İstişari,  İl Müftüleri toplantısı Kahramanmaraş İl Müftülüğü Rıdvan Hoca toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya, ev sahipliğini yapan Kahramanmaraş İl Müftüsü Muhammed Gevher başkanlık etti. Dördüncü bölge İl Müftüleri toplantısına başta Adana, Gazi Antep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mersin ve Kayseri olmak üzere 15 İlin İl Müftüleri katıldı.

Bölge gündeminin görüşüldüğü istişare toplantısında başta terör konusu masaya yatırıldı ve dini boyutu ele alındı. Toplantıda ayrıca; Yaz Kuran Kurslarındaki beklenti ve hedefler, Öğrencilerin durumu, Hutbe konuları, Suriyeli Misafirlerin durumu, Personelin Hizmet içi eğitimi, Merkezi ezan ve Vaaz sistemindeki çalışmalarla ilgili konular ele alındı.

Toplantıya katılan İl Müftüleri Şunlar; Arif Gökçe(Adana), Ali Melek (Mersin), Ramazan Çortul (Osmaniye), Ahmet Çelik
(G.Antep), İhsan Açık (Ş. Urfa), Mahmut Karatepe (Kilis), Ümit Çimen (Malatya), Doç.Dr. Şahin Güven (Kayseri), Alaadin Gürpınar (Niğde), Dursun Ali Çoşkun (Mardin-Katılmadı),Mehmet Ali Öztürkçü (Adıyaman), Hamdi Kavillioğlu (Hatay), Yakup Öztürk (Nevşehir), Mehmet Şahin (Kırşehir), Burhan İşliyen (Diyarbakır), Abdülkerim Akbaba (Bitlis)

Bölge İl Müftüleri toplantı hakkında mikrofonumuza konuştu. Toplantının ev sahibi Kahramanmaraş İl Müftüsü Muhammed Gevher, ihdas edilen bölge toplantısına ev sahipliği yapmaktan son derece memnunun olduklarını söyledi. Müftü Gevher,
Diyanet işleri başkanlığının tevdi ettiği görevleri yerine getirmede bu toplantıların örnek olduğunu belirti.

İl Müftüsü Muhammed Gevher gündemdeki terör olaylarıyla ilgili bir yıkıcı ve yapıcı unsurların bulunduğunu, yapıcı unsurların gelişmesi ve yıkıcı unsurların da kırılmadan bu memlekete kazandırılması, içte ve dışta bütün olumsuzlukların giderilmesi, İslam âleminin göz bebeği olan Devletimizin vatanımızın bölünmemesi için neler yapmamız gerektiğine yönelik konuları masaya yatırdıklarını söyledi. İl Müftüsü Muhammed Gevher konuşmasında; “ Önemli olanın kötülükleri yıkıcılığa meydan vermeden Kuran ifadesiyle önlemeye çalışmaktır. Bizim tavsiyelerimiz dini tevdi etmektir. Bu milletin bölünmesine devletin parçalanmasına mani olabilecek kardeşliğimizin gelişmesine faydalı olacak birkaç adım atmış olursak ne mutlu bizlere.”

Gazi Antep İl Müftüsü Ahmet Çelik zaman zaman komşu iller olarak gündem ve hasbihal olmak üzere toplandıklarını belirtti. Müftü çelik Ülke gündeminde bulunan terör olaylarının çok boyutlu devlet işini olduğunu, müftülükleri ilgilendiren kısımlarıyla en aza indirmek için uğraştıkları belirtti.

Şanlı Urfa İl Müftüsü İhsan Açık terör konusunda vatandaşa doğru sahih, gerçek anlamda islamı öğretebildik mi sorusuyla kendi muhasebelerinin yapıldığını belirtti. Müftü Açık; “ Ne kadar dini anlatıp öğretebildik, ne kadar geri dönüşüm oldu. Tabiî ki eksikliklerimiz çok. Bu nedenle halkımıza din hizmetini daha verimli sunmanın gayreti içindeyiz. Eğer ki daha iyi din hizmeti sunulursa bu karşılaşacağımız olayların daha az seviyeye ineceğine inanıyoruz.”

Adana İl Müftüsü Arif Gökçe Diyanet işle başkanlığının bilgisiyle istişare toplantısında bölge İl Müftüleriyle zaman zaman bir araya geldiklerini ifa etti. Ülke olarak önemli günlerden geçtiklerinin altını çizen Müftü Gökçe; “ Türkiye olup biten olayların dine ve dini faaliyetlere yansıyan yönleri var. Camiye, Kuran Kurslarına ve sokağa yansıyan yönleri var. Bunları arkadaşlarımızla ele alıyor ve değerlendiriyor, ortak bir hedef belirlemeye yöntem belirlemeye gayret ediyoruz. Burada ki görüşmeler elbette bir güzelliği beraberinde getirecektir.”
Toplantı, İl Müftülerine Kahramanmaraş’ın tarihi ve turistik yerleri gezdirilmesiyle son buldu.
HABER- KAMERA: HACI ALİ GÜNEÇIKAN
Editör: Haber Merkezi