Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Ekibinin muhteşem gösterisinin ardından, Kahramanmaraş Tanıtım Slaytı izletildi.

Açılış konuşmaları bölümünde kürsüye ile gelen Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Handan Türkoğlu, dünya üzerindeki su kaynakları ile alakalı bir konuşma yaptı.

Daha sonra kürsüye gelen Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı Bölgesel Sorumlusu Monica Kosinska’nın İngilizce yaptığı konuma çevirmen kulaklıkla dinlendi.

Toplantının ev sahibi olarak kürsüye gelen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise böylesine anlamlı bir toplantının Kahramanmaraş’ta yapılıyor olmasının isabetli bir karar olduğunu söyledi.



Başkan Erkoç yaptığı konuşmada: “Kahramanmaraş doğal güzellikleri, su kaynakları, floryası tarihi güzellikleri ile adeta cennetten bir köşe. Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olması hasebiyle birçok Uygarlığa ev sahipliği yapan çok önemli bir merkez.

Bu toplantının Türkiye’nin en zengin su kaynaklarına sahip Kahramanmaraş’ta yapılıyor olması da tabi çok anlamlı. Yıllık 5 milyar metre küpe varan su kaynağımız var, bu gerçekten önemli bir rakam. Büyükşehir olarak bizde bu su kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendirmek için çalışmalar yapıyoruz. Göreve geldiğimizden bu yana özellikle ekolojik dengeyi korumak açısından ve su kaynaklarımızı daha temiz hale getirmek için önemli projeler hayata geçirmekteyiz. Hayatın sürdürülebilir olması için su kaynakları gerçekten büyük önem arz ediyor. Dünyaya baktığımızda su sıkıntısı yaşayan özellikle Afrika ülkelerine bunu daha iyi anlayabiliyoruz.

Bu kapsamda hayata geçirdiğimiz projelerden en önemlisi arıtma tesislerimiz. Özellikle şehir merkezimizde bir arıtma tesisimiz yoktu.1,5 yıl önce Türkiye’nin en modern arıtma tesislerinden birinin yapımına başladık ve son aşamaya geldik. Yılsonu itibariyle inşallah hizmete girecek. Hem şehrimiz hem bölgemiz için önemli bir proje. Yine Afşin, Türkoğlu ilçelerimizde arıtma tesislerimizi bitirdik. Diğer ilçelerimizde de önümüzdeki sürede arıtma tesislerimizin temel atmalarını gerçekleştireceğiz. Yine bu çerçevede Katı Atık Depolama merkezleri kuruyoruz. Çevre bizim için çok önemli çünkü bize en büyük emanet. En iyi şekilde korumak gerekiyor.



Bunların yanı sıra şehrimizi daha yaşanılabilir daha sağlıklı hale getirmek için sosyal projelerde hayata geçiriyoruz.  Özellikle dezavantajlı gruplara yönelik çok önemli çalışmalarımız var. Bunlardan en önemlisi YADES dediğimiz yaşlı destek projesi.  Yaşlılarımız bizim veli nimetimiz, onların duası bizim için çok önemli. Onların yaşadığı sıkıntıları en aza indirmek, gidermek için harekete geçtik ve bu projeyi hayata geçirdik. Kurduğumuz elektronik sistemle onları takip ediyoruz. 24 saat çalışan bir merkezde her türlü ihtiyaçları için sürekli onların takibindeyiz. İnşallah bu projemiz ben inanıyorum ki tüm Türkiye’ye örnek olacak ve yayılacak.

Bize ihtiyacı olan herkese ulaşma gayretindeyiz.  Hedefimiz Kahramanmaraş’ı en mutlu, en huzurlu, en sağlıklı kent haline getirmek” dedi.

Başkan Erkoç’un ardından kürsüye Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanvekili Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş gelerek sağlıklı kentler birliği ile alakalı bir konuşma yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği 27. Olağan Meclis Toplantısına geçildi.

Gündemde bulunan maddelerin görüşülmesinin ardından bir sonraki Meclis Toplantısının Mayıs ayı içerisinde Erzurum’da yapılması kararlaştırılarak oturum kapatıldı.

Meclis Toplantısı’nın ardından 2017 Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Yarışması Ödül törenine geçildi.

Ödül töreninde Jüri Başkanı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi E. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruşen Keleş ödüllerin dört ana dalda seçildiğini ifade ederek, 35 belediyeden 103 eserin katıldığını söyledi.

Jüri Başkanı Keleş ödül alan belediyeleri ve projelerini şu şekilde açıkladı:

Büyükşehir Belediyeleri Sosyal Sorumluluk Dalında:  Trabzon Büyükşehir Belediyesi – "Şehir Müzesi" projesi

Jüri Özel Ödülü: İstanbul Büyükşehir Belediyesi – "Muhtarlık Bilgi Sistemi İle Her An Yanınızdayız" projesi

Büyükşehir Belediyeleri Sağlıklı Yaşam Dalında: İzmir Büyükşehir Belediyesi – "Avrupa Bisiklet Yarışması" projesi

Jüri Özel Ödülü: Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi – "Akıllı Yaşlı Bakım ve Koordinasyon Merkezi" projesi

Büyükşehir Belediyeleri Sağlıklı Şehir Planlaması Dalında: Erzurum Büyükşehir Belediyesi – "Uluslararası Gökyüzü Şehri Parkı" projesi



Jüri Özel Ödülü: İzmir Büyükşehir Belediyesi – "Urla Bademler Kooperatifi Doğal Yaşam Köyü" projesi

Büyükşehir Belediyeleri Sağlıklı Çevre Dalında: Samsun Büyükşehir Belediyesi – "Samsun Sahilleri Mavi Bayrakla Dalgalanıyor" projesi

Jüri Özel Ödülü: İstanbul Büyükşehir Belediyesi – "Anıt Ağaçların Tespiti Korunması ve Rehabilitasyon" projesi

Büyükşehir İlçe Belediyeleri Sosyal Sorumluluk Dalında: Nilüfer Belediyesi – "Oyun Engel Tanımaz" projesi

Jüri Özel Ödülü: Urla Belediyesi – "Okulum Yanımda/Toplum Temelli Çocuk Oyun Odaları" projesi

Büyükşehir İlçe Belediyeleri Sağlıklı Yaşam Dalında: Çankaya Belediyesi – "Gönüllü Test ve Danışmanlık Birimi" projesi

Büyükşehir İlçe Belediyeleri Sağlıklı Şehir Planlaması Dalında: Urla Belediyesi – "Balıklıova Rekreasyon Alanı Köylüsüne Emanet" projesi

Jüri Özel Ödülü: Çankaya Belediyesi – "Yağmur Hasadı Yoluyla İklim Değişikliğine Uyum" projesi

Büyükşehir İlçe Belediyeleri Sağlıklı Çevre Dalında: Kadıköy Belediyesi -"İnşaat Sahalarında Asbest Kirliliğinin Önlenmesi Ve Geri Dönüştürülebilir Atıkların Kazanımı" projesi

Jüri Özel Ödülü:  Gebze Belediyesi – "Evsel Çöplerden Bitkisel Organik Gübre" projesi

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’ne verilen Jüri Özel Ödülünü Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanvekili Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş’in elinden aldı.

Ödül töreninin ardından karşılıklı hediyeleşmeler yapıldı ve program sona erdi.

Programın öğleden sonraki bölümünde de 27 Ekim 2017 Cuma günü yapılacak bölümlerinde Su ve Ekoloji, Su Kaynakları ve Yönetimi ile SU Kaynakları ve Kentler: Kahramanmaraş konuları masaya yatırılacak.

Editör: Haber Merkezi