanı Abdulhakim Eren ve Kahramanmaraş Tarih Kültür ve Turizm Platformu Başkanı Ahmet Kolutek Bey ve MADO Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Kanbur, İlk Kültür ve Turizm Müdür Vekili Semih Gemci ve Kahramanmaraş Mali Müşavirler Odası Başkan Yardımcısı Abdullah Kalın katıldı.

 ‘’KAHRAMANMARAŞ’IN DEĞERLERİNİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARMAYI GÖREV BİLDİK’’

Han Duvarları Kalbe Düşen Kor ve Kayıp Sevda Gizemli Yılların Aşkı ile Maraş Mevlevihanesini kültür hazinesine kazandıran Araştırmacı Yazar Avgın girdikleri yeni bir yolda Germanicia Güzeli Romanını konusunda uzman akademisyen, yazar ve araştırmacıların tarihi ve teknik destekleriyle okuyucusuyla buluşturduklarını söyledi.

‘’KİTAPLARIMIZ YAZARINDAN ÇIKIP KAHRAMANMARAŞ’IN OLDU’’

Basın toplantısında soruları da cevaplayan Yazar Avgın  Germanicia Antik Kenti’nin Turizm açısından Kahramanmaraş’a büyük değer kattığını, Germanicia Güzeli romanının da bu alanda turizme büyük destek vereceğini belirterek şunları söyledi: “Germanicia mozaikleri, Kahramanmaraş’ın turizmi için çok önemli bir artı değer. Gün yüzüne çıkarılması yavaş da olsa Germanicia Antik Kenti şehrimize değer katmaya devam ediyor. Biz de Germanicia Antik Kenti’ni edebiyat tarafını üstlenerek anlatmak istedik. Germanicia mozaiklerinin dünyada hak ettiği değeri görmesi için romanımızın tanıtım konusunda hissedilen boşluğu dolduracağını ümit ediyorum. Artık Germanicia’nın bir hikâyesi, bir romanı var. Büyük bir özveriyle büyük bir emek harcanarak tarihi hakikatlere bağlı kalarak roman üslubu ile kaleme alındı. Burada sayın hocalarımızın akademik çalışmalarında istifade ettik. Bu bilgileri roman üslubu ile harmanladık. Sesimiz, soluğumuz ve nefesimiz olan basın mensubu dostlarımız sayesinde, kitap fuarlarında ilk kitaplarımızın haberlerini yaparak bizi bugünlere taşıdınız. Artık kitaplarımız yazarından çıkıp Kahramanmaraş’ın oldu.”

‘’ROMANLARIMIZ TAM BİR DİZİ-FİLM ESERİ OLACAK İÇERİKTE’’

Duru bir Türkçe ile bir çırpıda okunacak bir kitap olduğunu vurgulayan Avgın, yazdığını kitapların gerçek hayat hikâyelerinden oluştuğu için tam bir dizi-film eseri olduğunu da belirterek romanın içeriğiyle ilgili şöyle konuştu; “Germanicia romanımızla birlikte Germanicia Antik Kentimizi belirli bir yere getireceğimizi düşünüyorum. İki bin yıl öncesine daldıklarında tarihi gizemli koridorlarında gezinecekler. İki bin önceki Maraş’ın Germanicia’nın kent tasvirini, o zamanki gelenek ve göreneklerini, o dönemin yöneticilerini, yaşantılarını, tarihi hakikatler çerçevesi içerisinde günümüzle birlikte paralel olarak taşıdığımız için kahramanlarımızın gözünden okuyacaklar. Hem bu romanımız hem daha önceki romanlarımız okuyucularının yorumlarına göre tam bir dizi-film olabilecek nitelikte eser olduğunu söylüyorlar.  Duru bir Türkçe ile kaleme aldığımız bu romanımız bir solukta okunacak kitap oldu. Han Duvarları Kalbe Düşen Kor romanımız şuan bazı yönetmen arkadaşlarımızın değerlendirmesinde. Tabi maliyetli bir iş olduğu için beni aşan bir durum. Amacımız Kahramanmaraş’ı tanıtmak. Bir dizi ya da film olması Kahramanmaraş’ın kazancı olacaktır.’’

ÖZKARCI: ‘’MARAŞ’IN TARİHİNİ SANATINI KÜLTÜRÜNÜ ROMANLAŞTIRAN TEK ARKADAŞIMIZ’’

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özkarcı, ‘’Germanicia Güzeli’’ romanın Germanicia Antik Kenti’nin tanıtımına büyük katkı sağlayacağını söyledi. Özkarcı, ‘’Maraş’ın tarihini sanatını kültürünü romanlaştıran tek arkadaşımız’’ diyerek roman hakkında şunları söyledi:

‘AHMET KOLUTEK: ‘’GERÇEKTEN DİZİ OLACAK, FİLM OLACAK, BELGESEL OLACAK BİR KİTAP’’

Kahramanmaraş Tarih Kültür ve Turizm Platformu Başkanı Ahmet Kolutek, Andırın Geben Kalesinin efsane ‘’Meryem de Çildi’’ hikâyesinin ruh bulduğu Germanicia Güzeli romanının Andırın’da Başlayıp Germanicia Antik Kenti’nde vücut bulduğu eser hakkında, ‘’Germanicia Güzeli’nin ana özeti Andırın Meryem Çil Kalesinde başlayıp Germanicia ’da can bulan çok hazin bir aşkın hikâyesidir. Gerçekten dizi olacak, film olacak, belgesel olacak bir kitap.’’ diye konuştu.

ABDULHAKİM EREN: ‘’GERMANİCİA GÜZELİ ROMANI YAŞANMIŞLIĞI ANLATIYOR’’

Kahramanmaraş Kültür Sanat Derneği Başkanı Abdulhakim Eren, romanın sadece bir aşk örgüsünden ibaret olmadığını, içinde dönemin yaşanmışlığını, inanç yapısını ve en önemli o dönemin Maraş’ını anlattığını vurguladı.

SALMAN KAPANOĞLU: ‘’ZEUGMA’NIN ROMANI YOK, GERMANİCİA’NIN ARTIK BİR ROMANI VAR’’

Eğitimci Yazar Salman Kapanoğlu, romanın yazım aşamasında dönemin yaşam ve dini inançlarını ele alırken tasvir ve betimleme de çok büyük emek olduğunu söyledi. Kapanoğlu, Avgın’ın bu romanı ile Kahramanmaraş’ın Edebiyatın Başkenti olduğunu ispat ettiğini vurgulayarak, ‘’Kahramanmaraş Edebiyatın Başkenti ve bunu Ali Bey romanı ile ispat etti. Gaziantep’ten biz bir-sıfır öndeyiz. Onların Zeugma’sının romanı yok ama bizim Germanicia’nın artık bir romanı var. Bu yüzden edebiyat şehri olduğumuzu da ispat etmiş olduk.’’ dedi.

RAMAZAN AVCI: ‘’ALİ AVGIN BEY’İN YAPMIŞ OLDUĞU GERÇEKTEN OLAĞANÜSTÜ BİR ÇALIŞMA’’

Kahramanmaraş Edebiyat ve Sanat Der­neği Başkanı Eğitimci Yazar Ramazan Avcı, Avgın’ın nahif dünya görüşünün romanına da yansıdığını, yaptığı çalışmalarda evrensel bir eser ortaya çıkardığını söyledi. Romanda gerçeğin muhteşem bir kurgu ile anlatmasının altında çok ince araştırmaların olduğunu belirtti.

MEHMET IŞIK: ‘’ALİ AVGIN BEY ÇOK BÜYÜK BİR KALEMDİR’’

Mavi Düşünce Akademi ve Derneği Başkanı, Yediveren Yayınları adına Tarihçi Yazar Mehmet Işık, Avgın’ın gerçekten usta bir kalem olduğunu, biraz tanıtım ile Ahmet Ümit’i geride bırakabileceğini söyledi. Yediveren Yayınları olarak bu romanın dizi ya da film olması halinde 300 Bin TL destek olacaklarını vurguladı.

ATİLLA KANBUR: ‘’TURİZM CANLANACAKSA KAHRAMANMARAŞ’I ANLATARAK CANLANIR’’

MADO Yönetim Kurulu Üyesi ve romanın kahramanlarından Atilla Kanbur ise, ‘’Kahramanmaraş’ın değerlerini ön plana çıkartan Ali Avgın Bey, romanları ile Türkiye’nin dört bir köşesinde gönüllerde taht kurdu. Han Duvarları ve Kayıp Sevda romanlarını okuyanların kalbinde öyle bir Kahramanmaraş aşkı doğdu ki şehrimize gelip romanda adı geçen yerleri gezip görmek istiyorlar. Bu da turizmimize büyük katkı sağlıyor. Bu gün burada da Ali Bey’in yeni romanı için bir araya geldik. Romanının bir bölümü bizim Yaşar Pastanesinde geçiyor. Orada araştırma için gelen arkeoloji bölümü öğrencileriyle Kahramanmaraş’ı konuşuyoruz. Şehrimizin değerlerine sahip çıkmak önemli, Ali Bey’de bunu başarıyla gerçekleştiriyor. Turizm canlanacaksa Kahramanmaraş’ı anlatarak canlanır. ’’ dedi.

Lansman toplantısının ardından Yazar Ali Avgın, yeni kitabı Germanicia Güzeli’ni basın mensupları, akademisyenler ve yazar arkadaşları için imzaladı.

Editör: Haber Merkezi