Konuya ilkin yaklaşık on beş aylık görev süresince yapılan hizmetler ve 7 Haziran genel seçimlerinin değerlendirmesini istediğimizde, bize önceliğinin Kahramanmaraş-Gölbaşı yolu üzerindeki Nissibi Köprüsü olduğunu söyledi ve bu yolun turizm ve ticari anlamda öneminden söz etti.

Başkan Necati Okay, 7 Haziran genel seçimlerinde alınan netice için ne düşünüyordu?

Okay: “İlk aklıma gelen;  ülkemizde ki bu köprüler, 3. havaalanı, nükleer santralar, Kahramanmaraş-Gölbaşı duble yolu ne olacaktı? Aklıma ilk gelenler bunlardı ve bugün gördük ki bir takım çevre inşaatı durdurmak için çalışıyor,” derken, yolun hayati önemine geldiğinde; “30 Mart seçimleri öncesinde mahalle toplantılarında hep söyledim: Kahramanmaraş-Gölbaşı yolu, Çağlayancerit yolu bizim için elzem projelerdir” ifadesini kullandı.  

Önce seçim sonuçları, oy oranları ve seçmenin partilere verdiği mesajdan ne anladıklarını, çıkan oyları partilerinin nasıl okuduğuna ilişkin düşüncelerini almak istedik. Başkan Necati Okay bize; “Maraş ve Türkiye gündemine getirdiği yeni durumlar var, yüzde 41 oy aldık ama iktidar olamadık. Bizim rakibimiz MHP ve CHP değil, bizim rakibimiz AK Parti’nin kendisidir. 8 puan kaybettik, vatandaş her zaman doğruyu söyler, biz böyle bir sonucu beklemiyorduk. Yüzde 46 oy ile 300 vekil bekliyorduk. Vatandaşımızın verdiği cevabı iyi okumak için kurullarımız çalışıyor, birçok değişiklik bekliyorum,” diye konuştu, takiben seçimden önceki son on gün içinde özellikle Diyarbakır’da yaşanan mitingdeki patlama ve HDP’nin barajı meselesi. Ve “Bu meselede üst akıl aktif çalıştı, neticede HDP barajı aştı, başarılı da oldular”

ÇAĞLAYANCERİT YOLU NE AŞAMADA?

“Türkiye’nin en güçlü partisiyiz. Vatandaş AK Partinin arkasında durmaya devam ediyor. Erken veya süresinde yapılacak ilk seçimde yeniden tek başına iktidara gelecektir. İlk seçimde tek başımıza iktidar düşünüyoruz. Sonuç öyle görülüyor ama tabi birçok değişim olacaktır” diyen Okay, sanki bir erken seçimin sinyallerini verir gibiydi.

Kamuoyu, özellikle Çağlayancerit halkı yolunu istiyordu. Kendileri için namus meselesi haline gelmişti adeta. Bakın Başkan Okay ne dedi; “Bir yıllık süreçte bu yolu sürekli gündemde tuttuk, Kahramanmaraşlının gündemine girdirdik, yolun yapılması için Dulkadiroğlu belediyesi olarak üzerimize düşeni yaptık. Belediyemizin mühendislerine özel bir proje yaptırdık, yeni projede tüneller var duble yol olacak, Karayolları Bölge Müdürlüğü ile görüşmelerimiz devam ediyor. Karayollarının yolu iyileştirme projesi var. Bizim proje ile onu birleştirerek Kahramanmaraş- Çağlayancerit-Gölbaşı duble yolu haline getirilmesini istiyoruz, bu bağlamda Küçüknacar bölgesinden Çataloluk bölgesinin tünelle geçilecek. Nisibi köprüsü yapıldı ve açıldı. Bu nedenle bu yola acil ihtiyaç var.

Diyarbakır‘a gidecek olan araçlar Adıyaman yolunun kullanacak. Kahramanmaraş-Gölbaşı yolunun önemi bir kat daha arttı. Bu yolu duble yaptırmamız gerekiyor, bunun için 1.5 yıldır çalışıyoruz, eski vekillerimizin emekleri var, teşekkür ediyorum. Yeni vekillerimiz projenin farkında,  Karayolları genel müdürü ile görüşmeler yaptık. Şu anda bu yolun yapılmaması için bir sebep yok, ancak süreç devam ediyor ve uzun ince bir yol.

Bizim projemiz, Karayolları projesi birleşecek, yeni proje ortaya çıkacak, Kahramanmaraş Gölbaşı Devlet Karayolları kapsamına alınacak, sonra proje onaylanacak, ihale süreci başlayacak, ihale edilecek ve yapılacak, ince uzun ve zamana bağlı bir proje ama bizim takibimizde.

İlçe yolunun Karayolları ağına alınması, sonra duble yol olması, tünelle desteklenmeli, derken Kahramanmaraş-Gölbaşı 60 km. düşecek ulaşım yolu olacak. Burası istihdam yolu, turizm yolu, Çağlayancerit‘te yaşayan vatandaşlarımız günü birlik merkeze işe gelip gidebilecekler. Böylece yazın Çukurova’ya gitmek zorunda kalmayacaklar. Bu yol istihdam yolu, biz bu gözle bakıyoruz. Nemrut’a ulaşım yolu bu, yol bizim için çok önemli”

MOZAİKLERİ TURİZME AÇACAĞIZ

1980 yılından beri Namık Kemal Mahallesinin altında yatan tarihin gün ışığına çıkmamasının acı bir kayıp olduğunu vurguladık. Bu sorumuza karşın Başkan Okay: bu bölgede, antik kentte kazıların devam ettiğini söyledi. “Bir ada bir parseli öncelik olarak açacağız. Turizme açmak istiyoruz, vatandaş görsün. Bir metre karede olsa vatandaş görsün ki buraya sahiplensin arkadaşlarımız çalışıyor yakında açarız” ifadesi ardından “Kahramanmaraş antik kentini bir an önce turizme açacağız, bununla birlikte Gölbaşı yolunu da burası bir turizm yolu olarak açacağız” şeklinde sorumuzun cevabını verdi.

İLÇE MEYDANI VE KAR TURİZMİ

30 Mart mahalli seçimleri için kamusal alan vaadini, İlçe Meydanını ve Yedikuyu’lardaki kar turizmini hatırlattık. Cevabı şu oldu; “İlçe Meydanını kuracağız ki Türkiye’de bir ilk olacak. Göreve geldiğim gün çalışma başladı. Bugün kamulaştırma bitti, proje hazırlanıyor, nasip olursa yılbaşında ihale edeceğiz.  Belediye, kaymakamlık ve diğer kamu kurumlarını bir araya toplayacağız. Kurumlardan bilgi topluyoruz, Dulkadiroğlu ilçesinin kalbi burası olacak. Kaymakamlığımızla koordineli şekilde çalışıyoruz. Türkiye’ye örnek bir proje ortaya koyacağız. Dulkadiroğlu İlçe Meydanı, kamu alanı yeni bir yaşam merkezi olacaktır. Kaymakamlıkla istişare ediyoruz. Zaten bununla ilgili geniş bir basın toplantısı yapacağım”

Kar Festivali’ne ilişkin düşünceleri de şu şekildeydi; “İlki geçen yıl yapılan Kar Festivalinin Geleneksel hale getirmesinin istiyoruz, Kahramanmaraşlı buna aç olduğunu gördük, 2100 metre yükseklikte kar festivalinin devam ettireceğiz. Geçen yıl yaptığımız kar festivali büyük ilgi gördü. Kar ve Kayak Festivali ile devam edeceğiz, altyapı çalışması devam ediyor, her yıl burada kar festivali yapacağız.”

Büyükşehir Belediyesinin Kayak Merkezi Projesi ne durumdaydı, bu konu üzerinde bilgi vermesini istedik Başkan Okay’dan. İşte söylediği; “Proje sürüyor. Öncelikle yollarla alakalı çalışma yapıyoruz, alternatif yolların yapılması, bir yoldan çıkış bir yoldan iniş olacak. Bunun planlamasını yapıyoruz, bugünden başladık. Festival günü Yedikuyular’a tek yön uygulaması yapacağız. Festivalde birçok şey gördük. Eksiklerimizi, orada bir çarşı kurulabileceğini gördük, Yedi kuyular’da bir sucuk-ekmek satan çarşı oluşturacağız kar üzerinde.. En büyük eksiğimiz,  Kahramanmaraş’ta meydan var at yok, biz bunu gördük, Kahramanmaraşlı kar festivaline aç, bunu gördük, yedi kuyularda bir ticari alan oluştu, kar festivalinde buraya çarşı Pazar kuracağız vatandaş ürünlerini orada satacak.”

GÜREŞLER VE SÖYLENENLER TAAHHÜT ALTINDA!

Başkan Okay’ın spora, özellikle güreşe verdiği önemi bildiğimiz için, geçene yıl Boyalı ve Dereköy’de yapılan güreşlerin bu yıl da yapılıp yapılmayacağını merak etmiştik. Merakımızı giderdi ve şunları söyledi; “İlk defa geçen sene destek verdiğimiz Dereköy ve Boyalı da iki ayrı güreş festivali yapacağız, ki bugün bunun çalışmasına başladık. Her yıl geleneksel olarak devam edeceğiz. Boyalı’da köy güreşi yapacak, üzüm, ceviz katarak bir festival havasında köy güreşi yapacağız. Tarhana ve firik ile daha iyi bir şekilde bu festivalleri süsleyerek yapacağız. Tarihi kültür ve adına ne varsa yapacağız. Seçim öncesinde ne söylediysek onu yapıyoruz, hepsi taahhüt altında.”

Son olarak, Maraş Mutfağı Müzesine geldiğinde sıra, zaten röportajında sonuna gelmiştik. İşte bu meseleye ilişkin son cümleleri:  “Doğal bir müze haline gelecek. İlk defa böyle bir eseri kazandıracağız.

Güneş Evleri’ne kadar imar var, oradan ötesinde yok. Büyükşehir Belediyemiz Güneş Evleri’ni geçecek şekilde duble yol haline getirecek. Ve toplu konut alanları açacağız, Bulanık Mahallesine kadar duble yol projesini gerçekleştireceğiz. Çevre yolu ile Gaziantep yoluna inmemiz gerekiyor, Adıyaman’dan gelen araçları Doğukent önünden geçiremeyiz. Konu çok çalışıyoruz.“ diyerek sözlerini tamamladı.

Bu yararlı bilgiler ve gösterdiği ilgi sebebiyle Başkan Necati Okay’a teşekkür ediyor, başarılar diliyoruz. 

     

Editör: Haber Merkezi