Rehberlik (PDR) Uzmanı ve Aile Danışmanı Davut Bayazıt, başarı ile doğru orantılı olan özgüven duygusunun çocuk yaşlarda aile tarafından çocuğa aşılanması gerektiğini, bunun için ailelerin çocuklarına psikolojik olarak destek vermelerini, çocuğun ancak ailesinin desteği ile yüksek özgüvene sahip olabileceğini, özgüveni gelişmiş çocukların derslerinde daha başarılı olduğunu dile getirdi.

Rehberlik Uzmanı Bayazıt, “Özgüven (Benlik Saygısı), bireyin kendisini tanıması, kendisini olduğu gibi kabul etmesi, kendisi ile ilgili olumlu düşüncelere sahip olmasıdır. Çocuk 10 yaşında özgüven gelişimini tamamlar ve ergenlik döneminin sonuna kadar özgüvenini test etmeye devam eder.”dedi.

Bayazıt, her anne babanın ortak hayalinin hem okul hayatında hem de hayat okulunda başarılı olan özgüveni yüksek evlat yetiştirmek olduğunu, bunun için anne babaların çocuklarından yüksek beklentiye girmeden, onu eleştirmeden, azarlamadan, başka çocuklarla kıyaslamadan çocuğun gelişimini desteklerse, çocukta özgüvenin gelişeceğini, dolayısıyla çocuğun ders başarısının ve toplum içinde kendini ifade edebilme yeteneğinin artmasına sebep olacağını belirtti.   

Rehberlik (PDR) Uzmanı ve Aile Danışmanı Bayazıt, özgüven eksikliği olan çocukların duygusal olarak kırılgan, çekingen, kaygılı, içine kapanık ve derslerinde başarısız olduğunu, bu vesileyle özgüven duygusu gelişmiş çocuk yetiştirmenin anne babaların elinde olduğunu, çocuğun sadece büyük başarısında değil, küçük bile olsa yaptığı güzel ve doğru davranışları için övülmesi gerektiğini belirtti. Bayazıt, özgüven duygusunun bir kişilik özelliği olduğunu ve gelişiminde genlerin etkisinden ziyade daha çok aile, arkadaş, okul gibi çevresel etkenlerin daha belirgin olduğunu dile getirdi.[email protected]

 

 

Editör: Haber Merkezi