Ancak uzmanlar, yönetilebilen stresin kişinin içindeki potansiyelin ortaya çıkmasına yardımcı olduğunu aynı zamanda Kişinin dikkatini ve performansını arttırdığını söylüyor.

Günümüzün değişen yaşam alışkanlıklarıyla  birlikte  stresin birçok insan için tanıdık bir durum olduğunu dile getiren Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hidayet Tok, strese yol açan nedenlerle ilgili şunları söyledi:
“Stres yaratabilecek büyük yaşam değişiklikleri arasında taşınma, yeni bir okula başlama, yeni bir işe ya da yeni bir yaşam tarzına geçiş, evlenme, hamilelik, ve boşanma gibi kronik hastalıkların yanında çevresel birtakım olaylar da olabilir; zaman baskısı, yarışma ya da rekabet, maddi sorunlar, gürültü ve hayal kırıklıkları olarak sıralanabiliir.”
Yoğun stresin başta mide ve sindirim sistemi rahatsızlıkları olmak üzere birçok hastalığa zemin hazırladığını hatırlatan Tok, stresten ve stresin neden olduğu olumsuz durumlardan korunmak için stresle baş etmeyi öğrenmek gerektiğini  vurgulayarak belli oranda stresin faydalı olduğuna dikkat çekti.
Tok, “Stresi tamamen yok etmek mümkün değil zaten bu istenen bir durum da değildir. Çünkü belli oranda stresin yararları vardır. Olumlu stres düzeyi diyebileceğimiz bu düzeydeki stres kişiye enerji verir. Denetlenebilen ve yönetilebilen stres kişinin içindeki potansiyelin ortaya çıkmasına yardımcı olur. Kişinin dikkatini ve performansını arttırır.” dedi.
“Birçok araştırmada stresin bağışıklık sistemini olumlu yönde etkilediğini ve vücut direncini arttırdığı sonucuna varıldı.” diyen Doç. Dr. Hidayet Tok, fazla rahatlığın kişiyi sorumsuzluğa iteceğini, özellikle sınavlara hazırlanan öğrencilerin belli oranda aşırıya kaçmayan stres yaşamalarını motive edici bir unsur olarak değerlendirdi.
Kontrol edilebilir stresle kişinin yenilikçi, orijinal ve sıra dışı çözümler üretmesinde tetikleyici bir unsur olarak gören Tok, "Rahat ve normal bir yaşam sürüyorsanız bazı şeyleri farklı görmeniz için herhangi bir neden olmayacaktır. Diğerlerinden farklılığınız oluşmayacaktır. Kontrol edilebilen stres, günlük yaşamda karşılaştığınız problemleri çözmenize yardımcı olur. Bunun yanında bilimsel araştırmalarda cerrahi müdahalelerden sonra stres iyileşmeyi sağlayan bir unsurdur.” diye konuştu.

 

 

Editör: Haber Merkezi