Siyaset kazanının fokur fokur kaynadığı şu günlerde, bir yandan cemaat ile AK Parti çatışmasının nereye varacağı, bir yandan da ilçe adaylarının kimler olacağı heyecanla beklenirken, esnaf odalarının seçimi biraz geri planda kaldı.

2014 Mart ayı sonuna kadar merkez ve ilçelerdeki odaların seçimi tamamlanacak, akabinde Mayıs sonuna kadar da Esnaf Odalar Birlik Başkanı seçimi yapılacak.

Bakalım esnaf odalarında kaç başkan koltuğuna tekrar oturacak ve 2 dönemdir Esnaf Birlik Başkanlığı görevini yürüten Ahmet Kuybu tekrar seçilebilecek mi?

Aynı zamanda Kuybu’nun Şoförler Odasında, büyük oy potansiyeline sahip kişilerin desteğini alarak güçlü bir şekilde karşısına çıkan Mehmet Ali Saman var. Bu çekişmeli seçimden kim galip çıkacak?

Diğer yandan kendisine destek veren oda başkanları yerinde kalacak mı? İşte esnaf Odalar Birliği Başkanı ve karşısına çıkacak adayın kaderi o zaman belli olacak.

Aslına bakarsak; en önemli unsur, Esnaf Odalar Birliğinin bu kentte geleceğe yön verecek kararlarda yaptırım gücü ne? Ne kadar ses veriyor? Bu açıdan bakmak gerek.

Esnafa çorba dağıtmak, ambulans hizmeti sunmak, cenaze aracı sağlamak kentin geleceğine yön verecek, esnafın derdine derman olacak hizmetler değil. Hepimizde biliyoruz ki; 3-5 sivil vatandaş bir araya geldiğinde bütün bunların en alasını yapıyor.

Artık, projeler üretmeli, esnafın derdine kesin çözümler bulunmalı. Koltuklar, etiket için değil, hizmet için işgal edilmeli. Bir araya gelip oda kurmanın amacı da bu zaten. Her oda başkanı kendi üyesinin sorunlarını tespit edip, birlik başkanına sunmalı, hep birlikte çözüm üretilmeli, gerekirse başbakana iletilmeli. Çünkü o makam layıkıyla oturana en önemli söz sahipliği makamı.

Bir de oda seçim çalışmalarında bazı aklı avareler, oy peşinde koşanlar, bazı esnaflara “size ayrı oda kuracağız, bizim dediğimiz yere oy verin” diye vaatlerde bulunuyorlarmış. Buna gülmemek elde değil. Allah aşkına siz kimi kandırıyorsunuz?

Federasyon zaten 100 üyenin altına düşen odaları kendisine yakın odalara devredip birleştirmedi mi?            

Oda kurmak için “Kanun der ki; Oda kurulmak istenen yerde çalışmakta olan sanat, hizmet ve meslek sahipleri ile esnaftan en az beş yüz kişinin isteği ve Bakanlık izni ile kurulur.” Yani neymiş oda kurmak 20 kişi le değil, en az 500 kişi ile olurmuş.

Neyin peşindesiniz? Söyleyin de bilelim diyeceğim ama zaten amacınız belli. 3 kuruşluk menfaatiniz için esnafa olmadık yalanlar söylüyorsunuz. Utanın biraz. Sonra adama bunun hesabını fena sorarlar!

Çok önemli bir detayı da atlamak istemiyorum. Sanayinin babası Mustafa Kır kimi işaret ederse seçimin galibi o olur. Bunu da bir kenara yazın. Peki; Mustafa Kır kimin yanında? Bir düşünün derim.

Aslında bu seçimde koltuğu sallanan birçok başkan var. Bu da demek oluyor ki esnaf bir değişim istiyor. E haksız da değiller. Masaya yumruğu vurup derdini dile getiren, bir birlik başkanı istiyorlar.

Esnafın bu değişiklik isteğinden yola çıkacak olursak, koltuğu sağlam çok az sayıda başkan var. Tahmin etmek zor değil. O isimleri de yazacağım ama şimdi değil.

Hadi hayırlısı. Esen kalın.