Kahramanmaraş Bakırcılar Odası Başkanı Selamet Atlı, seçildiği günden bu yana üyeleriyle iç içe, verdiği vaatleri yerine getiren, odasına kurumsal kimlik kazandıran, başarılı oda başkanlarından biri.

Gazetemize ziyarette bulunan Başkan Atlı, oda faaliyetlerinden ve mesleğin geleceğinden ve neler yapılması gerektiğinden bahsetti.

Kısaca çalışmalarını anlatan Başkan Atlı, Pandemi sürecinin ilk zamanlarda her sektörü etkilendiğini belirterek; “Pandemi süreci özellikle ilk 20 gün çok fazla etkiledi. Ortada bir belirsizlik vardı, her sektörde olduğu gibi bir panik yaşandı. Ancak ardından Ramazan Ayı bereketiyle geldi, işler açıldı.  Şuanda ise tüm esnaflarımızın işi çok şükür iyi. Şunu da belirtmek isterim, Bakırcılar Odası deyince herkesin aklına bakırcı esnafı geliyor, odamız tüm metal mutfak eşyası üreticilerini kapsıyor. Pandemi sürecinde üyelerimizi ziyaret edemedik. Şimdi üyelerimizi tekrar ziyaret ediyoruz. Hal hatır sorup varsa sorunlarına çözüm üretmeye çalışıyoruz” dedi.

En büyük seçim vaadi olan oda binası inşaatının hızla ilerlediğini söyleyen Başkan Atlı; “Bugüne kadar odamızın binası yoktu. Emanet bir yerimiz vardı. Bizim de en büyük vaatlerimizden biri oda binası idi, odamıza kurumsal kimlik kazandırmaktı. Çok şükür vaadimizi yerine getirdik. İnşaatımız yükseliyor, kaba inşaatı bitti. Malum 3 aylık pandemi sürecinde durmuştu. Seçimlere yaklaşık 1,5 yıl gibi bir süre var. Bu süreçte inşallah bitecek. Biz bu binayı kendimiz için yapmadık. Önemli olan esnafımızın bir yeri olsun, odamızın kurumsal bir kimliği olsun. Şovrum yapacağımız, misafirlerimizi ağırlayabileceğimiz nezih bir yerimiz olsun. Tabi bunu yaparken değerli meslek büyüklerimiz, üyelerimiz ve yönetim kurulu üyelerimizle birlikte başardık. Hepsine çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.  

Esnaf Odalarının geliri olan kurumlar olmadığına dikkat çeken Başkan Atlı; “Tabi bazı yaptığımız hizmetlerin reklamı olsun istemiyorum. Örneğin Ramazan ayında yaklaşık 200 kişiye gıda paketi yardımı yaptık. Esnafımızın yanında çalışan ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Tabi yine bunları yaparken cebimizden yapmadık. Değerli büyük abilerimiz sordu ihtiyacı olan var mı diye. Bizlerde tespit ettik ulaştırdık, vesile olduk. Oda olarak 2 öğrenciye burs veriyoruz. Gönül ister ki sayısı artsın. Ancak odaların durumu malum, öyle geliri olan kurumlar değiliz” dedi.

SADECE MESLEK GRUBUMUZA AİT BİR SİTE OLMALI

Önemli projelerinin olduğunu da ifade eden Başkan Atlı, şunları söyledi; “Aslında projelerim var ancak bazı şeyler netleştiğinde duyurmak istiyorum. Örneğin küçük esnafımıza güzel bir site kurmak istiyorum. Sadece bakırcı ve metal mutfak eşyası üreten küçük esnafımıza hitap eden bir site. Özellikle küçük esnafımızın bir yerde toplanmasını önemsiyorum. Dışardan bir alıcı geldiğinde oradan oraya ürün aramasın. Bende olanı benden alır, bende bulamadığını komşu esnaftan alır. Daha verimli kazanç elde edilir. Böyle bir site olursa dağınıklık önlenir. Bunun örneği başka illerde var.

Bende istiyorum ki; etrafı çevrili, girişi bir yerden olan, bahçıvanı, güvenliği olan, ortada sergi alanı olan güzel bir sitemiz olsun. Yılda bir sergi yapalım, müşterileri davet edelim. Maraş ürünlerini görsünler.

Bunun için uygun bir yer araştırıyorum, ancak yakın yerde arsa yok. Küçük esnafı uzağa göndermek mantık dışı olur. Ulaşım kolay olmalı özellikle de çalışanlar için. Bu konuda yerel yönetimlerden de destek bekliyorum. Böyle bir şey projelerim arasında yoktu ancak esnafımıza böyle bir site kazandırmak istiyorum.”

COĞRAFİ İŞARET TESCİLİNİ ALMALIYIZ

Bakırcılığın tanıtımı ve şehrin turizmine de değinen Başkan Atlı, anavatanı Kahramanmaraş olan bakırcılığın coğrafi işaret tescilinin alınması gerektiğine vurgu yaptı ve yetkililerden destek istediğini söyledi.

Başkan Atlı, konuşmasının devamında şunları söyledi; “Bakırcılığın ana vatanı Kahramanmaraş. Ancak yeterince tanıtılmıyor. Tabi tanıtmak sadece Bakırcılar Odası ile olacak bir şey değil. Birlik Başkanımız, Ticaret ve Sanayi Odamız, Kültür Turizm İl Müdürlüğümüz ve yerel yöneticilerimiz var. Bunu hep birlikte yapabiliriz. Kimse yanlış anlamasın, eleştirmiyorum bu gün Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Fatma Şahin, şehrinin bakırcılar çarşısının reklamını çok güzel yapıyor.

Şunu da belirtmem gerek, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Hayrettin Güngör ve Dulkadiroğlu Belediye Başkanımız Sayın Necati Okay, bakırcılıkla ilgileniyor. Söylemleri var. Bugüne kadar söylenmiyordu. Seviniyorum. Gördüğüm kadarı ile Büyükşehir Belediye Başkanımız şehrin turizmini geliştirmek adına çalışmalar yapıyor. Şehre turist gelmesi bizim sektörümüz için de çok önemli.

KALAYCI ÇARŞISI İYİLEŞTİRİLMELİ

Kalaycı çarşımızı ziyaret edip, esnafımızı dinledi. Ancak bir türlü kalaycı esnafımızın sorunları çözüm bulunmadı. Oranın restore edilmesi gerek. Kalaycı esnafımız hala meydan çeşmesi kullanıyor. Tarihi bir yer bir düzenleme yapılmalı. Kalaycılarımızda oradan taşınmamalı. Orada iyileştirilme yapılmalı. Çünkü kalaycılarımız bir tarihi bir kültürü yaşatıyor. Gelen turistler orada görmeli. Diyelim ki onları sanayiye aldınız, sanayiye turist gelmez ki.

Bakırcılığın tarihi 1300-1400 yıla dayanıyor. Bizim bakırcılıkta rakibimiz yok. Bu gün Gaziantep ürettiği bakırın ham maddesinin tamamını bizim ilimizden alıyor ve bize mal satmaya çalışıyor. İmalatta bizim yanımızdan geçemezler bile. Ancak işte tanıtım çok önemli. Bu konuda da yerel yönetimlerden destek bekliyoruz.

BAŞKAN OKAY’DAN TALEPTE BULUNDUK

Dulkadiroğlu Belediye Başkanımız Sayın Necati Okay’dan tarihi binalardan birini bize vermesini talep ettim. Orada girişte 3-5 elemanımız çekiçle çalışsın. Sesler duyulsun. O ses yabancıları çeksin. İçerisinde şovrum olsun. Gelen yabancılara hediyeler verilsin. Bakalım ne olacak bekliyoruz. Burada yeni sanatkarlar da yetiştirebiliriz.”

Editör: Haber Merkezi