Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç başkanlığında toplandı.

Meclis Toplantısına geçmeden önce Meclis eski Başkanvekili Cemal Tanrıverdi, kürsüye gelerek bir konuşma yaptı ve Belediye Meclis üyelerinden helallik istedi.

Daha sonra saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Meclis Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, AK Parti , CHP ve MHP Meclis grubu üyelerinin ortaklaşa hazırladıkları kınama bildirisini okudu.

İsrail’in yaptığı katliamın hiçbir surette kabul edilir yanı olmadığına işaret eden Başkan Erkoç ortak kınama açıklamasında şunları söyledi: “Müslümanlar, Hristiyanlar ve Yahudiler  için kutsal  kabul edilen Kudüs, tarihi ve kültürel kimliği ile tüm dünya Müslümanlarının gözbebeğidir,aynı zamanda Harem-i Şerif ve Mescid-i Nebevi ile birlikte Kuran-ı Kerim’de “etrafının kutlu kılındığı” buyrulan kutsal   bir şehirdir.Kudüs’ün bu manevi ve özel statüsüne sahip çıkmak,korumak tüm Müslümanların görevidir.

”Filistin sorunu” dediğimiz gerçekte “insanlık sorunu” olan durum ise, açıkça bir işgal hareketidir. II. Dünya savaşından sonra BM kararlarında Kudüs’ün İsrail hakimiyeti altında bulunması kabul edilmemiş,1980’deki İsrail’in ilhak kararı BM Güvenlik konseyinde kınanmış, ayrıca bu kararda İsrail’deki diplomatik misyonların Kudüs’te bulunamayacağı belirtilmiştir. Tüm bunlar açıkça ortada iken, yıllarca sözde “arabulucu” olarak görünen ABD’nin Telaviv’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyarak Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak ilan etmesi, bölgede yıllardır süregelen barışçıl çabalara adeta dinamit koymuştur, bu kararın bölge ve dünya barışı için olumsuz yansımaları olacaktır.ABD’nin bu kararı yok hükmündedir ve kabul edilemez.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın konuyu dünya gündemine taşıması ve ülke liderleri ile yaptığı ikili görüşmeler sonucunda, 21 Aralık 2017’deki BM Genel Kurulunda ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul etmesi kararı, 128 ülke tarafından ” yasa dışı” olarak kabul edilmiştir.

Dün,14 Mayıs 2018’de, ABD’nin İsrail Büyükelçiliğini Kudüs’te resmi olarak açma töreninden dolayı, Filistinlilerin silahsız, bombasız, uçaksız kısacası savunmasız bir şekilde gösterdikleri haklı tepkilerine karşı zalim İsrail askerleri tarafından yapılan katliamda en az 60müslüman Filistinli şehit olmuş, 2700 den fazla da yaralanan olmuştur. Bu bir terör devleti olan İsrail’in yaptığı soykırımdır. Son yaşanan olaylar göstermiştir ki,artık Filistinlilerin kanında ABD’nin de eli vardır.İslam alemi için kutsal olan Ramazan ayına girdiğimiz şu günlerde ABD ve zalim İsrail’in yaptıkları Müslümanlar için kara bir Pazartesi olarak tarihe geçecektir.Şehit her Filistinli ise,terör devleti İsrail’in utanç duvarına eklenen yeni bir cinayet olarak anılacaktır.

 Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Meclisi olarak,ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etmesi kararını kabul etmediğimizi, Kudüs’ü Filistin devletinin işgal altındaki başkenti olarak kabul ettiğimizi tüm dünyaya ilan ederiz,yapılan  bu katliamı lanetleriz.Uzun yıllardır özgürlük,bağımsızlık ve insan hakları mücadelesi veren kardeş ve müslüman Filistin halkının yanlarında olduğumuzu belirtmek isteriz.Filistin yalnız değildir, Kudüs yalnız değildir.İşgal bir gün bitecek,zafer mutlaka Filistinli Müslüman kardeşlerimizin olacaktır.

İsrail askerleri tarafından şehit edilen Filistinli kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyoruz.”

Ortak kınama açıklamasının okunmasının ardından gündem dışı maddelerin gündeme alınması oylanarak oybirliği ile kabul edilerek gündeme alındı.

Gündemin 1. Maddesinde Yazı İşleri ve Kararlar Dairesi Başkanlığının Meclis 1. Başkanvekili seçimi ile ilgili teklifi kapalı zarf usulü yapıldı ve oylama sonucunda Mehmet Akif Kahveci Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Meclisi 1. Başkanvekili seçildi.


Bu maddenin görüşülmesinin ardından Meclis Başkanı Erkoç, görevi Meclis 2. Başkanvekili Fatih Kılıçkıran’a devretti.

Gündemin 2. Maddesinden 8. Maddesine kadar olan teklifler Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi.

Gündemin 9. Maddesinde İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığının Görev ve Çalışma Yönetmeliği ile ilgili teklifi Hukuk Komisyonuna havale edildi.

Gündemin 10. Maddesinde İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığının Yeni Kadro İhdası ile ilgili teklifi oybirliği ile kabul edildi.

Gündemin 11. Maddesinde İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığının Genel Sekreter Yardımcısı Harun Buz’un “13. Uluslar Arası Beton Yollar Sempozyumu” için yurt dışına görevlendirilmesi ile ilgili teklifi oybirliği ile kabul edildi.

Gündemin 12. Maddesinde Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığının Birliğin isminin sehven "İlçe Belediyeleri Çevre Altyapı Temel Hizmetler Birliği Tüzüğü" şeklinde yazılan birlik isminin "Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeleri Çevre Altyapı Temel Hizmetler Birliği" şeklinde düzeltilmesi ile ilgili teklifi oybirliği ile kabul edildi.

Gündemin 13 ve 14. Maddeleri Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi.

Gündemin 15. Maddesinde Araştırma Geliştirme ve Dış İlişkiler Müdürlüğünün, Ramazan ayında belirlenecek tarihlerde Arnavutlukta iftar organizasyonu düzenlenmesi ile ilgili teklifi oybirliği ile kabul edildi.

Gündemin 16 ve 17. Maddeleri Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi.

Gündemin 18. Maddesinde Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığının Ekinözü İlçesinde dağıtımı planlanan küçükbaş hayvan desteği için Ekinözü Kaymakamlığı ile protokol yapmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanına yetki verilmesi ile ilgili teklifi Plan ve Bütçe ile Tarımsal Kırsal Kalkınma Komisyonuna havale edildi.

Gündemin 19 ve 20. Maddeleri Çevre ve Sağlık Komisyonuna havale edildi.

Gündemin 21. Maddesinde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığının Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Hizmetlerine, Gönüllü Katılım Yönetmeliği ile ilgili teklifi Hukuk Komisyonuna havale edildi.

Gündemin 22. Maddesinde Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığının Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeleri Çevre Altyapı Temel Hizmetler Birliği adına yapılan proje ve Birlik adına tahsis edilen hibe kredileri için, yetki devri ilgili teklifi Hukuk Komisyonu ile Çevre ve Sağlık Komisyonuna havale edildi.

Gündemin 23. Maddesinde Emlâk ve İstimlâk Dairesi Başkanlığının Onikişubat İlçesi Fatih Mahallesi 8912 ada 2 nolu parsele okul yapılmak üzere Milli Eğitim Müdürlüğü ile protokol imzalanması ile ilgili teklifi Hukuk Komisyonu ile Eğitim Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonuna havale edildi.

Gündemin 24. Maddesinde İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığının Kentsel Dönüşüm Uygulama Esasları Yönetmeliğinde değişiklik yapılması ile ilgili teklifi Hukuk Komisyonuna havale edildi.

Gündemin 25. Maddesinde Fen İşleri Dairesi Başkanlığının Onikişubat İlçesi Ilıca Mahallesi Mimar Sinan Caddesi üzerindeki yolun 350 metrelik kısmının Büyükşehir Belediyesi yol ağına dahil edilmesi ile ilgili teklifi Ulaşım Komisyonuna havale edildi.

Gündemin 26. Maddesinden 39. Maddesine kadar olan teklifler İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edildi.

Gündemin 40. Maddesinde Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığının AKBEL A.Ş ye sermaye artışı ile ilgili teklifi Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi.

Gündemin 41. Maddesinde Ulaşım Hizmetleri Dairesi Başkanlığının Karayolları Genel Müdürlüğü ile Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı arasında Kahramanmaraş-Pazarcık-Gölbaşı 8 km lik yol ağının yapım, bakım onarım çalışmalarının protokol konusu devrinin, Büyükşehir Belediyesine yetki verilmesi ile ilgili teklifi Ulaşım Komisyonuna havale edildi.

Gündemin 42. Maddesinden 67. Maddesine kadar olan teklifler İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edildi.

Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından komisyonlardan gelen raporların görüşülmesine geçildi.

Raporların görüşülmesinin ardından Meclis toplantısına katılamayan meclis üyelerinin izinli sayılmalarına ilişkin dilekçe oybirliği ile kabul edildi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Meclis 2. Başkanvekili Fatih Kılıçkıran bir sonraki oturumun 21 Mayıs 2018 Pazartesi günü saat 14.00’te toplanacağını duyurarak oturuma ara verdi.

Editör: Haber Merkezi