Kahramanmaraş’ın Büyükşehir olmasıyla merkezde oluşan iki ilçeden biri olan Dulkadiroğlu Belediyesi’nin geride kalan 11 aylık süreçte yaptığı ve yapacağı projeleri anlatan Belediye Başkanı Necati Okay, gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Dulkadiroğlu bölgesinin doğuda bulunması ve kırsal mahallelerin çok olması sebebiyle gelişimde geri kalacağını düşünenleri geride kalan 11 aylık süreçte yanılttıklarını ifade eden Belediye Başkanı Necati Okay, merkez ve kırsal mahallelerde alt yapı sorununu çözüme kavuşturduklarını belirtti.

Bunun yanı sıra mega projelerle ilçenin kalkınmasına ve gelişmesine hız verdiklerini de dile getiren Başkan Okay, özellikle bu dönem planladıkları tüm projeleri tamamlayacaklarını söyledi.

İlk olarak daha önce de sıklıkla dile getirdiği Kahramanmaraş-Çağlayancerit-Gölbaşı yoluna değinen Başkan Okay, bu yolun önemini ve getirilerini her platformda dile getireceklerinin altını çizdi.

Bu önemli hizmetin takipçisi olacağının altını çizen Başkan Okay, projenin Kahramanmaraş’a ve bölgeye yapacağı katkıları anlattı.

Kahramanmaraş’ı doğu ve güneydoğu illeriyle Akdeniz’in buluştuğu kapı haline getirecek olan bu önemli projeyle ilgili detaylı bir sunum gerçekleştiren Başkan Okay, basın mensupları tarafından da heyecan verici bulunan bu projenin nasıl gerçekleştirileceğini anlattı.

Karayollarının yapacağı proje hakkında kendilerinin de önerileri olacağını belirten Okay, bu noktada kamuoyunun da kendilerini desteklemesini istedi.

Kahramanmaraş için bu projenin tarihi öneme sahip olduğunu ifade eden Okay, Kayseri yolunun tamamlanması ve Çağlayancerit-Gölbaşı yolunun devreye girmesiyle şehrin önemli bir kavşak haline geleceğini söyledi. Aynı zamanda bu yolun doğu ve güneydoğuyu Akdeniz’e bağlayacak alternatif bir yol olacağını ifade eden Okay, bu noktada Kahramanmaraş’ın çok büyük kazanımlar elde edeceğini vurguladı.

Bunun dışında Dulkadiroğlu Belediyesi’nin çalışmaları hakkında bilgiler veren Başkan Okay, mevcut belediye çalışmalarının hızla devam ettiğini kaydetti.

Öncelikli alt yapı sorunları olduğunu anlatan Okay, bu noktada çok önemli projelerin vatandaşın hizmetine sunulduğunu ifade etti.

Seçim sürecinde verilen en önemli sözlerden biri olan “Vatandaşın ayağı çamura değmeyecek” sözünü yerine getirdiklerini anlatan Okay, dış mahallelerden başlayarak ilçe merkezine doğru tüm alt yapı sorunlarını çözüme kavuştuğunu dile getirdi.

Bunun dışında bir diğer önemli proje olan tüm kamu kurumlarının bir meydanda toplanması projesinde de büyük ilerleme kaydettiklerini anlatan Başkan Okay, 50 dönümlük bir alanın alındığını ve sürecin devam ettiğini söyledi.

Dulkadiroğlu bölgesi için taziye evleri, Pazar yerleri ve gençlik merkezi gibi sosyal ve kültürel projelerin de ihale sürecinde olduğunu dile getiren Başkan Okay, tüm bu konularla ilgili sunumunu şu satır başları altında sürdürdü:

 ÇAĞLAYANCERİT-GÖLBAŞI YOLUTURİZM VE İSTİHDAM DEMEK

“Ürgüp Kapadokya turist akımına uğrayan bir bölgedir. Kahramanmaraş- Çağlayancerit- Gölbaşı yolunu yaptığımız zaman bölgeden Nemrut’tan Kapadokya’ya en kısa yolu da hizmete kazandırmış olacağız. Bu bölge Kahramanmaraş’ın turizm potansiyelini de gün yüzüne çıkaracak. Bu bölge Nemrut, Kahramanmaraş ve Kapadokya güzergâhında yeni bir turizm restorasyonu oluşmuş olacaktır. Turizm ile alakalı da önemli bir yoldur. Sonuç olarak Kahramanmaraş’ın istihdamına, turizmine, çıkmaz sokak olmasına ve Kahramanmaraş’ı bir Kahramanmaraş daha yapılmasına vesile olacak bir yoldur. 60-70 milyon TL’lik bir yoldur. Çok pahalı bir yolda değil. Tünellerle beraber 100 milyon TL’lik bir yol. Kahramanmaraş’ın çevresini değiştirecek bir yola 100 milyon TL harcanacak. Biz Kahramanmaraş-Göksun arasına toplam 1 milyar TL harcıyoruz. Trafik, maliyeti düşük ve katkısı da o kadar fazla olacak bir yol projesidir. Sürekli gündemde tutmaya devam edeceğiz. Bu yolu yaptırıncaya kadar da tanıtımını yapacağız. O bölgede karayolları genel müdürlüğümüzün ultesinde bir proje var. O projenin çeşitli şekilde bazı yerlerinin değiştirerek düzenleyeceğiz. Mesela Doğukent’in önünden giden yolu 3 şerit olarak düşündük.  Çevre yolu ihtiyacımızı gidereceği için böyle düşündük.  Bundan sonraki süreçte Dulkadiroğlu’na yapılacak ne varsa hepsini süzgeçten geçirilerek değerlendirileceğini bilmenizi istiyorum. “

KAMU KÜLLİYESİ YAPIMI İÇİN ÇALIŞMALAR TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR

“Artık şehrimizin Doğu bölgesinde zemini güzel bir alanda yaklaşık 50 dönüm civarında bir devinim elde ettik. Bu süreç problemsiz bir şekilde ilerliyor. Hedefimiz seçimden hemen önce bu yaz başında Belediye binamızın, Dulkadiroğlu Gençlik Merkezi’nin ve kültür merkezinin ve kaymakamlığımızın ihalesini yaptırmak. Bununla ilgili de bir sorun gözükmüyor. Kaymakamlık binamız ile ilgili gözenek binamız hazır. Bizim yer edinmeyle ilgili bir sorunumuz kalmıyor. Artık proje çalışmalarına başlıyoruz. Kültür merkezi ve gençlik merkeziyle ilgili bir sorunumuz yok.”


SÖZÜMÜZÜN HER ZAMAN ARKASINDAYIZ  

“Biz 11 aylık bir belediyeyiz. Bu 11 aylık süreçte aşağı yukarı planladığımız şekilde gidiyoruz. Kendi bölgemizde yapmış olduğumuz icraatları hemşerilerimiz artık yaşayarak görmeye başladılar. Buda bizi ziyadesiyle memnun etmekte. Neler yapacağımızı bulunduğumuz her yerde paylaştık. Verdiğimiz sözlerin tamamının arkasındayız. Ve bunları tek tek gerçekleştiriyoruz. Gerçekleştirmeye de devam edeceğiz.”

DULKADİROĞLU’NDA ALT YAPI SORUN OLMAYACAK

“Bizim bölgemiz alt yapıyla alakalı eksikliği olan bir bölge. Bundan dolayı birinci önceliğimiz bu alt yapı eksikliklerini tamamlamak oldu. Bunlarla ilgili çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Zaman zaman bir gün içerisinde 17 farklı şantiyede çalıştığımız oluyor. Bunların neticesinde de asfalt olarak, 118 bin metrekare asfalt döşendi. 300 bin metrekareden fazla  kilit parke döşedik. Yaklaşık 200 bin metrekare eski ihalelerden döşememiz gereken kilit parke var. Kış olmasına rağmen yoğun bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz.  İlçemizi 4 bölgeye böldük. İlçemizdeki tüm bölgelerimiz için ayrı ayrı ihale düzenledik. Şuanda elimizde seçime kadar döşemeyi hedeflediğimiz 100 bin metrekare kilit parke döşedik. Toplam 420 bin metrekare kilit parke döşeme çalışmamızın ön aşamaları tamamlandı. Şuanda çevreden merkeze doğru ilerliyoruz. Mahallelerimizin alt yapı sorunlarını seçimden önce tamamlamayı hedefliyoruz. Ondan sonraki süreçte ise halkımızın sosyal ve kültürel anlamda kullana bileceği alanları yapacağız.”


SEÇİMDEN ÖNCE ALT YAPI ÇALIŞMALARIMIZ BİTECEK

“Biz seçim döneminde gittiğimiz her beldemiz ve mahallemizde Dulkadiroğlu Belediyesinin bir eseri olması gerektiğini söylüyoruz. Şuanda bu hedefe doğru ilerliyoruz. Seçim sürecinde o mahalleleri dolaşırken Belediyemizin 101 mahallemizde bir icraatımız olacak. Alt yapı sorunu olmayan mahallelere gidiyoruz ve o mahallenin tüm sıkıntılarını bitirip çıkıyoruz. Hedefimiz 2015 yılı sonu itibarı ile bu alt yapı çalışmalarımızı Dulkadiroğlu Belediyesinin gündeminden düşürmek. Dulkadiroğlu Belediyemizi kamu kuruluşlarımızı bir bölgede yapacağız. Devletin gücünü ve cazibesini kullanarak ülkemizin o bölgesini gelişimine katkı sağlayacağız. Bununla ilgili yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bununla ilgili yoğun bir süreç sizlerle paylaşacak aşamaya geldi.”


İMAR VE ŞEHİRCİLİK

“İmar ve şehirleşme ihtiyacının yoğun olduğu bölgemizde modern kentleşme yönünde önemli bir program başlatıldı. Bu çerçevede ücretsiz konut projesi verilmektedir. Sosyo ekonomik muhtaçlığı bulunan vatandaşlarımıza sunulan bu imkan sayesinde, bir taraftan vatandaşlarımız ekonomik olarak desteklenmekte, diğer taraftan düzenli ve planlı şehirleşmenin imkanı doğmaktadır. Bu kapsamda 120 aile müracaat etmiştir. Bunların bir kısmına proje verilmiş olup diğer kısmı için sosyal inceleme aşaması devam etmektedir.Yeni ve modern bir kent inşa etmek sloganıyla yola çıkan belediyemiz Dulkadiroğlu kent meydanını inşa etmek için çalışmalarına başlamıştır. Belli başlı kamu binalarının geniş bir meydan etrafında toplanması olarak düşünülen kent meydanı ulaşımı rahatlatacak bir alanda tasarlanmıştır.”

KIRSAL MAHALLELERİMİZ MERKEZ MAHALLELERİN STANDARDINA ULAŞACAK

“Kırsal mahallelerimizi merkez mahalleler standardına ulaştırmak, merkez mahallelerimizin altyapı kalitesini yükseltmek maksadıyla geniş kapsamlı çalışmalar yaptık. Belediyemizin kuruluşunu takiben ilk fırsatta stratejik ürün olan asfalt temini için kendi plentimizi kurduk. Günlük 400 ton asfalt üretimiyle hem kendi bölgemizin hem de komşu belediyelerimizin ihtiyaçları karşılandı. Aralıksız olarak yürütülen asfaltlama çalışmalarıyla bölgemize 120 bin metrekare kaplama yapılmıştır. Kırsal mahallelerimiz başta olmak üzere tüm mahallelerimizde yapılan parke çalışmalarıyla toplam 300 bin metrekare parke taşı döşenmiştir. Tüm kaplama çalışmalarında temel stratejimiz kalıcı olmasıdır. Yani altyapısı tamamlanmamış bir alanda kaplama çalışması yapılmamaktadır. Altyapısı tam olarak hazırlanmamış alanlarda ise: altyapı dolgu malzemesi sermek ve drenaj boruları yerleştirmek suretiyle asfalt yada parke kaplaması yapmaktayız. Toplam 420 bin metrekare alan kaplaması yapılmış olup bir yıl içerisinde bölgemizde kaplanması gereken tek bir metre yer bırakmamak üzere çalışmalarımız sürmektedir.”

PARK VE BAHÇE

“Çeşitli bölgelerimizde yeşil alanlar oluşturmak ya da var olan yeşil alanları düzenlemek suretiyle park ve bahçe çalışmaları yaptık. Bu kapsamda kent mobilyaları çocuk oyun alanları gibi yenileme ve iyileştirme çalışmaları yaptık.”

TEMİZLİK İŞLERİ

“Kırsal mahallelerimiz başta olmak üzere, Dulkadiroğlu bölgemizde bulunan her sokak ve caddenin çöpleri düzenli olarak toplanmaktadır. Bu tedbir adına 32 adet araç ve 370 temizlik görevlisi 7/ 24 esasıyla çalışmaktadırlar. Kent meydanımızda uygulamaya konulan yer altı çöp konteynırı projesi, çevre belediyelerinde ilgi gösterdiği pratik bir çalışmadır. Şu ana kadar yedi belediye tarafından örnek alınmıştır. Gelecek dönemlerde tüm ilçe geneline yaygınlaştırmayı düşündüğümüz asansör sistemli çöp konteynerleri vatandaşlarımız tarafından beğeniyle karşılanmıştır.”

DULKADİROĞLU’NDA YAPILAŞMA DİKEY DEĞİL YATAY OLACAK

Başkan Okay, son olarak Dulkadiroğlu bölgesindeki yapılaşmadan bahsetti. Bölgede kentsel dönüşüm ve toplu konut projelerinin olduğunu hatırlatan Başkan Okay, konu hakkında şunları anlattı: “Özellikle yolun Ahır dağı tarafına bakan kuzey kısmının sol tarafına bakan bölümüne yeni bir Dulkadiroğlu yapacağız.  Bu yatay bir yapılaşma olacak, çünkü biz dikey yapılaşmaya karşıyız. Bizim bir Uydu kent yapmamız lazım. Uydu kentlerin dışında yatay yapılaşmayla birçok vatandaşımızı ev sahibi yapacağız.”

Az katlı ve bahçeli evlerin günümüzde cazibe oluşturduğunu ifade eden Başkan Okay, “Artık insanlar tonlarca betonun arasında yaşamaktan sıkıldı. Herkesin gideceği yer nihayetinde bahçeli bir evdir. Biz bu bölgedeki ev konseptini bahçeli ve insanların rahat ede bileceği bir alan olarak planlıyoruz” dedi.

Villa tipi bahçeli evlerin yapımını teşvik edeceklerini ifade eden Başkan Okay, bu noktada özel sektörü de harekete geçirmeyi planladıklarını anlatarak, “Mesela 20 villalık bir site yapacağız bunun vatandaşa yapılabilir olduğunu göstereceğiz ve özel sektör bunu görecek ve biz söylemeden buraya gelecekler. Bizim şuanda Doğukent bölgesinde imar planımız var. Bölgede yeni bir imar çalışması yaparak yapılaşmayı bu düşüncemiz doğrultusunda planlayacağız. Bu imar çalışmasında hükümetin teşviki de yatay yapılaşma yönündedir. Artık çevre şehircilik bakanlığının da yetkileri var. Dolayısıyla bu yatay yapılaşmaya hükümette sıcak bakıyor. Yeni konsept bu ve biz bunun örneklerini burada uygulayacağız” şeklinde konuştu.







Editör: Haber Merkezi