Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen törene YÖK Üyeleri, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can ve tüm üniversite rektörlerinin yanı sıra ilgili bakanlar, ilgili kurum başkanları, büyükelçiler, devlet protokolünden birçok kişi ile üniversiteleri temsilen belli sayıda akademisyen ve öğrenciler olmak üzere yaklaşık 2 bin kişi katıldı.

Hacettepe Üniversitesi Senfoni Orkestrası tarafından yapılan müzik dinletisiyle başlayan törende YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ve Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan birer konuşma gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan konuşmasında 2019-2020 akademik yılının hayırlara vesile olmasını dileyerek, yeni akademik yılda hocalara ve öğrencilere başarı temennisinde bulundu.

Eğitim, öğretim meselesinin önümüzdeki dönemde de öncelikleri arasında ilk sırada yer almaya devam edeceğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, akademisyenlerden, öğretmenlerden resmi ve özel eğitim öğretim kurumları yöneticilerinden başlayarak veliler ve öğrenciler dâhil bu konuda söyleyecek sözü olan herkese gönüllerinin ve kulaklarının açık olduğunun altını çizdi.

En büyük adaletsizliğin eğitim öğretim hayatındaki adaletsizlik olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu adaletsizliğin telafisinin çok zor olduğunu kaydetti. Bunun için göreve geldikleri günden beri öncelikle eğitim öğretim konusunda mümkün olan en iyi imkânları sağlamanın gayreti içinde olduklarını vurguladı.

Türkiye'nin yükseköğrenim alanında da özellikle son 17 yılda çok büyük bir başarıya imza attığını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Üniversite sayısının 76'dan 207'ye, öğretim elemanı sayısının 70 binden 168 bine, öğrenci sayısının 1,6 milyondan 8 milyona yükselmiş olması bu başarının en bariz ifadesidir.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversiteleri yaygınlaştırılırken öğrencilerin barınma ve geçinme sorunlarını da unutmadıklarına işaret ederek, yurtların yatak kapasitesini 677 bine çıkarttıklarını ve bunu önümüzdeki yıllarda 865 bine kadar yükselteceklerini söyledi.

YÖK Başkanı Saraç ise konuşmasında Yükseköğretim Kurulu olarak temel çabalarının, yükseköğretim sistemimizdeki olağan süreçleri yani rutini sürdürmekten ziyade, yükseköğretimi tedrici bir şekilde yeniden inşa etmek olduğunu belirtti.

Ülkemizin bugün dünyada küresel bir aktör olduğunu, büyük bir yarışın içinde olduğunu ve bu büyük yarışı önde sürdürme kararlılığında olduğunu ifade eden Başkan Saraç, “Her türlü sömürüye karşı savaşan bir ülkenin yükseköğretim sisteminin, akademinin tüm alanlarında, tekrarlayan değil üreten olması gerektiğinin bilincindeyiz. Anadolu’nun her köşesindeki üniversitelerimizi, eğitimin yanı sıra topluma hizmet noktasında da işlev görebilmeleri için, YÖK olarak devletimizin diğer kurumları ile birlikte tüm imkânlarımızla destekliyoruz.” dedi.

Geçen beş yıl içerisinde, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kendilerine duyduğu güven ve destekleri ile birçok yapısal değişikliği uygulamaya koyduklarını dile getiren YÖK Başkanı Saraç, Türkiye Projesi olarak nitelendirdikleri ve gurur duydukları YÖK 100/2000 Doktora Projesi ile 2023 için çizilen vizyonda “net kalkınma değerini kendi beyin gücüne dayanarak artırabilen” bir Türkiye hedeflediklerini vurguladı.

YÖK Başkanı Saraç, artık YÖK’ün, toplumun talepleri ve değerlerine direnen, siyasete yön vermeye çalışan, otoriter, aşırı merkeziyetçi kimliğinden bütünüyle uzaklaşarak, milletinin değerleri ile bütünleşmiş, ülkesinin kalkınmasına katkı sağlamaya çalışan, yetki paylaşımına önem veren, dış paydaşların görüşlerini kararlarına yansıtan ve yükseköğretim ile ilgili politikalar üreten bir kurum halini aldığını ifade ederek konuşmasını tamamladı.

Açılış konuşmalarının ardından, üniversitelerdeki bilimsel araştırma ile gerçekleştirilen çalışmaları, projeleri, tezleri ve topluma hizmet faaliyetlerini teşvik etmek amacıyla YÖK tarafından ilk kez 2017-2018 eğitim öğretim yılında verilen “YÖK 2019 Üstün Başarı Ödülleri”, ödül almaya hak kazanan akademisyen ve üniversitelere verildi.

Ödüllerin dağıtılmasının ardından, YÖK 100/2000 Doktora Projesi, YÖK TEBİP Projesi ve farklı üniversiteleri temsilen törene katılan öğrenciler tarafından, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çiçek takdimi yapıldı.

2019-2020 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Törenine üniversitemiz adına Rektör Prof. Dr. Niyazi Can’ın yanı sıra, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Taner Okumuş, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bekerecioğlu, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Taşlıyan, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Erdal Küçükönder ve İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkadir Evgin katıldılar.

Editör: Haber Merkezi