Kahramanmaraş’ın Onikişubat İlçesi Kültür Mahallesi ve çevre mahalle sakinleri son yıllarda bağ ve bahçelerini yaban domuzu çok zarar vermekte. Bu duruma çözüm arayan Özel Necip Fazıl Mesleki Teknik Lisesi Elektrik Elektronik Teknolojileri alanı Öğrencisi Muhammet Mustafa Başa geliştirdiği sistem sayesinde yaban domuzu artık bağa girmemektedir.

Teknik lise öğrencisi yaban domuzuna çözüm olarak maket şeklinde gözleri geceleri yanan belirli aralıklarla 24 saat ses çıkaran bir kurt yapmış. Maket şeklinde yapmış olduğu kurt güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirerek belirli aralıklarla 24 saat boyunca kurt uluması ve silah sesi çıkarmaktadır.

Teknik lise öğrencisi Muhammet Mustafa Başa’nın dedesi Paşa Kâhya, “bu sistem sayesinde Kürtül Mahallesinde bulunan üzüm bağının yakın çevresine yabani hayvanların hiçbiri gelmediği için artık bağımız güvence altında” dedi.

11. Sınıfa geçen Teknik lise öğrencisi ise; “Önümüzdeki yıl Maket Kurdu harekete ve sese duyarlı hareket edebilen şeklinde geliştirerek yabani hayvanları uzaklaştıracağız” dedi.

Editör: Haber Merkezi