Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olan, binlerce genci ve ailelerin hayatını yıkıma uğratan uyuşturucuyla mücadele etmek için başlatılan uyuşturucu ile mücadele tanıtım kampanyasına Cumhuriyet Kadınları Derneği Kahramanmaraş Şube Başkanı Emsal Fındık ve yönetim kurulu üyeleri de katıldı.

Genel Merkezle birlikte hareket eden Cumhuriyet Kadınları Derneği Kahramanmaraş Şube Başkanı Emsal Fındık, ortak basın bildirisini paylaştı.

Uyuşturucu ile mücadele kampanyası kapsamında yayınlanan ortak basın bildirisinde şu ifadelere yer verildi:

“Cumhuriyet Kadınları Derneği olarak, Türkiye genelindeki 83 şubemizden temsilcilerin katılımıyla bugün başkent Ankara’da toplanmış bulunuyoruz. Bir araya gelme sebebimiz; ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan, bugünümüzü ve geleceğimizi tehdit eden, binlerce gencimizin ve ailelerinin hayatını yıkıma uğratan uyuşturucuyu ile mücadeleyi yükseltmek, sorumluluklarımızı kavratmaktır.

Ülkemizde uyuşturucu kullanımı hakkında bazı önemli bilgileri ve Cumhuriyet Kadınları Derneği olarak başlatacağımız uyuşturucu ile mücadele kampanyasını kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.

TÜRKİYE HEDEFTİR

Jeopolitik konumu ve genç nüfusu nedeniyle Türkiye, hedef ülke konumundadır. Nüfusumuzun yüzde 15’ini gençler oluşturmaktadır ve gençlerin önemli bir bölümü bağımlılık için risk grubunun içindedir. Demografik yapımız, ülkemizi uyuşturucu ticareti için pazar haline getirmektedir. Gençlerimiz, sistemin doyumsuzluğunun kurbanı olmaktadır. Diğer yandan Türkiye, Asya’dan Avrupa’ya ve Avrupa’dan Asya’ya uyuşturucu kaçakçılığında geçiş güzergâhındadır. Üretim bölgelerine yakın bir coğrafi konumda bulunmanın yanı sıra, geniş bir kullanıcı kitlesine sahip Batı Avrupa ülkeleriyle de komşudur.

Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Başkanlığının 2018 Yılı Uyuşturucu Raporu’na göre; Türkiye genelinde 2016 yılında toplam 81.222 uyuşturucu olayı görülmüşken, 2017 yılında % 45,87 artış göstererek 118.482 olay meydana gelmiştir. Bu olaylarda bir önceki yıla göre %48,92 artışla 170.175 şüpheli yakalanmıştır. Adalet Bakanlığı verilerine göre 2011 yılında 105 kişi uyuşturucudan hayatını kaybederken 2016 yılında bu sayı 920’ye yükselmiştir. 2017 yılında uyuşturucudan ölenlerin sayısı 941 olmuştur. Yine resmi raporlara yansıyanlara göre, 13 yaşında uyuşturucudan ölen gençlerimiz vardır. Tek başına bu veriler bile uyuşturucu kullanımının ne denli ciddiye alınması gereken bir sorun olduğunu ortaya koymaktadır.

TOPLUMA GÖREV DÜŞÜYOR

Uyuşturucunun zararları, kullanan bireyde yol açtığı sağlık problemlerinden ibaret değildir. Kişinin ailesini ve çevresini de etkileyen, toplumda ekonomik, sosyal ve güvenlikle ilgili zararlara yol açan çok yönlü bir sorundur. Bu çok yönlü soruna çok yönlü çözümler üretilmelidir. Devlet kademelerinde bu alanda yapılan çalışmaları önemli görüyoruz. Ancak, topluma önderlik eden demokratik kitle örgütlerinin de uyuşturucu ile mücadeleye katılmasında eksiklikler olduğunu tespit ediyor, bu konuda karşılıklı olarak adımların atılmasını zorunlu buluyoruz. Bağımlılık ciddi bir sorundur, bağımlılıkla mücadele de ciddiyetle ele alınmalıdır. Bağımlılıkla mücadele bütünlüklü bir devlet politikası olarak ele alınmalıdır. Toplumun bu sürece aktif katılımı, sorumluluk ve görevlerinin farkına varması kritiktir. Özellikle önleme ve koruma çalışmalarında topluma büyük görevler düşmektedir.

Uyuşturucu bir halk sağlığı sorunudur. Uyuşturucu ile ilgili suçlar da “Kamu Sağlığını Tehdit Eden Suçlar” olarak değerlendirilmektedir. Ceza mevzuatımızda; uyuşturucu madde kullanımı, bu maddelerin imal ve ticareti, uyuşturucu madde kullanımın kolaylaştırılması ve özendirilmesi gibi suçlar tanımlanmış, cezaları belirlenmiştir. Yeri gelmişken ifade etmek gerekir ki; bu yaptırımların kararlılıkla uygulanması gerekmektedir

BATAKLIĞI KURUTALIM

Cumhuriyet Kadınları Derneği, ulus devletimize ve ulusumuza yönelik tehditlerin farkındadır. Bağımsızlığımıza kast eden saldırılar aynı zamanda ulusal kültürümüzü bozmayı, yok etmeyi amaçlamaktadır. Ülkemizi daha çok sömürmelerinin yolu gençlerimizin milli kimliğinden koparılması ve uyuşturulmasından geçmektedir. Vatansız, kimsesiz, bilinçsiz, düşünmeyen, okumayan, sorgulamayan, üretmeyen, haz peşinde koşan, tembelleşen, sahte özgürlüklere esir olan, sorumluluktan kaçan, uyuşmuş ve bağımlı nesiller hedeflenmekte; her türlü bağımlılık kışkırtılmaktadır. Dünyanın dertlerinden uzaklaşıp kafa bulmayı özendiren müzikleriyle, “memleketi sen mi kurtaracaksın” dayatmalarıyla, küfürün-bireyciliğin-karamsarlığın-dildeki bozulmanın had safhada olduğu “çok satanlarıyla”, uyuşturucu duyarı kasmamayı öğütleyen sosyal medya fenomenleriyle yoz bir kültür yaratılmaktadır. İşte bu kültürün sonucunda; uyuşturucu kullanımı başkaldırının ve isyanın bir biçimi olarak moda haline gelebilmekte, sahte mutluluklar ve özgürlük yanılsamaları yaşanabilmektedir.

Cumhuriyet Kadınları Derneği bütün bunları göz önünde bulundurarak; uyuşturucu ile mücadeleye geniş bir çerçeveden yaklaşmakta ve sorunun köküne inmekte, bataklığı kurutmayı hedeflemektedir.

UYUŞTURUCUYA KARŞI ANNELER HAREKETİ

Uyuşturucu/uyarıcı madde kullanımı konusunda farkındalık yaratarak toplumun uyuşturucu ile mücadeleye aktif katılımını sağlamak, önleme çalışmalarını güçlendirmek, evlatlarımızı ve geleceğimizi korumak amacıyla Uyuşturucuya Karşı Anneler Hareketi’ni başlatıyoruz. Biliyoruz ki; bir anne tüm dünyayı değiştirebilir!

Annelerin; sevgisiyle değiştiren, güven veren, koruyan, geliştiren, eğiten, kararlı ve güçlü duruşunu pekiştireceğiz. Gençlerimize hayata tutunabilecekleri anne elini uzatıyoruz.

Ve yine annelerin harekete geçirici etkisine inanarak; bütün kamu kurum ve kuruluşlarını, demokratik kitle örgütlerini, basın kuruluşlarını, kanaat önderlerini, Türk milletinin her ferdini sorumluluğa, gençleri hayatta tutmaya davet ediyoruz.

HAYATA TUTUN, HAYATTA TUTUN

Cumhuriyet Kadınları Derneği, bugünden itibaren Türkiye’nin dört bir yanında “Hayata Tutun, Hayatta Tutun” kampanyası yürütecektir.

Kampanya kapsamında; mahalle/ilçe bazlı anne eğitimleri, okul/mahalle/ilçe bazlı genç eğitimleri, konferans, seminer ve çalıştaylar, spor turnuvaları, tiyatro gösterileri, kısa film çekimleri, roman/öykü/deneme yarışmaları, fotoğrafçılık yarışmaları, doğal yaşamı tanıtacak kamplar, konserler, dans gösterileri, şehir merkezlerinde bilgilendirme amaçlı tanıtım masaları gibi sayısız etkinlik yapılacaktır. Bu etkinlikler, en geniş işbirliği ile gerçekleştirilecektir. Çalışmalarımızla; hem bilgilendirme yapmayı hem de gençlere alternatif yaşam biçimleri sunarak üretmelerini ve paylaşmalarını sağlamayı amaçlıyoruz.

Sevgiyle tutun, güvenle tutun, bilgiyle tutun, sporla tutun, tiyatroyla tutun, müzikle tutun, edebiyatla tutun, resimle tutun, dansla tutun, doğayla tutun.

Elinden tutun.

Hayatta tutun!

Son olarak belirtmek gerekir ki; terör örgütleri uyuşturucu imalatı ve kaçakçılığıyla milyarlarca dolar gelir elde etmekte, buradan kazandıkları paraları teröristlerin ihtiyaçlarının karşılanması ve silahlanma için kullanmaktadırlar. PKK’ya yönelik operasyonlarda tonlarca uyuşturucu madde ele geçirilmektedir. Bu bilgiler ışığında; bataklığın kurutulması için terörle tavizsiz mücadelenin de önemine dikkat çekiyoruz. Vatanımız, bağımsızlığımız, çocuklarımız için, insanlık için savaşan Mehmetçiğimizi ve polisimizi selamlıyoruz.”

Editör: Haber Merkezi