Kahramanmaraş Sanayici İş Adamları Derneği Başkanı Dr. Ali Arpasatan, Sanayi ve iş dünyası arasında son zamanlarda bağların daha da güçlendiğini söyledi.

Kimlik Gazetesi Sahibi Mehmet Fiskeci ile makamında ziyaret ettiğimiz KASİAD Başkanı Dr. Ali Arpasatan ile sohbetimizde, sanayi ve iş dünyası arasında bağların son zamanlarda daha da güçlendiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Artık daha güçlüyüz. Son zamanlarda KASİAD toplantılarımızda basına yansıdığı kadarı ile sizlerde görüyorsunuz tam bir birlik ve beraberlik içerisindeyiz. Geçmişte bir takım kırgınlıklar oluşmuş olabilir, bazı seçimlerden dolayı. Ancak son bir buçuk yıldan bu yana bu kırgınları da tamir ederek birlik ve bütünlüğümüzü yakalamış durmadayız. Daha iyi olabilir miyiz? Tabi ki olabiliriz. Her şeyin daha iyisi var. Ama şu anki durum Kahramanmaraş’ımız için sevindirici ve yeterli.”

Bu birlik ve beraberlikte KASİAD’ın payı var mıydı?

Başkan Arpasatan, tüm mütevazılığı ile bu sorunun cevabını üyelerine bırakarak: “Bu sorunun cevabı elbette ki üyelerimde. Ama bunun için çok gayret ettiğimi de söyleyebilirim. Umarım, bu gayretlerim karşılıksız kalmamıştır. Bir parça dahi birlik ve beraberliğe katkı sağlayabildiysem kendimi çok mutlu addederim” dedi.

Yeni dönemde KASİAD Başkanlığına tekrar aday olmayı düşünüyor muydu?

Bu soruya KASAİD’ın geleneğini hatırlatarak cevap veren Başkan Arpasatan: “Aslında önceki dönemlere bakarsanız benim de geleceğimi görürsünüz. KASİAD’da gelenek şudur: Başkanlık dönemi 2 dönem yapılır ve sonra kendinden sonra gelen gençlere bırakılır. Açıkçası bende böyle düşünüyorum, 2 dönemden sonra benden daha genç jenerasyona görevimi devretmek arzusundayım. Aileme ve işime daha çok zaman ayırmayı düşünüyorum” diye konuştu.

İki dönem başkanlık görevinin tüzükte değil de bir gelenek olduğunu yineleyen Başkan Arpasatan, bu geleneğin, siyasete, kamuya, diğer STK’lara da uygulanmasının çok daha faydalı olacağına inandığını savunan Arpasatan: “2 Dönem hizmet için gerçekten ideal bir süre. 2 dönemden sonra geriden gelen genç jenerasyonun önünü açmak açısından da çok önemli. Fırsat vermek gerek. Çünkü ummadığınız taş baş yarabilir. Bakarsınız ama insanların içindeki cevheri göremeyebilirsiniz. Ayrıca Türkiye’de yeni jenerasyonun daha iyi yetişmiş olarak geldiğini görüyorum” dedi.

Turizm Çalıştayı verimli olmuş muydu?

Geçtiğimiz ay içerisinde ilimizde gerçekleştirilen turizm çalıştayını nasıl değerlendirdiğini sorduğumuz Başkan Arpastan, ilimizde yapılan diğer çalıştaylardan daha verimli geçtiğini ifade ederek: “Bakanlık yetkilileri Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mahir Ünal’ın talimatıyla çok hazır bir şekilde gelmişlerdi. Bir de şehrimizde Turizm Bakanımızın olmasından dolayı 3-5 aydır bu işe kafa yoran STK’lar vardı. Onlarda bakan bey şehrimize gelemeden bir araya geldiler, görüşlerini ortaya koydular. Diğer yandan bu işin uzmanı olmayanlarda ortaya proje çıkardılar, bunu da çok doğru bulmadığımı ifade etmek istiyorum. İnsanların fikirleri olabilir, ama dayatmamak gerek. Uygun projelerin ortaya çıkması gerekiyor. Sayın Bakanımızın da bundan rahatsız olduğunu biliyorum. 

Çalıştayda gördüm ki; bakanlık Kahramanmaraş’ı çok iyi ele almış, çok güzel projeler vardı. Bu saatten sonra bize düşen yeni bir proje değil de bu konuşulanların takipçisi olmak, yapılmasını sağlamak.

En önemlisi ise; 22 Mayıs’tan sonra yeni dönemde bakanımızı muhafaza etmeliyiz. Yoksa bu projelerin hepsi yarım kalır” dedi.

Gerek terör olayları gerekse de Suriye’deki savaş özellikle de Kahramanmaraş ekonomisini, iş dünyasını ne derece etkilemişti?

Eskisi kadar yatırım yapamadıklarını ve eskisi kadar kazanamadıklarını söyleyen Arpasatan: “Bizim 2 tane çok önemli pazarımız vardı. Bunlardan biri Avrupa, bir diğeri de malum Ortadoğu. Biz eskiden Kahramanmaraş’tan Ortadoğu’ya çok tekstil ürünleri gönderirdik, hammaddesi gönderirdik. Fakat Ortadoğu şu anda giyim değil de silah istiyor. Orta Asya’da siyasi istikrar sağlanmadığı sürece maalesef biz Kahramanmaraş olarak eski ekonomik gücümüze kavuşamayız. Ama bizlerde bu arada boş durmuyoruz, Ortadoğu’da kaybettiğimiz pazarı Güney Amerika ve Afrika ülkeleri ile telafi etmeye çalışıyoruz. Arkadaşlarımızın hepsi bu konuda büyük gayret içerisindeler.

Bölgemizde siyasi istikrar yükselirse haliyle ekonomik olarak da istikrar yükselecektir” dedi.  

Sohbetin sonunda, yeni dönemde de Bakanımızı muhafaza etmemiz gerektiğine bir kez daha önemle dikkat çeken Arpasatan, bu konuda güç birliği yapılması gerektiğini vurguladı. 

Editör: Haber Merkezi