Başkan Mahçiçek mesajında, “İstiklal Madalya’sını her Maraş’lı sinesinde taşır. Madalyalı şehrimin güzide insanları, tarihine ve memleketine sahip çıkan nesiller yetiştirecektir” dedi ve sözlerine şöyle devam etti;

“Kahramanmaraş, Milli Mücadele’de büyük bir kahramanlık örneği sergilemiş, diğer vilayetlerin savunmasına da yardımcı olmuş yegâne şehirdir.

Kurtuluş Savaşı sonrasında Maraş’a bir yazı gönderilerek, Milli Mücadeleye katılanların listesi istenmiş, şehrin ileri gelenleri toplanıp, Ankara’ya ‘Maraş’ta Milli Mücadeleye katılmayan tek fert bile yoktur’ cevabı verilmiştir.

Bunun üzerine 5 Nisan 1925 yılında toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi, Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın da onayı ile İstiklal Madalyası’nın Maraş’ta fertlere değil, şehir halkına verilmesi kararlaştırılır. Kahramanmaraş Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirilir.

Bu tarih her Kahramanmaraş’lı tarafından bilinir ve nesillerine aktarılır. Tarihimize sahip çıkıp, geleceğimizi bu minval doğrultusunda şekillendirmemiz gerekmektedir.

Madalyalı şehrimize, yokluklar ve zorluklar içerisinde aziz canlarını bağışlamış her bir şehidimizi, rahmetle yâd ediyor ve şükranlarımı sunuyorum.”

Editör: Haber Merkezi