Şeffaf yönetim anlayışıyla Dulkadiroğlu Belediyesi’nin gerçekleştirdiği tüm faaliyetleri kamuoyuyla paylaşan Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, önceki gün belediye başkan yardımcıları ve meclis üyelerinin de katılımıyla Kervanhan’da basın toplantısı düzenledi.

Devam eden ve hayata geçirilen projeleri anlatan Başkan Okay, yerel ve ulusal basın mensuplarının sorularına da cevap verdi.

İlk olarak daha önce de sıklıkla dile getirdiği Kahramanmaraş-Çağlayancerit-Gölbaşı yoluna değinen Başkan Okay, bu yolun önemini ve getirilerini her platformda dile getireceklerinin altını çizdi.
Bu önemli hizmetin takipçisi olacağının altını çizen Başkan Okay, projenin Kahramanmaraş’a ve bölgeye yapacağı katkıları anlattı.

Kahramanmaraş’ı doğu ve güneydoğu illeriyle Akdeniz’in buluştuğu kapı haline getirecek olan bu önemli projeyle ilgili detaylı bir sunum gerçekleştiren Başkan Okay, basın mensupları tarafından da heyecan verici bulunan bu projenin nasıl gerçekleştirileceğini anlattı.
Karayollarının yapacağı proje hakkında kendilerinin de önerileri olacağını belirten Okay, bu noktada kamuoyunun da kendilerini desteklemesini istedi. Kahramanmaraş için bu projenin tarihi öneme sahip olduğunu ifade eden Okay, Kayseri yolunun tamamlanması ve Çağlayancerit-Gölbaşı yolunun devreye girmesiyle şehrin önemli bir kavşak haline geleceğini söyledi. Aynı zamanda bu yolun doğu ve güneydoğuyu Akdeniz’e bağlayacak alternatif bir yol olacağını ifade eden Okay, bu noktada Kahramanmaraş’ın çok büyük kazanımlar elde edeceğini vurguladı.

Bunun dışında Dulkadiroğlu Belediyesi’nin çalışmaları hakkında bilgiler veren Başkan Okay, mevcut belediye çalışmalarının hızla devam ettiğini kaydetti. Öncelikli alt yapı sorunları olduğunu anlatan Okay, bu noktada çok önemli projelerin vatandaşın hizmetine sunulduğunu ifade etti. Seçim sürecinde verilen en önemli sözlerden biri olan “Vatandaşın ayağı çamura değmeyecek” sözünü yerine getirdiklerini anlatan Okay, dış mahallelerden başlayarak ilçe merkezine doğru tüm alt yapı sorunlarını çözüme kavuştuğunu dile getirdi.
Bunun dışında bir diğer önemli proje olan tüm kamu kurumlarının bir meydanda toplanması projesinde de büyük ilerleme kaydettiklerini anlatan Başkan Okay, 50 dönümlük bir alanın alındığını ve sürecin devam ettiğini söyledi.
Dulkadiroğlu bölgesi için taziye evleri, Pazar yerleri ve gençlik merkezi gibi sosyal ve kültürel projelerin de ihale sürecinde olduğunu dile getiren Başkan Okay, tüm bu konularla ilgili sunumunu şu satır başları altında sürdürdü:

‘ÇAĞLAYANCERİT-GÖLBAŞI YOLU KAHRAMANMARAŞ İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR’

“Kahramanmaraş’ın ilerlemesine, gelişmesine ve güzelleşmesine katkı sağlamak amacı ile Çağlayancerit-Gölbaşı yolunun standardının yükseltilmesi gerektiğini ve bunun takipçisi olacağımızı, bu çalışmaya mesai vereceğimizi ve önümüzdeki bu 5 yıllık süreçte de bunu yaptırmak için elimizden gelen her türlü çalışmayı yaptıracağımızı söylemiştik. Bununla ilgili çalışıyoruz fakat birazcık kamuoyundan bu konunun tam olarak algılanamamasından yakınıyorum. Bu yolun Kahramanmaraş için hayati öneme sahip bir yol olduğunu biz tam olarak anlatamadık. Bu yol bu bölgenin güzergâhındaki yaklaşık 15 mahallemizi rahatlatacak. Bu yol bağ bölgesindeki ulaşımı rahatlatacak.”

BATIYA BAĞLANTI 100 KİLOMETRE KISALACAK’

“Biz bir sanayi şehriyiz. Sanayicilerimizin işçiyle alakalı sorunları var. Şehir merkezinde sanayi bölgesinde istihdam edilecek işçi yok. Bu durumda taşımayla alakalı işçilerin getirilmesi söz konusu ama ulaşımın rahat olduğu yerlerde. Bu bölgeden günübirlik istihdam çok rahat bir şekilde söz konusu olacak ve sanayicimizin ihtiyacı olan bu iş gücü o insanların orada ikamet edip burada çalışmalarını sağlayacak. O bölgeden birçok kardeşimiz Çukurova’ya çalışmaya gidiyor. Bu yol şehir merkezindeki istihdam problemini ve o kardeşlerimiz işsizlik problemini çözecek.  Bu yol sanayide pek kullanılmayan mesafesi uzun bir yol. Çağlayanceritli bile Pazarcık üzerinden Kahramanmaraş’a geliyor. Yaklaşık 107 kilometre. Gölbaşı’ndan Kahramanmaraş tam 100 kilometre. Biz kaba bir taslak yaptık ve bu yolu Kahramanmaraş ile Gölbaşı arasındaki bağlantının 61 kilometre ile sağlanacağı görüldü. Bunları yaparken yoğun bir şekilde çalıştığımız takdirde Küçüknacar köyü civarında bir tünelle burayı geçme imkânımız olsa yol 5 kilometre daha kısalacak.”

‘ÇAĞLAYANCERİT-GÖLBAŞI YOLU MESAFELERİ KISALIR’

“Nüfusu 600 bin olan Adıyaman şehrinin batıya açılan penceresi Gölbaşı. Bir Adıyamanlı batıya Gölbaşından gitmek ister. Gölbaşından sonra Pazarcık ilçesinden Adana merkez istikametine Kahramanmaraş üzerinden Kayseri istikameti ile gitmektir. Normalde 100 kilometre olan yol Kahramanmaraş üzerinden gidilince 61 kilometreye düşüyor. Kahramanmaraş-Gölbaşı şuanda 164 kilometre. Ama bu Gölbaşı bağlantısı yapıldığı takdirde 123 kilometreye düşecek. Adıyaman Kahramanmaraş 123 kilometreye düşerse Adıyamanlı batıya Kahramanmaraş üzerinden gidecek. 600 bin nüfus iyi bir nüfustur. Adıyaman’ın güneyinde Şanlıurfa şehrimiz var. Şanlıurfa’nın da batıya Adıyaman üzerinden bir bağlantısı var. Eğer biz bu yolu yaparsak Şanlıurfa merkezdekilerinde bu yolu kullanması söz konusu oluyor. Şanlıurfa merkezde çok yoğun bir nüfus var. Şanlıurfa’nın kuzeyinde Sivenek ilçesi var. Sivenek ilçesi büyük ve Diyarbakır yol güzergâhında bir ilçe. Bu ilçenin Atatürk barajı yapılmadan önce Adıyaman Kâhta’dan bir bağlantısı söz konusuydu. Fakat 1993 yılında bu baraj yükselince bu bağlantı kapandı. Ve daha uzak bir yoldan Feribotla bağlantı sağlandı.”

‘NİSSİBİ KÖPRÜSÜ ÇAĞLAYANCERİT-GÖLBAŞI YOLUNU ÖNEMLİ HALE GETİRECEK’

“Türkiye’mizin 3.büyük asma köprüsü olan Nissibi köprüsüyle Siverek’ten direk Kâhta Adıyaman üzerine bağlantı söz konusu. Yalnızca Siverek’ten değil o bölgede bulunan Diyarbakır, Mardin ve Batman’dan da batıya Adıyaman üzerinden ulaşım var. Ama bu Nissibi köprüsü yapıldığı takdirde bu mesafe yaklaşık kilometre kısalıyor. Şanlıurfa üzerinden Adıyaman-Diyarbakır arası 251 kilometre. Ama Nissibi faaliyete geçtiği takdirde 200 kilometreye düşüyor. Bu bölgede bir yol standardının geliştirilmesi söz konusu. Buda yapıldığı takdirde bu mesafe 191 kilometreye düşüyor. Adıyaman-Kahramanmaraş 124 kilometreye düşüyor. Diyarbakır-Kahramanmaraş yaklaşık 310 kilometreye düşüyor. Tam 100 kilometrelik tasarruf söz konusu. Eğer biz bu bağlantıyı yaptırırsak doğudaki şehirler bu yolu kullanmayı tercih edecek. Kimse fazladan 100 kilometre yol gitmez. Dolayısıyla bizim bu Çağlayancerit yolumuzu önemli kılan olaylardan bir tanesi de Nissibi köprüsünün önümüzdeki birkaç ay içerisinde açılışı yapılacak. Takribi günde 5 bin aracın günlük geçeceği bir köprü. Dolayısıyla bu köprü bizim Çağlayancerit-Gölbaşı bağlantısını çok çok hayati kılacak.

‘KAHRAMANMARAŞ ARTIK YOL GÜZERGÂHI OLACAK’

Hep beraber Kahramanmaraş’ta kamuoyu oluşturacağız. Bu yol Kahramanmaraş’ı bir kez daha Kahramanmaraş yapacak. Çünkü Kahramanmaraş-Göksun yolu önümüzdeki 1 buçuk yıl içerisinde bitecek. Bu yol çok yüksek standartta bir yol. Pozantı yolundan daha yüksek bir standartta. Bizim Pozantı’ya geçişimiz burası olacak. Bu yolla Kahramanmaraş’ımızın çıkmaz sokak tabirinden kurtarmış olacak. Kahramanmaraş artık yol güzergâhı olacak. Farklı ve yoğun bir şekilde çalışacağız. Bu yolun en önemli sebeplerinden bir tanesi bizim Nemrut Dağı ve oradaki tarihi eserler söz konusudur. Dünya çapında popüler olan yoğun bir şekilde turist akımına uğrayan Adıyaman’dır.”

‘ÇAĞLAYANCERİT-GÖLBAŞI YOLUTURİZM VE İSTİHDAM DEMEK’

“Aynı şekilde Ürgüp Kapadokya turist akımına uğrayan bir bölgedir. Biz bu yolu yaptığımız takdirde Nemrut’tan Kapadokya’ya en kısa yol olacak. Bu bölge Kahramanmaraş’ın turizm potansiyelini de gün yüzüne çıkaracak. Bu bölge Nemrut, Kahramanmaraş ve Kapadokya güzergâhında yeni bir turizm restorasyonu oluşmuş olacaktır. Turizm ile alakalı da önemli bir yoldur. Sonuç olarak Kahramanmaraş’ın istihdamına, turizmine, çıkmaz sokak olmasına ve Kahramanmaraş’ı bir Kahramanmaraş daha yapılmasına vesile olacak bir yoldur. 60-70 milyon TL’lik bir yoldur. Çok pahalı bir yolda değil. Tünellerle beraber 100 milyon TL’lik bir yol. Kahramanmaraş’ın çevresini değiştirecek bir yola 100 milyon TL harcanacak. Biz Kahramanmaraş-Göksun arasına toplam 1 milyar TL harcıyoruz. Trafik, maliyeti düşük ve katkısı da o kadar fazla olacak bir yol projesidir. Sürekli gündemde tutmaya devam edeceğiz. Bu yolu yaptırıncaya kadar da tanıtımını yapacağız. O bölgede karayolları genel müdürlüğümüzün ultesinde bir proje var. O projenin çeşitli şekilde bazı yerlerinin değiştirerek düzenleyeceğiz. Mesela Doğukent’in önünden giden yolu 3 şerit olarak düşündük.  Çevre yolu ihtiyacımızı gidereceği için böyle düşündük.  Bundan sonraki süreçte Dulkadiroğlu’na yapılacak ne varsa hepsini süzgeçten geçirilerek değerlendirileceğini bilmenizi istiyorum. “


‘TÜM KAMU VE KÜLTÜR BİNALARI TEK BİR ALANDA OLACAK’

“Artık şehrimizin Doğu bölgesinde zemini güzel bir alanda yaklaşık 50 dönüm civarında bir devinim elde ettik. Bu süreç problemsiz bir şekilde ilerliyor. Hedefimiz seçimden hemen önce bu yaz başında Belediye binamızın, Dulkadiroğlu gençlik merkezinin ve kültür merkezinin ve kaymakamlığımızın ihalesini yaptırmak. Bununla ilgili de bir sorun gözükmüyor. Kaymakamlık binamız ile ilgili gözenek binamız hazır. Bizim yer edinme ile ilgii bir sorunumuz kalmıyor. Artık proje çalışmalarına başlıyoruz. Kültür merkezi ve gençlik merkeziyle ilgili bir sorunumuz yok. Grup başkanvekilimiz Mahir Ünal Bey’in ilk dersi verdiği gençlik merkezi tesisinin birebir aynısını yapıyoruz. Çünkü tüm ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak yapılmış bir tesis. Bizde o projenin birebir aynısını kendi bölgemize de yapmayı hedefliyoruz. Bu süreçte problemsiz bir şekilde ilerliyor. Bu bölgede çeşitli rekreasyon alanları ve ulaşımın kolaylaşması ile alakalı bazı bulvarların genişletilmesi gibi çalışmalarımız sürüyor. En kısa zamanda da bunu sizlerle paylaşacağız.”

‘VERDİĞİMİZ SÖZLERİN TAMAMININ ARKASINDAYIZ’ 

“Biz 9 aylık bir belediyeyiz. Bu 9 aylık süreçte aşağı yukarı planladığımız şekilde gidiyoruz. Kendi bölgemizde yapmış olduğumuz icraatları hemşerilerimiz artık yaşayarak görmeye başladılar. Buda bizi ziyadesiyle memnun etmekte. Neler yapacağımızı bulunduğumuz her yerde paylaştık. Verdiğimiz sözlerin tamamının arkasındayız. Ve bunları tek tek gerçekleştiriyoruz. Gerçekleştirmeye de devam edeceğiz.”

‘ALT YAPI EKSİKLİKLERİ TAMAMLANIYOR’   

“Bizim bölgemiz alt yapıyla alakalı eksikliği olan bir bölge. Bundan dolayı birinci önceliğimiz bu alt yapı eksikliklerini tamamlamak. Bunlarla ilgili çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Zaman zaman bir gün içerisinde 17 farklı şantiyede çalıştığımız oluyor. Bunların neticesinde de asfalt olarak, 118 bin metrekare asfalt döşendi. 300 bin metrekare kilit parke döşedik. Yaklaşık 200 bin metrekare eski ihalelerden döşememiz gereken kilit parke var. Kış olmasına rağmen yoğun bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz.  Ayrıca ihale süreci bitmek üzere olan ayrı 4 grupta kilit parke çalışmalarımız var. Bunun da rakamı yaklaşık 500 bin metrekare. Ülkemizi 4 bölgeye böldük. İlçemizdeki tüm bölgelerimiz için ayrı ayrı ihale düzenledik. Şuanda elimizde seçime kadar döşemeyi hedeflediğimiz 100 bin metrekare kilit parke döşedik. Toplam 420 bin metrekare kilit parke döşeme çalışmamızın ön aşamaları tamamlandı. Şuanda çevreden merkeze doğru ilerliyoruz. Doğukent bölgesindeki birkaç mahallemizde, alt yapının da büyük bir oranla eksik olmasından dolayı bu yoğun çalışmak zorunda kaldık. Yahya kemal mahallesine 65 bin metrekare kilit parke döşedik. Yaklaşık 35 bin metrekare daha yapmamız gereken çalışmamız var. Bunlar tamamlandıktan sonra da Yahya Kemal mahallemizin alt yapı sıkıntısı kalmayacak. Buna benzer birçok mahallemiz var.

‘HEDEFİMİZ 2015 YILI İTİBARI İLE ALT YAPI ÇALIŞMALARINI BİTİRMEK’

“Biz seçim döneminde gittiğimiz her beldemiz ve mahallemizde Dulkadiroğlu Belediyesinin bir eseri olması gerektiğini söylüyoruz. Şuanda bu hedefe doğru ilerliyoruz. Seçim sürecinde o mahalleleri dolaşırken Belediyemizin 101 mahallemizde bir icraatımız olacak. Alt yapı sorunu olmayan mahallelere gidiyoruz ve o mahallenin tüm sıkıntılarını bitirip çıkıyoruz. Hedefimiz 2015 yılı sonu itibarı ile bu alt yapı çalışmalarımızı Dulkadiroğlu Belediyesinin gündeminden düşürmek. Dulkadiroğlu Belediyemizi kamu kuruluşlarımızı bir bölgede yapacağız. Devletin gücünü ve cazibesini kullanarak ülkemizin o bölgesini gelişimine katkı sağlayacağız. Bununla ilgili yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bununla ilgili yoğun bir süreç sizlerle paylaşacak aşamaya geldi.” / Haber: Cebrail SARI

Editör: Haber Merkezi