Türkiye Özel Sürücü Kursları Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş  Uğurlu Sürücü Kursu Müdürü  Ahmet Baykal    Sürücülerin 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren stajyer sürücü belgesi alacaklarına dikkati çeken Baykal , şöyle konuştu:

“Eğitimdeki kaliteyi arttırmanın en pratik ve kesin yolu sınavların ciddi ve amacına uygun yapılmasıdır. Teorik sınavlar yılda 6 tane yapılıp, merkezi sistemle ve merkezi değerlendirme ile çok ciddi yapılmakta, bilenin başardığı, bilmeyenin kaldığı bir değerlendirme süzgecinden geçmektedir. Keza direksiyon sınavı da 25 metre düzgün geri gidemeyen, çıkış eğimli yolda stop etmeden aracı hareket ettiremeyen, aracın boyunun 1,5 metre fazlası yere iki hamlede kenar çizgisine ya da yaya kaldırımına 50 cm. ve daha yakın mesafeye park edemeyen sınav güzergâhının tamamında hatasız araç kullanamayan kursiyerin başarılı olma ihtimali yoktur. Denetim ise zincirleme sistemi ile üst düzeyde yapılmaktadır. Yani iyi değil çok iyi araç kullanamayan kursiyerin başarılı olma şansı yoktur. Bunun içinde çağdaş şartlarda eğitim almış, kendini yetiştirme azmindeki eğitimci kadrolara ihtiyaç vardır. 

Kamuoyunda stajyer sürücülük konusunda doğru olmayan bilgi oluştuğuna dikkat çeken Baykal : “Stajyer ehliyette 7-8 madde var. Bunlardan bazıları, 3 defa kırmızı ışık ihlali, 100 ceza puanından 75 ceza puanını doldurması, alkollü olarak araç kullanması, hız limitlerinin üç kez ihlal etmesi gibi durumlarda ehliyeti iptal edilecek. Böylelikle ehliyeti iptal olanlar tekrardan sürücü kurslarına gidip kayıt yaptırarak, direksiyon ve teori eğitimlerini aldıktan sonra tekrardan  2 yıllık stajyer ehliyet süreci başlayacaktır. Hatalara, kazalara tekrar sebebiyet vermezlerse asıl belgelerini tekrar gidip trafik tescil bürolarından alabilecekler. Toplumumuzun araştırıp okumama sıkıntısı nedeni ile ‘Stajyer Sürücülük’ konusunun tam bilinçlenilmediğini üzülerek görmekteyiz. Stajyer Sürücülerin 2 yıl süresinde kısıtlanan hükümleri nelerdir? Yanında kesinlikle herhangi bir kişi olmaksızın 0.20 promil ve fazlası alkollü araç kullanmayacak, kırmızı ışık, yaya üstünlüğü ve hız limitini üç defa ihlal etmeyecek. 75 hata puanını doldurmayacak. Böyle durumda sürücü belgesi iptal edilerek yeniden bir sürücü kursuna müracaat etmesi gerekmektedir. Bunlar ilk defa sürücü belgesi alanlar için geçerlidir. Önceden -B- sınıfı sürücü belgesi olmayanlar ağır vasıta tabir edilen E ya da D sınıfı sürücü belgesi alamayacaktır. 2016 yılında ve sonrasında stajyer sürücüler iki yıl, mevcut sürücü belgesi sahibi olanların -D- ve -E- sürücüleri beş yıl, diğer sürücüler ise on yıl sonra sürücü belgelerini muayene olarak vize yaptıracaklar. Yani hiçte büyütülerek abartılmasına gerek olmayacak bir durumdur ve şu andan itibaren stajyer sürücü olmadan sürücü belgesi alma ihtimali kesinlikle yoktur" dedi.

 “E sınıfı dediğimiz otobüs gibi büyük taşıtlar için ehliyetlere direkt müracaat yapılamayacak, B sınıfı olan Otomobil ehliyetiyle minibüs kullanma yetkisi de ortadan kalkacak. Uygulama 10 Aralık’a kadar sürücü kurslarına başvuranları kapsamayacak” dedi.

Yeni yönetmelikte önce B sınıfı ehliyet alıp daha sonra otobüs ehliyetine müracaat şartının getirildiğini anlatan Baykal , “Motosikletler için de çeşitlendiriliyor. Önce en küçük motoru alıp, sonra büyüklere doğru geçilmesi sağlanacak” değerlendirmesinde bulundu.

Ehliyet sınıfının da 9’dan 17’ye çıktığını dile getiren  Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Baykal, yeni dönemde ehliyetlerin deneyim şartına göre verileceğini anlattı.  Sözlerine son Olarak şu şekilde devam ederek “Şu anda sürücüler B sınıfı ehliyetleriyle 16+1 kişiye kadar minibüs kullanabiliyor. 1 Ocak’tan itibaren müracaat edeceklerin B sınıfından sonra 16+1 kişilik D1 minibüs ehliyetini alması gerekecek. Yani minibüs ehliyetini almak isteyen kişinin öncesinde otomobil ehliyetini almış olması şart. Sürücü kurslarına 10 Aralık’a kadar müracaat eden adaylar B sınıfı ehliyetleriyle hem otomobil, hem de minibüs kullanmaya devam edebilecekler.

Yine aynı şekilde 10 Aralık’a kadar E sınıfı yani otobüs ehliyeti için de müracaat edebilecekler. Bunlar 1 Ocak 2016’dan sonra müracaat ettikleri halde ehliyetlerde deneyim şartı olacağı için önce B sınıfını almaları şart. E sınıfı için daha sonra tekrar sürücü kurslarına başvurarak, direksiyon uygulama sınavına girmeleri lazım. Minibüs kullanacakların da B sınıfı ehliyeti aldıktan sonra 21 yaşından gün aldıktan sonra D1 diye başka bir ehliyet daha alma şartı var.
Bu değişiklikler sürücü adaylarında büyük sınıf ehliyete geçmeden önce deneyim ve tecrübe oluşturmuş olacak. Bu bakımdan çok yerinde ve güzel bir uygulama. Bunun trafiğe olumlu yansımaları muhakkak olacaktır. Motosiklet için de A2 dediğimiz en üst sınırdaki ehliyete, yaşı uygun olanlar müracaat edebilecek.”

‘STAJYER EHLİYET YANLIŞ ANLAŞILIYOR’
Türkiye Özel Sürücü Kursları Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Ugurlu Sürücü Kursu Müdürü  Ahmet Baykal   , 1 Ocak’ta ehliyetlerde stajyerlik döneminin başlayacağını anımsatarak, stajyer ehliyet konusunun yanlış algılandığını kaydetti. Halk arasında ehliyetini alan kişinin aracını kullanırken yanında ehliyeti olan başka birisinin oturması gerektiği şeklinde yanlış bir algının bulunduğunu belirten Baykal , böyle bir şeyin söz konusu olmadığını vurguladı.

“Stajyerlikte kişi kendi ehliyetiyle aracını kullanacak. Ancak 2 yıl boyunca 75 ceza puanını aşmamaya dikkat etmesi gerekiyor.
Aracını kullanırken yanında birisinin oturmasına veya bulunmasına gerek yok. Yeni ehliyet alanlar için gerçekten iyi bir uygulama. Çünkü sürücü 2 yıl süresince çok daha dikkatli araç kullanacak. En az ikişer defa kırmızı ışık ihlalinde, alkollü yakalandığında ya da yayalara yol vermediğinde 75 ceza puanını doldurmuş olacak ve ehliyetine el konulacak. Sürücü hem bunun bilincinde olacak hem de acemi olduğu için kurallara dikkat edecek. Bu, trafik kazalarının azalmasına, trafik düzeninin yolunda gitmesine katkı sağlayacak bir durum.”

HABER İsmail BOZDOĞAN 
Editör: Haber Merkezi