“Petrol fiyatlarındaki şoklar makro ekonomiyi arz ve talep yönü ile etkiler.” diyen Doğan, sözlerine şöyle devam etti “Bu konuda yapılan araştırmalarda petrol fiyatlarındaki bir artışın ekonomik büyümeyi olumsuz etkilediği petrol fiyatlarındaki bir düşüşün hem büyümeyi hem de enflasyonu pozitif etkilediği görülmüştür. Diğer taraftan Türkiye gibi büyük ölçüde dış girdilere bağlı olarak üretim yapan daha açık bir ifadeyle üretimi ve ihracatı büyük ölçüde ithal girdilere bağlı olan bir ülkede büyüme arttıkça enerji ithalatı artacak dolayısıyla dış ticaret açıkları da artış gösterecektir.”

Son 10 Yılda Petrol Fiyatlarındaki Artış Yüzde %345

Türkiye’deki ham petrol maliyetinin, petrol fiyatlarındaki artışa bağlı olarak yükseldiğini söyleyen Doğan, “2002’den bugüne kadar ham petrol fiyatları TL cinsinden % 345 kat yükselmiştir. 2002’de bir varil petrolün fiyatı 25 Dolar iken, 2008’de 97, bugün ise 100 Dolar’ın üzerindedir.” diye konuştu.

 Prof. Dr. Çetin Doğan, Enerji Piyasa Denetleme Kurulu (EPDK) tarafından 5.07 olarak belirlenen benzin tavan fiyatının bu güne kadarki en yüksek rakam olduğuna dikkat çekti; “Petrol fiyatlarındaki artış petrol ithal eden Türkiye gibi ülkelerde dış ticaret açıklarının ve enflasyonun yükselmesine, büyümenin ise yavaşlamasına neden olacaktır. Yapılan araştırmalarda petrol fiyatlarındaki kalıcı 20 dolarlık bir artışın, Türkiye’nin ekonomik büyümesini %1,5-2 oranlarında azaltacağı öngörülmektedir.” uyarısında bulundu.

 

Editör: Haber Merkezi