Geçmişi 1550’li yıllara dayanan bir kardeşliğin, İslam’a davet ile atılan köklü bağların Dulkadiroğlu beyliğinden Osmanlı hanedanına gelin verilen 5 sultana ve Yavuz Sultan Selim Han’ın annesi Ayşe Gülbahar Hatun’un bugünkü Trabzon Vakfı Kebir ilçesini vakfetmesine kadar derin ve köklü bir kardeşlik bağları bulunmakta. Kahramanmaraş Trabzon kardeşliğinin iki şehrin insanları tarafından pek bilinmemesi neticesinde İstanbul da yaşayan bir grup Trabzonlu ve Kahramanmaraşlı insanların kardeşliğin zenginleştirilmesi ve iki kentin insanların birbirilerini tanıması, köklü bağların yeniden hayata geçirilmesine yönelik faaliyetlerde bulunmak ve kalıcı eserler bırakabilme gayesiyle Trabzon Kahramanmaraş Kardeşlik Köprüsü Derneğini kurdu.
Maraş’tan Of’a Saçaklızade Mirası
İslamiyet’e davet etmek için Maraş’tan Of’a elçi gönderilen Saçaklızadelerle temeli atılan kardeşliğin günümüzde türbeler, şehirlerdeki cadde isimleri, akademik sempozyumlar ve geçtiğimiz günlerde kurulan TRABMARDER Trabzon Kahramanmaraş Kardeşlik Köprüsü Derneği ve tarihi türbeler, yatırlar, hanlar, vakıf gayrimenkulleri ve daha niceleri.
TRABZON’dan KAHRAMANMARAŞ’A 95 YILLIK KÖPRÜ’DE FESHANE’DE!
Trabzon Dernekleri Federasyonu tarafından 26 Şubat – 01 Mart 2015 tarihleri arasında bu yıl 6.’sı gerçekleştirilecek olan Trabzon’un Kurtuluşu ve Sivil Toplum Kuruluşları Tanıtım Günleri’nde Trabzon Kahramanmaraş Kardeşlik Köprüsü Derneğimizde yer alacak.
 
Kısa adı TRABMARDER olan kardeşlik köprüsü iki şehrin insanıyla Haliç Salonu 32 nolu stantta buluşacak. Stant ziyaretçilerini birde sürpriz bekleyecek. Trabzon’dan Kahramanmaraş’a tüm hemşehrilerimizi Feshane’ye özellikle de, TRABMARDER standımıza davet ediyoruz.


Editör: Haber Merkezi