Ziraat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Şubesi başkanlığına aday olan, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ziya Dumlupınar ile yaklaşan seçimleri konuştuk.

Gazetemize ziyarette bulunan Doç. Dr. Ziya Dumlupınar’a, 24 Aralık 2017 tarihinde yapılacak olan ZMO Kahramanmaraş Şube Başkanlığı seçimlerine neden aday olduğunu, üyelere vaatlerini, nasıl bir yönetim sergileyeceğini sorduk. Tüm sorularımıza içtenlikle cevap veren Doç. Dr. Dumlupınar’la gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi aynen yayınlıyoruz.

-Hocam öncelikle köşemize konuk olduğunuz için teşekkür ediyorum, neden aday olduğunuzu sorarak söyleşimize başlamak istiyorum.

Neşe hanım bu nazik davetinizden dolayı ben teşekkür ederim, Kahramanmaraş’ın saygın bir gazetesinde kendimize yer bulmak bizi oldukça memnun ettiğini söyleyerek başlamak istiyorum. Neden aday olduğuma gelince, öncelikle adaylığımız bir kadro hareketi kişisel bir hareket veya adaylık değil, şahsım aday olmadım, arkadaşlarımın isteği ve desteği ile aday oldum.  Neden böyle bir adaylığın gündeme geldiğine gelince, şahsım şuanda Ziraat Mühendisleri Odasını mevcut yönetim kurulu üyesi ve genel kurul delegesiyim.  Tarım oldukça geniş yelpazede ele alınması gereken bir konu, birçok farklı yönleri var, her geçen gün önemi daha da artmakta, hele de gıda güvenliği ve gıda güvencesi bakımından da ele alınırsa oldukça önemli bir alandır. Ziraat Mühendisleri Odası, tarım paydaşları içerisinde tarımın bütün alanlarında, Ziraat Fakültelerinden tutun da, tarımsal ürünlerin ihracatına kadar tarımın her yerinde olan bir meslek kuruluşudur. Bununla birlikte, tarımın istihdamdan pazarlamaya kadar birçok problemi de acil çözüm beklemektedir. Bu konuların çözümünde de Ziraat Mühendisleri Odasına büyük görevler düşmektedir. Biz tamda bu noktada, bütünün bir parçası olarak özelde Kahramanmaraş, genelde de Türkiye tarımında problemleri ve çözüm önerilerini söylemek, ilgili paydaşları bir araya getirerek problemlerin aşımına yardımcı olmak adına üzerimize düşen görevleri tam anlamıyla yerine getirmeliyiz. Tabi ki Ziraat Mühendisleri Odasının Şube başkanlığına aday olmak için mutlaka donanımlı bir kadroyla hareket etmek lazım.  Biz iyi bir ekiple yola çıktık ve Allah’ın izni, üyelerimizin desteği ile seçilirsek, mesleğimizi ve meslektaşlarımızı en iyi şekilde temsil edeceğimize inanıyoruz.

-Peki, hocam üyelerinize neler vaat ediyorsunuz?

Çok güzel bir soru, seçim varsa seçim vaatleri de olmalı haliyle, biz öncelikle icracı bir makam değiliz, bir meslek kuruluşuyuz, başlıca işimiz üyelerimizin özlük işlerini, çalışma ortamlarını, Ziraat Fakültesi öğrencilerinin öğretimini, tarım politikalarını takip etmek, eleştirmek, çözüm önerilerini sunmak, kamuoyu oluşturmak gibi sayabiliriz. Bunlar bizim asli görevlerimiz, mesele de işte bu asli görevleri yapabilecek yönetimlerin göreve getirilmesinde başlıyor, biz üyelerimize “Görev ve Yetki Alanlarımızda Etkin, Yönetimde Şeffaf ve Adil” olma sözü veriyoruz. Bu bizim seçim sloganımız haline geldi, her seçimin bir ruhu vardır, bu seçimde de, her gittiğimiz yerde üyelerimiz güçlü bir ZMO, üyelerimizin hakkını savunan bir ZMO ve yazılı ve görsel basında yer alan bir ZMO ve başkanı istiyorlar.

Neşe hanım, Ziraat Mühendisleri birçok meslek kolunda çalışıyorlar, ben üyelerime, yasal hakları, özlük hakları ve çalışma şartlarını çok yakından takip edeceğimin sözünü veriyorum.

Tarımsal danışmanlık konusu bizim için dikkatle takip edilmesi gereken bir konu ve buna çok önem vereceğiz, girişimlerimizi bakanlık düzeyinde makul, kabul edilebilir sonuçlar alıncaya kadar sürdüreceğiz.

Biz sadece eleştiri yapmayacağız, çözüm önerileri ile projelerimiz ile ve raporlarımızla ilgili mercilerle görüşeceğiz. Biz Ziraat Mühendisleri Odası olarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ziraat Fakülteleri, Ziraat Odaları, Birlikler ve Özel Sektörümüzün tam göbeğinde yer alacağız.

Su Ürünleri Mühendislerine ayrı bir parantez açacağız, bildiğiniz gibi şehrimizde faaliyet gösteren Su Ürünleri Firmaları Türkiye ihracat rekorları kırıyor ve Levrek ve Çipura üretiminde Dünya’da ilk sırada yer alan firmalarımız var. Bu konuyla özel olarak ilgileneceğiz ve Su Ürünleri konusunda özel çalışmalar yapacağımızı özellikle bildirmek isterim.

Bunun dışında bizim sosyal politikalarımız da olmalı ve olacak, Ziraat Mühendislerine yakışır bir lokal en büyük projelerimizden birisi, bunun için basit bir plan yaptık, bir lokalin 3 önemli ayağı var, bunlardan birincisi; mekanın kirası, ikincisi; spor kanallarına abonelikler, ve üçüncüsü de; tefrişatı ve işletmesi, biz bunun için bir çalışma başlattık ve bazı iş adamlarımızdan bu konularda destek sözü aldık, söz vermemekle birlikte üyelerimize yakışır bir mekânı kazandırmayı düşünüyoruz.

-Hocam birazda kampanyanızdan bahseder misiniz? Zira seçim kampanyanızın en yoğun dönemindesiniz, sahadasınız, çalışmalarınız nasıl gidiyor?

Seçim kampanyamızı 6 Temmuz’da yaptığımız, gazetenizde de yayınlanan basın açıklamamızla başlatmıştık. O günden bu güne ciddi bir çalışma yaptık. Benim en büyük şansım kampanyada benden daha çok daha özverili çalışan arkadaşlarım oldu. Bu sürede ilçelerimize defalarca olmak üzere geziler düzenledik, il merkezimizde bulunan kurum kuruluşlarımıza ziyaretlerde bulunduk, sosyal medya, telefon aracılığıyla üyelerimize ulaşmaya çalıştık. Üyelerimizde çok ciddi destek bulduk, özellikle de, seçilmem durumunda bu görevi en fazla 2 dönem (4 yıl) yapacağıma dair sözümüz, üyelerimizden büyük bir destek görmüştür. Üyelerimizin Ziraat Mühendisleri Odasının temsil noktasında daha iyi yerlerde olmasını isteyen üyelerimiz, şahsımda ve yola beraber çıktığım arkadaşlarımda bu potansiyeli görmeleri, büyük bir destek haline dönüşmüş durumdadır.

-Yönetiminizi nasıl oluşturdunuz, nelere dikkat ettiniz?

Yönetim Kurulumuz, 7 Asil, 7 Yedek ve 8 Genel Kurul Delegesinden oluşmaktadır. Asil ve yedek yönetim kurulumuzu öncelikle ilçelerimizi ve kurumlarımızı temsil edecek şekilde bir dağılımla yaptık. Genel kurul delegelerimizde de, akademisyenler, iş adamları ve mesleğimize büyük emek veren meslek büyüklerimizden oluşturduk. Çünkü seçimden sonra önünüzde 2 yıl bir süre var ve kampanyada söylediklerinizi gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

-Ziraat Mühendisleri Odası üyelerine son olarak ne söylemek istersiniz?

Öncelikle bize bu fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Öncelikle, bize oy veren vermeyen gibi bir ayrıma girmeyeceğimizi, hatta meslektaşlarımız arasında odamıza üye olan veya olmayan ayrımına da girmeyeceğimizin sözünü veriyorum. Kahramanmaraş’ta odamıza kayıtlı 845 Ziraat Mühendisi varken, üye olmayanlarla birlikte bu rakam yaklaşık 2000’e ulaşıyor. Üyelerimizi layıkıyla temsil etmek için arkadaşlarımla birlikte büyük bir özen ve özveriyle çalışacağımızı bilmelerini isterim.

-Hocam, bize bu yoğun kampanya sürecinde zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim, umarım diledikleriniz gerçekleşir ve çok sevdiğiniz mesleğiniz ve meslektaşlarınıza hizmet edersiniz.

Editör: Haber Merkezi