Trabzon Bulvarı üzerindeki Somuncu Kafe’de meslektaşlarını sabah kahvaltısında bir araya getiren KGC Başkanı Sermet Çuhadar, kahvaltı sonrasında bir basın açıklaması yaptı. “Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti, yönetimi ve üyeleri ile de farklı bir bakış açısını ve toplumun sorunlarının çözümü için büyük gayret göstermektedir. Cemiyetimiz, bu anlayışını sonuna kadar taşıyacak ve hem mesleki hem de diğer sektörlerin sorunlarını çözmek üzere gayret gösterecektir. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın” diyen Çuhadar, açıklamalarının ardından da meslektaşlarının sorularını cevaplandırdı.

İŞTE KAHRAMANMARAŞ GAZETECİLER CEMİYETİ BAŞKANLIĞI AÇIKLAMASI

2013 yılında kurulan Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti Derneği, kısa süre içerisinde mesleğin emekçilerini bünyesinde toplayarak kentin sektörde en önemli Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir. Derneğin kuruluşunda ve sonrasında yönetimi oluşturan arkadaşlara ve özellikle iki dönem başkanlık görevi yapan Kemal Sayın’a teşekkür ediyoruz.

2017 yılında yapılan olağanüstü genel kurulda başkanlığa seçilmemin ardından yönetimi oluşturan arkadaşlar da, sektördeki gelişmeleri yakından takip ederek sorunların çözümü için çaba sarf etmektedir. Bugün gelinen noktada Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti, yönetimi ve üyeleri ile de farklı bir bakış açısını ve toplumun sorunlarının çözümü için büyük gayret göstermektedir. Cemiyetimiz, bu anlayışını sonuna kadar taşıyacak ve hem mesleki hem de diğer sektörlerin sorunlarını çözmek üzere gayret gösterecektir. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın.

Kahramanmaraş’ta yerel seçimler sonrasında Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilen Sayın Hayrettin Güngör’ün yerel basına desteğinin kesildiği düşünülen günler ile birlikte, yapılan yorumlar ve değerlendirmeler sonucunda ülke siyasetinin önemli ismi AK Parti Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sayın Mahir Ünal’ın teklifi ile ülkemize örnek teşkil edebilecek bir çalışmaya Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti de destek vermektedir.

Sayın Mahir Ünal’ın, bir süre önce basınla istişare toplantısında gündeme getirdiği basın mensuplarına destek olunması için oluşturulan komisyon teklifi Cemiyetimiz tarafından kabul edilmiş ve bu komisyona Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti’nin yan sıra Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti,  Kahramanmaraş Akdeniz Gazeteciler Cemiyeti ve Anadolu Basın Yayın Birliği Kahramanmaraş Şubesi başkanları katılmışlardır.

Komisyon toplantılarında Kahramanmaraş merkezli olarak yayın yapan özellikle internet siteleri,  komisyon üyelerinin de ittifakı ile belirlenen kriterler (maliye kaydı, internet sitesinin yayın başlangıç tarihi, mesleki deneyim, bireyin mesleki geçmişi gibi…) neticesinde üç ayrı kategoriye ayrılmış ve bu kategoriler cemiyetler tarafından da kabul edilmiştir.

Kaldı ki; bu sürecin ardından kimi internet sitesi sahipleri/gazetecilerin anlamsız ve destekten yoksun tepkilerine neden olmuştur. Bu tepkiler öyle bir noktaya gelmiştir ki, öneriden başka bir dâhili bulunmayan kentimizin yetiştirdiği siyasetçi Sayın Mahir Ünal aleyhine de bir takım yayınlar, yayınlarda yorumlar yapılmaktadır. Sayın Ünal’ın teklif yaptığı ilk toplantıda ve daha sonraki toplantılarında asla ve asla basına sansür denilebilecek bir tavır sergilenmemiş, böyle bir durum söz konusu olsa buna ilk karşı çıkan bizler oluruz.

Sayın Ünal ile yapılan toplantılarda bizzat bulunan gazeteci kimliği altındaki insanların feveranları sosyal medyada ve internet sitelerinde yayımlanmış olsa da, hiç kimsenin gazetecinin haberini ve yorumlarını kısıtlama gibi bir durum söz konusu dahi edilmemiştir. İstenilen konu şudur: Gazeteci haberini şantaj içermeden doğru yapması eleştirel konuda da dedikodudan uzak yalan değil belgeli gerçek haber yapılması. Sanırım bunlar zaten meslektaşlarımızın da ortak fikridir.

Bugün bazı meslektaşlarımız Kahramanmaraş’ta basına sansür ve zor durumda kaldıklarını ifade etseler de, biz bu düşüncede değiliz. Maraş basını, dün olduğu gibi bugün de dimdik ayaktadır. Kimse dimdik ayakta kalmaya çalışan meslektaşlarımıza çamur atmaya kalkmasın.   

Yerel basın, maalesef son günlerde sosyal medyanın bir numaralı gündemi haline geldi. Mesleğin içinde olanlar da olmayanlarda hiç etik olmayan paylaşımlarda bulunuyorlar. “Yerel basın kategorize edilerek itibarsızlaştırılmaya çalışılıyormuş.”

Bu durumdan hem gerçek anlamda gazetecilik yapanlar, hem de başta yerel yönetimler olmak üzere birçok kurum ve kuruluş rahatsız oluyor.

Artık bu gidişata dur denilmeliydi. Bunun içinde Sayın Mahir Ünal, Cemiyet Başkanlarına bu durumun daha da kötüye gitmemesi ve bir an önce düzeltilmesi gereği üzerinde durdu. Çünkü son yıllarda nitelikten yoksun internet sitelerinin hızla arttığı bilinen bir gerçek.  Maalesef bazı kurumlarda bu siteleri muhatap olarak aldıkları için yaşamlarını gazetecilikle sağlayan siz değerli meslektaşlarım bu girdabın içinde boğulup kalmış... 

Doğal olarak Meslek örgütleri kendi basın camiasını en iyi tanıyan kurumlardır…

İşte bu karmaşanın ortadan kalkması, gerçek emekçilerin belirtilmesi için Sayın Bakanımız Mahir Ünal beyefendinin düşünceleri doğrultusunda bir araya gelen basın öğütlerinin ortak çalışması sonucu bu liste hazırlanmıştır.  Komisyonun yapmış olduğu bu çalışma, Basın İlan Kurumunun resmî ilan verirken aradığı koşullar gibidir...

Eğer gazeteniz varsa ve Resmî ilan almak istiyorsanız şartları yerine getirmek zorundasınız. Aynı şekilde İnternet siteniz varsa ve Belediyelerden ilan, Reklam almak istiyorsanız bu koşullara uymanız isteniyor ki, bu da bizi kategorize etmez tam tersine Niteliksiz sitelerin bu camiadan gitmesini sağlar...

Sosyal medyada yapılan paylaşımlara baktığınızda, “Yerel basın yok ediliyor”, “Mahir Ünal öncülüğünde yerel basın bitiriliyor, “Susan gazeteciler satılmış”  gibi bir sürü gerçeği yansıtmayan nahoş paylaşımlar var. Bu paylaşımları anlamak mümkün değil... Ben bir anlam vermekte zorlanıyorum.

Bu arada şunu uygulamakta yarar var.” Yerel basın desteklenmeli..” Unutulmamalıdır ki basın bir gün size de bir şekilde gerek olur.  Ya bir haksızlığa uğramış veya bir çalışmanızı tanıtmak için basının kapısını çalarsınız...

Ama bir belediye veya bir kurum ve kuruluş reklam vermek zorunda değildir. Hele hele bu rutine bağlanırsa işte o zaman basının Bağımsızlığından söz etme durumu ortadan kalkar...

Bugün en fazla ihtiyaç duyduğumuz demokrasinin gelişmesi, sağlıklı biz toplumun oluşumu için tarafsız özgür ilkeli ve basın ahlak kurallarına uyan gazetecilik anlayışıdır. Özgür basın; özgür toplum ve güçlü demokrasilerin olmazsa olmazıdır. Ve biz Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti Derneği, yönetimi ve üyeleri ile birlikte bu ilkeler çerçevesinde meslek yaşantımızı sürdüreceğimize ve komisyon ve benzeri oluşumların alacağı karara sonuna kadar bağlı olduğumuzu deklere ederiz...

Katılımından dolayı tüm arkadaşlara teşekkür ederim.

SERMET ÇUHADAR

Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti

Yönetim Kurulu Başkanı

SORULARI DA CEVAPLANDIRDI

Çuhadar, basın açıklamasının ardında meslektaşlarının çeşitli konulardaki sorularını da cevaplandırdı.

Editör: Haber Merkezi