Türkiye’nin her yerinde meşhur olan “Çağlayancerit Cevizi” olarak bilinen Maraş-18 Cevizi’nin, ceviz ilçesi olan Çağlayancerit’te 10.560 dekar meyve veren ceviz bahçesi bulunması sebebiyle ve her geçen gün dikilen fidanlarla birlikte hızla artan üretim alanları dikkate alınarak, bölgedeki ceviz yetiştiricilerinin teknik olarak bilgilendirilmesi, Maraş-18 Cevizi’nin bölgedeki önemi ve sorunların değerlendirilmesi amacıyla Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Çağlayancerit Belediyesi işbirliğince düzenlenen Kahramanmaraş Ceviz Çalıştayı, Çağlayancerit ilçesinde gerçekleştirildi.

Ceviz Çalıştayına  Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan GÜVENÇER, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İsmail Güvenç, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, Çağlayancerit Kaymakamı Hasan Gümüşçüoğlu, Çağlayancerit Belediye Başkanı Üzeyir Kızılseki, İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emirailoğlu, Doğaka Genel Sekreteri Onur Yıldız, akademisyenler, ilgili kamu çalışanları ve çiftçiler katıldı.

Çalıştayın sabah programında, açılış töreninden sonra Ceviz Magazini ve Ceviz Yetiştiriciliği konusunda KSÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sütyemez’in ve Tarım Sigortaları konusunda TARSİM Bölge Müdürlüğünün sunumları yapıldı. 

Öğleden sonra yapılan oturumda Prof. Dr Muharrem ERGÜN tarafından cevizin muhafazası, işlenmesi ve pazarlanması, Dr. Naim ÖZTÜRK, Dr. Serap Toker DEMİRAY ceviz hastalık ve zararlıları ile mücadelesi anlatıldıktan sonra Doç. Dr. Mehmet SÜTYEMEZ ile birlikte Aksu Tarım Temsilcisi, Ekiz Fidancılık, Bertiz Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkanı Erdoğan ERYILMAZ, Çiftçi Seyit EYİSAN, Aşıcı Hasan DEMİRÖZ’le beraber Çağlayanceritli Ceviz Yetiştiricileri’yle ceviz yetiştiriciliğinin sorunları ve çözüm önerileri tartışılarak çalıştay tamamlandı.

Cevizde, KSÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet SÜTYEMEZ'in önemli çalışmalar yürüttüğünü dile getiren Deveci, cevizin insan sağlığı açısından önemine ilişkin şunları kaydetti: "Cevize baktığımızda tazeyken yeşil kabuğu kafanın derisine tekabül ediyor. Sert kısmı kafatasının içindeki ince zar, onun altında da sıvı, onun da içinde yüzen beyin vardır. Ceviz beynimiz gibi duruyor. Cevizde birçok mineral vardır ve vitamin bakımından zengindir. Mehmet ÖZ'ün de dediği gibi günde bir avuç ceviz yemeniz gerekiyor."

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu ise çalıştayın kente önemli katkılarının olacağını belirterek 'Önümüzdeki yıl içerisinde su ürünleriyle alakalı çalıştayın da çalışmalarını yürüttüklerini aktaran EMİRALİOĞLU, çalıştayın ve panellerin kentin ürünlerini tanıtmada faydasının olduğuna değinerek, Çağlayancerit'in ceviz ile olan tarihinin çok eskilere dayanmakta olduğuna dikkat çekti.  "Ceviz meyvesi yanında yağ ve oymacılık alanında önemli katkılarda bulunmuştur. Kahramanmaraş  Türkiye genelinde ceviz yetiştiriciliği açısından önemli bir yere sahiptir. İlimiz ceviz sektörü bakımından iyi fakat yeterli değil, daha ceviz dikilecek çok alan var. Biz bu katma değerimizin DOĞAKA gibi desteklerden yararlanarak ilimizde kalmasını son derece önemsiyoruz'' dedi.

DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız da bölgenin gelişmesini ve kalkınmasını hedeflediklerini, faaliyetlerine de hızla devam ettiklerini belirterek, Yatırımların artırılması, kamu kuruluşları ve özel sektörün birlikte hareket etmesiyle bölgenin kalkınmasına destek verdiklerini dile getiren Yıldız, projelerin artarak devam edeceğini belirtti.

Çağlayancerit Kaymakamı Hasan Gümüşçüoğlu, “Bölgede yoğun olarak yetiştirilen Çağlayancerit cevizinin ilçedeki çiftçiler tarafından yıllar yılı yetiştirilmekte olduğunu ve Kahramanmaraş bölgesinde bilinen ve istenen bir cevizdir. İlçenin tarımında ve ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. İlçemizin cevizdeki gelişimi bizleri ziyadesiyle memnun etmektedir.” Diyerek cevizin sağlık açısından öneminden bahsetti.

Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, konuşmacılara ceviz oyması sandık hediye etti.

Editör: Haber Merkezi