Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hidayet Tok, “Öğrenmede asıl olan bilgiyi kendiniz için anlamlı kılmaktır ve bu süreçte ilgi çok önemlidir.” dedi.

Bilgiyi öğrenme şekliniz başarınızı etkileyebilir diyen Tok, “Örneğin, çok çalışıyorum ama bu çabam notlarıma yansımıyor diyorsanız bunun bir nedeni öğrenme düzeyi olabilir. Öğrenme sürecinde bilgileri derin ve yüzeysel olmak üzere iki şekilde öğreniriz. Yüzeysel öğrenmede, gerekli ve gereksiz bilgi karışık parçacıklar halindedir, ezberlenmiştir. Aralarındaki bağın öğrenilmediği bu bilgi parçacıkları kullanılamaz. Sınavda çıkar düşüncesiyle belirli bir konuyu çalışıp, özü kavrayamamak bu yüzdendir. Derinlemesine öğrenmede ise genel kavramlar ve bütünsel resim edinilir.” diye belirtti.

Belki bir günlük çizelge hazırlayarak zamanınızı nasıl geçirdiğinizi bulmalısınız diyen Tok, “ Çoğumuz yapmamız gereken bir işi elimizden geldiğince ertelemeye çalışırız. Oysa son ana bıraktığımız bu işler bizi sıkıntıya sokar. Son ana ertelemenin tek olumlu tarafı sağlayabildiği şu avuntudur: “Eğer son anda birkaç saat çalışmakla bu notu alabildiysem daha çok çalıştığımda çok daha yüksek bir not alabilirim.” Bu, bize kötü sonuç için önceden hazırlanmış bir bahane gibidir.

Zamanı verimli değerlendirememenin önemli nedenlerinden biri başarısızlık korkusudur. “Ya başaramazsam” düşüncesiyle kafamızda kurguladığımız kötü senaryolar çoğu zaman bizi sıkıntıya sürükler. Mükemmeliyetçilik de, aslında kendi kafamızda yarattığımız bir kalıba kendimizi uydurmaya çalışmaktır. Korku ve mükemmeliyetçiliğin bizi sürükleyebileceği depresyon , aşırı kaygı gibi sorunlarınız yüzünden yaşamınız sekteye uğruyorsa bir uzmandan yardım isteyebilirsiniz.” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi