Türkiye, yurt içi ve dışından saldırılara maruz kaldığı yılın ilk altı ayında, küresel ekonomideki zorluklar, jeopolitik riskler, kurdaki artışa rağmen yolundan sapmadı. Türkiye ekonomisine en yalın ve en yakın tepkileri veren Kahramanmaraş’ta bu dönemde yatırım sayesinde işsizliği azalttı. Sosyal Güvenlik Kurumu “Sigortalı çalışan sayısı” araştırmasına göre, Kahramanmaraş’ta 2014 yılı Haziran ayında; 125 bin 686 olan sigortalı sayısı 2015 yılının aynı ayında 136 bin 831 oldu. 

Sektörel çeşitlilik açısından Türkiye’nin en önemli üretim merkezlerinden olan Kahramanmaraş, işsizlik oranlarının en düşük olduğu illerin başında geliyor. Ürettiğini tekrar kente yatırım yapan iş adamları, işsizlik rakamlarının da düşmesini sağlıyor.

HER 3 YILDA BİR 3 KAT BÜYÜYOR

Son 10 yıllık süreçte Kahramanmaraş’ın bulunduğu yerden 10 kat daha fazla büyüdüğünü belirten Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük: “Kahramanmaraş, aldığı teşviki son kuruşuna kadar yatırım için harcayan girişimcileri ile tekstilde, enerjide, gıdada, metal mutfak sektöründe, kağıt sanayiinde, çimento sektöründe lider konuma ulaşmış bir üretim merkezidir.

Tekstil sektörünü başı çektiği 1000’e yakın sanayi tesisleriyle 100’ü aşkın ülkeye ihracat yapan 246 ihracatçı şirketi ile yaklaşık 1 milyar dolar ihracat gerçekleştirmektedir. Kahramanmaraş’ta son 10 yılda gerçekleştirilen 5,5 milyar dolar özel sektör yatırımının yaklaşık yarısı tekstil sektöründe yapılmıştır. Diğer taraftan, 1980 sonrasında Türkiye’de yapılan tekstil yatırımlarının %15’ini Kahramanmaraş gerçekleştirmiştir. Son on yılda yapılan özel sektör yatırımı ile istihdam 45 binden 130 bine, ihracat 230 milyon dolardan 900 milyon dolara yükselmiştir” şeklinde konuştu.

2014 YILI ÇOK BAŞARILI GEÇTİ

2014 yılında yatırım, istihdam, üretim çarklarının çok iyi işlediğine değinen Karaküçük: “2014 yılında iç piyasa ticaret hacmi 24 milyar 551 milyon 811 bin lira olarak belirlendi. İhracatımız yaklaşık 1 milyar dolara ulaştı. 2014 yılı Haziran ayı çalışan sayımız 125 bin 860 oldu. 2015 yılında bazı yaşanan olumsuzluklar ve dünyada yaşanan durağanlık bizi de etkiledi. Yılın bitmesine 3 ay kala verilerimiz yine dünyaya göre iyi durumda. 2016 yılına umutla bakıyoruz.” ifadelerini kullandı. 

HEDEF İLK 10 EKONOMİ

Kahramanmaraş’ın 2023 hedefinin 5 milyar dolan ihracat olduğunun altını çizen Karaküçük son olarak şöyle konuştu: “Türkiye ipliğinin yüzde 35’ini, kumaşın yüzde 10’unu, metal mutfak eşyalarının yüzde 60’ını, çimentonun yüzde 10’unu, kağıdın yüzde 20’sini üretme başarısını yakalamıştır. Özellikle yeni yatırım sahaları üretmek adına yürüttüğümüz çalışmalar, Tomsuklu OSB, ıslah OSB’ler, İş Geliştirme Merkezi gibi projelerimizle; Lojistik Merkeziyle; yeni ihtisas sanayi siteleri, sektörel ticaret merkezleri, yeni turizm yatırım alanlarıyla; güçlü üniversitesi, Teknokenti, Tekmeriyle; Germanicia Antik Kenti ve Ashab-ı Kehfiyle; Necip Fazıl’ı ve Aşık Mahzuni’siyle, alternatif turizmi ve su sporlarıyla; florası ve gastronomisiyle geleceğin yıldız kentleri arasında hak ettiği yerini alacaktır.”

TERÖR ASLI BİZİ YILDIRMAYACAK

Türkiye’de son aylarda PKK terör örgütü tarafından yapılan kalleşçe saldırılara değinen Başkan Karaküçük: “Terör ’den beslenen mihraklara asla ve asla imkan vermeyeceğiz. Terörün en büyük korkusu yatırımdır. Gerek Kahramanmaraş’ta gerek ise Türkiye’de bulunan iş adamlarının parolası yatırım. El birliği ile etnik köken ayırtmaksızın bu belanın kökünü kazıyacağız.  

Editör: Haber Merkezi