Başbaşa yapılan görüşmede Sayın Vali “Kurum merkezini kutlayarak, kurum içinden mevzuata ve uygulamaya hakim bir çalışanın, yönetici atanmasının ilimiz adına oldukça sevindirici ve zaman kazandırıcı bir tercih olduğunu vurguladı. Ziyarette Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun ülkemiz ekonomisine sağladığı katkılar ve İl Koordinatörlüğümüzün ilimizin ekonomik gelişmişlik düzeyine olan pozitif katkısı ile birlikte ilaveten ulusal kalkınma ve bölgeler arası gelişmişlik farklarının ortadan kaldırılabilmesi için kırsal kalkınmanın önemine değinildi.”

Yapılan görüşmede ilimizdeki tarhana, şıra ürünleri, kırmızı biber imalatı, zeytinyağı imalatı gibi kurumumuz tarafından desteklenen yöresel ürünlere verilecek hibelerden bahsedildi. Yenilenebilir enerji kaynakları ve Kamu kurumlarının bu alanda yapacakları yatırımlara vereceğimiz desteklerin önemi konuşuldu. Kamu kurumlarının Kırsal Kalkınma fonlarından azami ölçüde faydalanabilmesi için neler yapılması gerektiği hususunda sohbete derinlik katıldı.

Ayrıca Kahramanmaraş İl Koordinatörümüz Ahmet Cemil CEYHAN “AB Komisyonu tarafından 27 Ocak 2015 tarihinde imzalanan IPARD II programında IPARD I programında desteklenen mevcut sektörlerin desteklenmeye devam edeceğini belirtti. Mevcut sektörlerde bir takım değişiklikler olmuştur. IPARD I’den farklı olarak tarımsal işletmelere destek kapsamında, manda sütü üretimi, yumurta tavukçuluğu ve kaz yetiştiriciliği destek programına eklendi. Mevcut sektörlere ek olarak Kırsal Altyapı hizmetleri(en fazla 1 MW kapasitesine sahip yenilenebilir enerji yatırımları), Yenilenebilir Enerji, Makine parkları ve mantar yetiştiriciliğinin de hibe kapsamında olan sektörlere ilave edildiğini söyledi.”

TKDK tarafından desteklenen tüm projeler katma değer vergisi (KDV), gümrük vergisi ve gelir vergisinden muaftır. CEYHAN “Tarım alanında Avrupa Birliği kaynaklı hibelerin dağıtımının Kahramanmaraş genelinde daha da yayılarak artması en büyük temennimizdir. TKDK olarak ülkemizin kırsal kalkınma hamlesi olan IPARD (Kırsal Kalkınma) Programı kapsamında düzenli olarak teklif çağrısına çıkarak proje kabul etmekteyiz. Şimdiye kadar bir ilçemiz haricinde tüm ilçelerimizde hibe ödemesi gerçekleştirdik. Kurumumuz tarafından desteklenen yatırımlar sayesinde 405 kişiye iş imkânı sağlandığını belirtti. Yatırım yapmayı düşünen çiftçilerimiz veya müteşebbislerimiz muhakkak Kurumumuz yardım masasını ziyaret etmeli ve bilgi almalıdır.” dedi.

Editör: Haber Merkezi