Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) yurt içi ve yurt dışındaki yardım faaliyetleriyle ilgili Kahramanmaraş Din Görevlilerini bilgilendirme ve tanıtım toplantısı yapıldı.

Türkiye Diyanet vakfının yurt içi ve yurt dışında yürüttüğü eğitim, kültür, yardım, kurban, yurt, cami ve kurs hizmetleri gibi çeşitli faaliyetleri hakkında tanıtım toplantısı Saffron Hotel konferans salonunda gerçekleşti. Toplantının açılış Kuran Tilavetini Abdülhamithan Camii İmam Hatibi Salih Akben okudu.



Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç, yaptığı selamlama konuşmasında toplumların hayatında yer alan hayır kurumlarının önemine değindi, Vakıf geleneğinin İslam tarihinde Hazreti Peygamber ile devam ettiğini söyledi. Müftü Celal Sürgeç konuşmasında; “ Toplumların hayatında, huzurunda, sükûnunda, felahında ve refahında bir takım hayri kurum ve kuruluşlarının gerçekten çok büyük katkısı olmuştur. Bunlardan birisi de vakıflardır. Vakıf geleneği hazreti peygamber (S.A.V)’in Medine’deki hurmalığını Cihat ve asli ihtiyaçlar için ayırması, Fedek arazisini vakfetmesi ile başlamıştır. Ve yine Bunun yanında Hazreti Osman (r.a) efendimizin Yahudi’den almış olduğu kuyunun suyunu vakfetmesiyle devam etmiştir. Vakıf geleneğini en güzel şekilde icra edenler bizim ecdadımız olmuştur. Bu bağlamda 13 Mart 1975 tarihinden itibaren Ülkenin huzuru, İslam dininin anlaşılması hususunda Türkiye Diyanet vakfı çok büyük görevler icra etmiştir.”şeklinde konuştu.



Türkiye Diyanet vakfı Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı Mazhar Bilgin, konuşmasına Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmezin selamlarını ileterek başladı.  Türkiye Diyanet Vakfı’nın geldiği son noktayı aktarmak için geldiklerini belirten Başkan Bilgin, Türkiye Diyanet vakfı  “Uluslar arası İyilik hareketidir.” dedi. 

Başkan Mazhar Bilgin, Vakfın din görevlilerinin alın teri ile büyüyerek Türkiye’de bin şubesi ve 108 ülkedeki faaliyetleriyle uluslararası bir iyilik hareketi haline geldiğini vurguladı. Bilgin; “Bu davete yakından uzaktan icabet ettiğiniz için sizlere candan teşekkür ediyorum. Sevgili kardeşlerim, Türkiye Diyanet vakfını aslında size tanıtmaya gelmedik. Biz sizin vakfınızın geldiği son noktayı size bildirmeye geldik. 42 sene önce bir avuç din gönüllüsü hizmet erbabı hocamızın temelini attığı ve bu gün 42. Seneyi devriyesini şerefle, iftiharla yaşadığımız her İl ve İlçe Müftüsünün Şube başkanı olduğu, 120 bin din görevlisinin gönüllüsü sempatizanı olduğu, 80 bin Camii’nin Allah için merkezi olduğu ve yurt içerisinde her noktaya ulaşabilen, yurt dışında da 135 Ülkeye aziz milletimizin merhamet elini götüren devasa büyük bir Uluslararası iyilik hareketi olmuştur. Bu günde Vakfımız aynen Yeryüzünde iyiliği hakim kılmak için çalışmak ve bu uğurda çalışanlarla işbirliği yapmayı kendine misyon edinmiştir.”şeklinde konuştu.



Türkiye Diyanet Vakfı olarak nerede mağdur ve mazlum varsa dil, din ve ırk ayrımı yapmadan yanlarında olduklarını belirten Bilgin, Diyanet İşleri Başkanlığının yurt içinde ve yurt dışında, irşad, hac ve umre, müftülük, Kur’an kursu, eğitim merkezleri ve cami hizmetlerine imkânlar ölçüsünde her türlü desteği sağladıklarını belirtti.

Eğitime öncelik verdiklerini vurgulayan Bilgin, "Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü ile Avrupa, Amerika ve Avustralya’da yaşayan gurbetçi ailelerin, din eğitimi alanındaki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 2006 yılında başlayan program kapsamında bugüne kadar bin 70 öğrencinin ilahiyat fakültelerinde eğitim görmelerini sağladık. Halen 864 öğrenci UİP kapsamında öğrenimlerine devam etmektedir. Bu kapsamda bugüne kadar 273 öğrenci mezun olmuştur. Ayrıca yurt dışından 2 bin 371 Kur’ân Kursu öğrencisi, bin 683 hizmet içi eğitim kursiyeri 90 dini yüksek ihtisas eğitimi için öğrenci getirilmiştir. Eğitim kurumları ve öğrencilerinin bütün masrafları Vakfımızca karşılanmaktadır” diye konuştu.



Konuk öğrencilerin maddi ve manevi gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla İstanbul, Ankara, Bursa, Konya, Kayseri ve Samsun'da 7 adet Eğitim Koordinatörlüğü açtıklarını vurgulayan Bilgin, TDV’nin yurt dışında 10 ülkede 16 eğitim kurumunda halen 2 bin 954 öğrencinin eğitim gördüğünü, bugüne kadar da 4 bin 289 öğrencinin mezun olduğunu kaydetti.

Vakfın tanıtım programında TDV Şube Hizmetleri Müdürü Yavuz Kocamış da, salondaki din görevlilerine geniş, açıklamalı bir şekilde yapılan hizmetleri anlattı. Şube Müdürü Yavuz Kocamış, idari yapı, kalite, yurt dışı temsilciliklerinin desteklenmesi, uluslar arası İmam-Hatip ve İlahiyat programı, eğitim koordinatörlükleri, Kur’an kursu ve hizmet içi eğitim kursu hizmetleri, eğitim yardımı, yükseköğrenim öğrenci yurtları, kurban, açlık, doğal afet ve savaş mağdurlarına yardım, kültürel faaliyetler, İslâm Araştırmaları Merkezi (İSAM) hizmetleri, yayın faaliyetleri, KAGEM faaliyetleri ve kardeş şehir programı gibi konularda bir sunumda bulundu.

İlçe Müftülerinin de katıldığı Program, Türkiye Diyanet Vakfının sinevizyon gösterimi ardından Dulkadiroğlu İlçe Müftülüğünden emekli olan din görevlilerine teşekkür belgesi takdim edilmesiyle son buldu. 

HABER- KAMERA: HACI ALİ GÜNEÇIKAN/DİYANET TV
Editör: Haber Merkezi