TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) tarafından desteklenen yatırımlara sağlanan vergi istisnalarına Gelir ve Kurumlar Vergisi İstisnası da eklendi.

 

TKDK TARAFINDAN DESTEKLENEN YATIRIMLAR GELİR VE KURUMLAR VERGİSİNDEN MUAF OLACAK

 

18 Nisan 2013 tarih ve 28622 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 6456 sayılı “Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile IPARD kapsamında yapılacak yatırımları teşvik etmek amacıyla bir takım yeni düzenlemeler yapıldı. Yeni yapılan düzenlemelere göre IPARD kapsamında yürütülen projeler karşılığında sağlanan hibeler artık gelir ve kurumlar vergisine tabi olmayacak

 

TKDK tarafından IPARD (Kırsal Kalkınma) Programı kapsamında yatırımlara hibe şeklinde geri alınmamak üzere parasal destekler sağlanıyor. Söz konusu parasal destekler, bu yeni uygulamadan önce kazanç olarak değerlendiriliyor ve hibe alan kurum veya kişi bu gelir üzerinden vergiye tabi oluyordu. Eski uygulama verilen hibenin veya desteğin etkisini azaltıyordu. Yapılan düzenleme  vergilemenin olumsuz etkisini gidermeyi amaçlıyor ve bu alandaki boşluğu gideriyor.

 

6456 sayılı Kanun’un bu hususa ilişkin 15. Maddesi “31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa aşağıdaki geçici madde eklendi.

“GEÇİCİ MADDE 84- Avrupa Birliği organlarıyla akdedilen ve usulüne göre yürürlüğe konulan anlaşmalar çerçevesinde proje karşılığı sağlanan hibeler, özel bir fon hesabında tutulur ve gelir olarak dikkate alınmaz. Söz konusu hibelerle gerçekleştirilecek projelere ilişkin olarak bu fondan yapılan harcamalar, gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider ve maliyet olarak dikkate alınmaz. Proje sonunda herhangi bir şekilde harcanmayan ve iade edilmeyen tutarın kalması hâlinde bu tutar gelir kaydedilir.

 

Birinci fıkra çerçevesinde sağlanan hibelerle finanse edilen yıllara sâri inşaat ve onarım işlerine ilişkin ödemeler üzerinden ve yaptıkları serbest meslek işleri dolayısıyla bu işleri icra edenlere yapılan ödemelerden, fon hesabından yapılan harcama tutarları ile sınırlı olmak üzere, 94 üncü maddenin birinci fıkrasının (2) ve (3) numaralı bentleri ile 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ve 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri uyarınca vergi kesintisi yapılmaz.” şeklindedir.

 

İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha USLU konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Bu hüküm ile yatırımcılarımızın TKDK’dan aldıkları destekler, gelir veya kurumlar vergisi matrahı dışında tutulacak. Buna göre, IPARD Programı kapsamında Kurumumuz tarafından ödenen destekler vergiye tabi gelir olarak dikkate alınmayacak. Ayrıca yatırımcılar tarafından yıllara sâri inşaat ve onarım işlerine ilişkin ödemeler üzerinden ve yaptıkları serbest meslek işleri dolayısıyla bu işleri icra edenlere yapılan ödemelerden herhangi bir vergi kesintisi yapılmayacak. Bu sayede zaten KDV istisnasından istifade eden yatırımcılarımız artık yatırımlarında daha fazla imkan ve avantaj elde etmiş durumdalar” dedi.

 

İlgili madde 2013 takvim yılından itibaren alınan destek ödemeleri için geçerli olacak.

 

Editör: Haber Merkezi