Başbakan Yardımcısı Kaynak burada yaptığı konuşmada:

"Yapılan araştırmalar bize gösteriyor ki; afet ve acil durumlarda insanların hayatını ağırlıklı olarak çevrede bulunan diğer insanlar kurtarıyor. Çoğunlukla profesyonel ekiplerin afet bölgesine ulaşmasına kadar geçen sürede gerekli ilk yardım görevi de vatandaşlarımıza düşüyor. İşte bu ihtiyaç üzerine harekete geçen AFAD, Sivil Savunma Gönüllülük Projesi’ni hayata geçirme kararı aldık" dedi.




Projenin asli amacının; AFAD merkezlerinde eğitilecek gönüllülerin Allah vermesin bir afet hali söz konusu olduğunda süratle harekete geçmesi ve profesyonel ekipler olay yerine ulaşana dek eğitimini aldıkları müdahaleyi yapmaları gerektiğini ifade eden Kaynak, bugüne dek meydana gelen olaylara 81 ilde profesyonel ekipleri bulunan AFAD her zaman süratle müdahale ettiğini ve bu alanda hem yurt içi hem de yurt dışında her zaman Türkiye’nin göğsünü kabarttığını söyledi.



"7 MART 2017, AFAD İÇİN BİR MİLADDIR"

"Bugün, yani 7 Mart 2017, AFAD için bir miladdır" ifadesini kullanan Veysi Kaynak şöyle devam etti:

Çünkü bugünden sonra artık isteyen vatandaşlarımız da arama-kurtarma faaliyetlerinde AFAD gönüllüsü olarak görev alabilecektir. Bugüne dek AFAD hep arama-kurtarma çalışmalarıyla ön plana çıkmıştır. Ancak sivil savunma hizmetlerinin yürütülmesi noktasında da ülkemizdeki ana kurumdur. Düşman saldırılarında sivil kayıpların en aza indirilmesi için de bazı çalışmalar yapmaktadır. Sivil savunma çalışmaları kapsamında bir yandan halkın güvenliğine yönelik tedbirler gözden geçirilirken, diğer yandan ise, vatandaşların ihtiyaç olduğunda devletine sahip çıkması hedeflenmektedir. Sivil savunma olmadan ülkemizin yalnızca askeri unsurlarca savunulması mümkün değildir.

Ayrıca afet durumlarında ilk 72 saatin hayati öneme sahip olduğuna dikkat çeken Kaynak, bu nedenle arama kurtarma ekiplerinin müdahaleleri kadar olay yerinde bulunan kişilerin soğukkanlı ve planlı davranışların da önemini vurgulayarak, "İşte biz de, 'Asıl Kahraman Sizsiniz' sloganıyla hayata geçireceğimiz bu proje ile daha çok can kurtarmayı hedefliyoruz" dedi.



VATANDAŞLARIMIZLA İÇİÇE BİR AFET VE ACİL DURUM YÖNETİM SİSTEMİ

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Gönüllülük Projesi çerçevesinde eğitimler ve tatbikatlar düzenleyerek vatandaşlarımızla içiçe bir afet ve acil durum yönetim sistemini hayata geçireceğini ifade ederek, programa dahil edilecek kişileri belirlemek için bazı kriterlerimiz olacağını başvuranların yaşına, mesleğine ve ilgi alanlarına bakılıp ona göre ilgili ekiplerde görevlendirileceğini ve eğitimlerini tamamlayan AFAD gönüllüleri ise; hafif arama-kurtarma, basit yangınlara müdahale, ilk yardım, sığınakların yönetimi gibi konularda profesyonel ekiplere destek olmak üzere sistemdeki yerini alacağını söyledi.

Kaynak son olarak, "Ülkemiz pek çok farklı afet ve acil durum tehdidiyle karşı karşıya. AFAD’ımız tüm tehditlere karşı 7 gün 24 saat hazır durumda. Bugün lansmanını yaptığımız projemiz ile inşallah sivil vatandaşlarımıza gerekli eğitimler verilecek ve onlar da gücümüze güç katacaktır" ifadelerine yer verdi.



Başbakan Yardımcısı Kaynak'ın konuşmasının ardından 'O Kahraman Sensin' kampanyası kapsamında AFAD gönüllüsü olmak için kayıt olan vatandaşların da yer aldığı etkinlikte; 4 ilde eşzamanlı tatbikatları canlı yayınla izlenerek Kahramanmaraş’ta “Deprem”, Erzincan’da “Heyelan”, Rize’de “Sel” ve Bursa’da “KBRN” tatbikatları gerçekleştirildi.

Editör: Haber Merkezi