Bu gelişmeleri değerlendiren Zirve Üniversitesi İktisadi-İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Dede, İngiltere’de yaşanan bu gelişmenin İsrail-Filistin arasındaki kanı durdurabileceğini belirtti.

Dede, “İngiliz Parlamentosu  yeni bir kararla Filistin’in devlet olarak tanınmasına ilişkin önergeyi kabul etti. Fakat İngiltere’deki kanunlara göre  bir devletin bağımsız bir devlet olarak tanınması için hükümet tarafından tanınması gerekiyor.  Fakat parlamentonun tanımış olması hükümeti psikolojik olarak zorlayıcı bir etkiye sahip. Kısa sure içinde İngiliz Parlamentosunun hükümete yapacağı baskıyla  bu tanınma meselesinde resmi bir karar çıkabilir.” dedi.

Bu gelişmenin ardından Fransa’nın da Filistin’i bağımsız bir devlet olarak tanıyabileceğine dair sinyaller vermesini değerlendiren Yrd. Doç. Dr. Dede, “İngiltere’nin ardından Fransa’nın da böyle bir girişimini olması  daha fazla devletin resmi olarak Filistin’i tanımasına ön ayak olabilir.  Önümüzdeki kısa süre içinde daha fazla Avrupalı devletlerin Filistin’i tanıyacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

Pozitif Gelişmeler Yaşanabilir

Diğer Avrupa Devletlerinin Filistin’i tanıması barışa katkı sağlayabilir diyen Dede, “Resmi devlet olarak muhatap alınmak, devlet olmanın getirdiği belli  avantajlarla bir barış görüşmesine katılmak var, bir de  devlet olmadan, belli bir nüfusu temsilen barış görüşmesine katılmak var.  Avrupalı devletlerin uluslararası siyasi arenada sözü daha çok geçiyor.  Bütün Afrika ve Latin Amerika ülkeleri Filistin’i tanısa belki bu kadar etkisi olmaz. Fakat İngiltere, Fransa gibi iki önemli Avrupa ülkesinin bu konuda bir pozitif adım atması  etkili olacaktır. Bu Filistin’in işine yarayacaktır” şeklinde konuştu

Yıllardır dillendirilen bir çözümün olduğunu belirten Dede , “1993'te Oslo'da iki devletli çözüme kadar gidebilecek bir çözümün ilk adımı atıldı. Yani İsrail bir devlet, Filistin ayrı bir devlet olacaktı. İsrail tarihinde ilk defa  Filistin Kurtuluş Örgütü( FKÖ) tanımış ve uluslararası bir müzakere de  muhatap olarak almıştı. Diğer Avrupalı Devletlerin Filistin’i tanımasıyla beraber bu gidişat  bundan sonra pozitif bir yönde gidebilir.” dedi.

  

Editör: Haber Merkezi