HAFIZALARINIZI bir yoklayın! O hepimizi derinden sarsan 1988’in ekonomi krizinde merhum Turgut Özal’ın güçlü ANAP’ı iktidardaydı; 1989 seçimlerinde Süleyman Demirel komutasındaki Doğru Yol Partisi “Kurtar bizi Baba” sloganıyla Özal’ın kurduğu ANAP’ı yerle yeksan etmişti...

Sonrasında 2001 krizini hatırlayın; iktidarda yaşlı Başbakan Ecevit ve çekişmeli bir koalisyon... Hiçbiri “vatandaşı kurtarma” umudu yaratamadı, 2002 seçimlerinde hepsi silindi, “yeni umut” olarak “Bu şarkı burada bitmeyecek” diyen Recep Tayyip Erdoğan’ın Ak Partisi iktidara geldi.

Yani aslında iktidarların gidiş gelişi Dünyada da böyledir! Ekonomik krizle gelen iktidarlar, hep ekonomik krizle tekrar iktidardan gitmişler…

Önümüzde yine bir genel seçim var. Tabi ki muhalefetin elinde malzeme olacak bir çok konu var ama seçmen nezdinde iktidar sahibinin değişimini isteyecek bir ekonomik kriz var mı, siz ona bakın!

Elbette ekonomist değiliz ama ekonomi konusunda ülkede bir kriz olmadıktan sonra genel seçim sonuçlarının birkaç puan aşağı ya da yukarı değişmesiyle iktidar değişmeyecek sadece seçim heyecanı yaşayacağız.

EKONOMİK KRİZİN TAMPONU İŞADAMLARI

AMİRAL gemileri tekstil olsa da bir çok değişik sektörde üretimin içinde olan İSKUR, Türkiye’nin devleri arasında bir şirket. Kahramanmaraş merkezli İSKUR Grup Yönetim Kurulu Başkanı A.Kadir Kurtul ile geniş detayını 2 Ocak’ta Habertürk’te okuyabileceğiniz bir röportaj gerçekleştirdik.

KMTSO Yöneticisi işadamı arkadaşım Hâluk Attaroğlu, bu işlerin uzmanı olan bir arkadaşımız. Röportajın çözümünü yaparken ziyaretimize geldi ve kısmen yatırım notlarını okuyunca önündeki kâğıda tek tek yatırımları yazdı ve çok pratik şekilde bir döküm çıkarttı.

Özet şu: Eğer İSKUR bu yatırımları Kahramanmaraş’a değil de ekonominin başkenti İstanbul ya da bu civara yapsaydı yüzde 30 gibi bir rakamla daha büyük ve kârlı olabilecekti.

Bu durumu elbette İSKUR’un patronajı ve profesyonel yöneticileri de iyi biliyordur ama sanırız biraz da memleketine karşı “sosyal sorumluluk” duygusuyla hareket eden bir rota takip ediyorlar.

Sokaktaki vatandaş elbette bunun farkında değil ama 4 bin kişiye istihdam sağlayan bu şirket, Kahramanmaraş’a da Türkiye’ye de sadece ekonomik anlamda çok şeyler katetmekle kalmıyor, sosyal patlamaların önüne de bir set oluyor.

A.Kadir Kurtul, okullar, Camii’ler, aşevleri ve sağlık ocakları yaparak topraklarıyla ödeşiyor. Sadece Kahramanmaraş’la yetinmeyip yatırımın az olduğu ve herkesin girmeye cesaret edemediği Diyarbakır gibi illere de yatırım yaparak istihdam sağlıyor.

Kahramanmaraş’ta İSKUR, Gaziantep’te SANKO, Malatya’da ÇALIK birer örnek, eski deyimle her biri birer Anadolu Kaplanı…

Hülasa; İSKUR’un patronu A. Kadir Kurtul nezdinde Anadolu’da yatırım yapan, istihdam sağlayan bütün işadamlarını gönülden tebrik ediyorum.

İyi ki varsınız…

 

 

14 Aralık 2014 tarihli Habertürk Gazetesi’nde yayınlanan Yener Atlı’nın köşesinden alınmıştır.