G20’ye 1 yıl boyunca başkanlık edecek Türkiye, yeni gelişmeler ile de adından söz ettiriyor. G20’nin iş dünyası ayağı olan Küresel hasılanın yüzde 85’ine sahip, dünya genelinde toplam ticaretin yüzde 75’ini elinde bulunduran B20’nin Yürütme Kurulu Başkanlığını bir yıl boyunca TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yapacak. Bu gelişmelere ek olarak ise Avusturya Ekonomi Odası (WKÖ) Altın Ödülü, Viyana’da Avusturya Ekonomi Odası (WKÖ) Julius Raab Salonu’nda düzenlenen törenle, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na verildi.

Viyana Ticaret Odası Başkanı DI. Walter Ruk’un açılış konuşmasıyla başlayan törene, Avusturya Ekonomi Odası Başkanı Christoph Leitl, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz, TOBB Yönetim Kurulu üyeleri Salih Zeki Murzioğlu, Şahin Bilgiç, Necdet Özer, Cengiz Günay ve Ebubekir Bal, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük ve bazı oda borsa başkanları ile iki ülkeden çok sayıda iş adamı katıldı.

BU GELİŞMELER BİZİ DAHA DA ÇOK YATIRIMA İTİYOR

Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Altın Ödüle layık görüldüğü törene katılan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük, yaşanan bu olumlu gelişmelerin tüm sanayicileri yatırım adına teşvik ettiğini söyledi. Ekonomik verilerde yaşanan olumlu gelişmeye dünyanın da kayıtsız kalmadığını belirten Karaküçük: “2023 hedefine ne olursa olsun giden Türkiye var. İşadamı, sanayicisi, işçisi, çiftçisi artık Türkiye’nin yeni vizyonu ve yeni hedefleri için çalışıyor. Bu da tüm ülkelerin dikkatini çekiyor. Dünya ekonomisinin durağan bir seyirde olduğu dönemlerde bile Türkiye grafiklere sığmayan bir performans göstermişti. G20 ve Rifat Beye verilen ödül ise bu yükselmenin bir yansımasıdır” dedi.

AVUSTURYALI YATIRIMCILAR, TÜRKİYE’NİN POTANSİYELİNİ, DİNAMİK YAPISINI BİLİYORLAR

Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada Viyana’da bulunmaktan ve bu anlamlı ödülü almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. TOBB olarak, Avusturya ile ilişkilere büyük önem verdiklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Avusturyalı yatırımcılar, Türkiye’nin potansiyelini, dinamik yapısını biliyorlar. Türkiye’ye en çok yatırım yapan ülkelerin başında Avusturya gelmekte. Son 5 yılda Türkiye’ye 50 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye yatırımı gelmiş olup, Avusturyalı şirketler 7,2 milyar dolar ile en büyük paya sahipler. Esasen Türkiye’deki Avusturya menşeli yatırımların yüzde 80’i, bu son 5 senede Türkiye’ye geldi. Bu yatırım ilişkisini karşılıklı olarak daha da geliştirmek arzusundayız” dedi.

3 MİLYAR DOLARLIK TİCARET YETERLİ DEĞİL

Türk girişimcilerinin Avusturya’daki başarı hikâyelerinin de, ortak gurur kaynağı olduğunu bildiren TOBB Başkanı, ikili ticaret hacminin ancak 3 milyar dolar seviyesinde olmasını, yeterli görmediğini anlattı.

“Bu rakam bizim ortak potansiyelimizi yansıtmıyor” diyen Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin de büyük bir iç pazara sahip olduğunu ve bölge ülkelerine açılım yapmak için önemli bir merkez olduğunu belirterek, “Türkiye, bu açılardan, Avusturyalı firmalar için, ticaret ve yatırım anlamında çok cazip bir ülke” diye konuştu.

Anadolu’daki girişimcilerin, Avrupa ile daha fazla ticaret yapmak istediğini ancak, karayolu taşımacılığının buna yeterli gelmediğini söyleyen Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Demiryolu ile yük taşımacılığının geliştirilmesine ihtiyaç var. TOBB’un iştiraki BALO şirketi bu konuda bir inisiyatif aldı.

Avrupa’nın en büyük kargo taşımacılığı şirketlerinden biri olan Avusturya Demiryolları’nın markası RCA ile işbirliği yaptı. Türkiye olarak halen 400 milyar dolar civarındaki dış ticaret hacmimizi, önümüzdeki 10 yılda 3 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Bunu sağlayabilmek için de demiryolu taşımacılığını geliştirmemiz lazım. Bu noktada, Avusturyalı dostlarımdan da, taşımacılığın önündeki engellerin kaldırılması konusunda destek bekliyoruz.”

B20’NİN ÖNCELİKLİ GÜNDEMİ DAHA FAZLA İŞBİRLİĞİ SAĞLAMAK

Türkiye’nin G20 Dönem Başkanlığını 1 Aralık 2014 itibariyle devraldığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, B20 Türkiye Başkanlığı görevini de kendisinin yürüteceğini bildirdi. Hisarcıklıoğlu, “2015 yılı içinde dünyanın en güçlü 20 ekonomisinin devlet başkanlarını, ekonomi yönetimlerinin başındaki isimleri, iş dünyasına yön veren isimleri ve diğer sivil toplum kuruluşlarını Türkiye’de ağırlayacağız. Bir yıl içinde 100 farklı toplantıyı organize edeceğiz. Bu 20 ülkenin öncelikli gündemi, tek bir noktada toplanıyor; Önümüzdeki süreçte daha fazla işbirliğini nasıl sağlarız? Bu kapsamda, 15 Aralık’ta İstanbul’da gerçekleştireceğimiz B-20 Kick-off toplantısında Avusturyalı muhataplarımızı aramızda görmekten memnuniyet duyacağım. Amacımız küresel büyümeyi hızlandırmak, daha fazla istihdam sağlamak” dedi.

Programa, TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri, Türkiye'den giden Oda ve Borsa Yönetim Kurulu Başkanları, Avrupa Komisyonu eski Başkan Yardımcısı Günther Verheugen, Avusturya’nın Ankara Büyükelçisi Klaus Wölfer, Türkiye Cumhuriyeti Viyana Büyükelçisi Mehmet Hasan Göğüş, Viyana Başkonsolosu Tayyar Kaan Atay, Viyana İşadamları Derneği Başkanı Duran Meriç, MÜSİAD Avusturya Başkanı Faruk Can’ın yanı sıra birçok davetli katıldı.

 

Editör: Haber Merkezi