Dünya Böbrek Günü sebebiyle ilk olarak Abdulhakim-Suzan Bilgili Halk eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde Halk Sağlığı uzmanlarınca rehber öğretmenlere konferans verildi.

Konferansın ardından Halk Sağlığı uzmanları ile birlikte Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Züver Çetinkaya ve Engelliler Şube Müdürü Fatih Akşam, Büyükşehir Personel Yemekhanesinde tuzsuz ekmek ve tuzsuz yemek yiyerek tuzun böbrek üzerine etkilerini dile getirdiler.

Burada kısa bir açıklama yapan Genel Sekreter Yardımcısı Çetinkaya, Dünya Böbrek Gününe dikkat çekmek adına bugünkü ekmek ve yemeğin tamamen tuzsuz yapıldığına dikkat çekti.

Daha sonra söz alan Halk Sağlığı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar ve Kanser Şubesi Şube Müdürü Dr. Betül Yıldırım ise kronik böbrek rahatsızlığının olumsuz sonuçlarını engellemenin en etkin yolunun hastalığın tedavisinden çok önlenmesine dayalı olduğuna dikkat çekerek düzenli egzersiz yapılarak, sağlıklı beslenilmesi, tuzu azaltarak yeterli su içilmesi ve sigara ile alkolden uzak durulması gerektiği üzerinde durdu.



Daha sonra İl Özel İdaresi Binası önünde gerçekleştirilen etkinlikte İl Halk Sağlığı Müdürü Ahmet Yener, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Züver Çetinkaya birer açıklama yaptılar.

Vatandaşlara ücretsiz su ve broşür dağıtılarak farkındalık oluşturulmaya çalışan etkinlikte bir konuşma yapan Genel Sekreter Yardımcısı Züver Çetinkaya: “Her yıl Mart ayının ikinci Perşembe günü tüm dünyada Dünya Böbrek Günü olarak kutlanmaktadır. Dünya Böbrek Günü çerçevesince böbrek sağlığı ve hastalıkları konusunda toplum bilincini arttırmak, erken tanının önemini vurgulamak ve kronik böbrek hastalığının insan sağlığı ve ülke ekonomisi üzerindeki ağır yükü hakkında bilgilendirme yapmak amacıyla bugün biraray gelmiş bulunmaktayız.

Kronik böbrek hastalığı, küresel bir salgın halini almış olan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Tüm dünyada erişkinlerin yaklaşık yüzde 10’unda böbrek hastalığı bulunduğu tahmin edilmektedir. Türkiye’de erişkinlerin yüzde 15.7’sinde çeşitli evrelerde böbrek hastalığı bulunmaktadır.

Bu konuya dikkat çekmek adına bugün burada ücretsiz olarak vatandaşlarımıza su dağıtarak, suyun böbrek sağlığı için önemli bir etken olduğuna dikkat çekmek ve dağıtacağımız broşürlerle halkımızı böbrek sağlığına özen göstermesi adına uyarmak için bu etkinliği yapıyoruz” dedi.

Daha sonra söz alan Halk Sağlığı Müdürü Ahmet Yener ise ülkemizde her yedi kişiden birinin böbrek hastası olduğuna dikkat çekerek, bu hastalığın sinsi seyrettiğini ve düzenli tarama yapılarak teşhis yapılması gerektiğini söyledi.

Açıklamaların ardından vatandaşlara ücretsiz su dağıtıldı. Böbrek hastalığına dikkat çekmek üzere halka aynı zamanda uyarıcı broşürler dağıtılarak halkın bilinçlenmesi sağlandı.
Editör: Haber Merkezi