TKDK İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha USLU, PAGİAD’ın bu nazik davetinden duyduğu memnuniyeti dile getirirken, bu tür derneklerin topluma çok faydalı olduğunu vurguladı. USLU” TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü tarafından Pazarcık ilçesinde bugüne kadar 12 proje ile sözleşme imzalanmıştır. Bu projelerin yatırım tutarı yaklaşık 15Milyon lira civarındadır. Pazarcık ilçesinde uygulanmakta olan projelere ödenecek toplam hibe desteği yaklaşık 8Milyon lira bulacaktır. Bugüne kadar bu tutarın 3,5 Milyon lirası ödenmiştir. Geri kalan kısmı ise en yakın zamanda ödenecektir. TKDK destekleri ile Pazarcık’ta AB standartlarında 3 adet süt üretim çiftliği, 2 adet besi çiftliği, 1 adet soğuk hava deposu, 6 adet tıbbi aromatik bitki yetiştiren çiftçimize traktör ve tarla ekipmanı desteği için hibe ödemesi gerçekleşmiştir.” dedi.

Ayrıca toplantıda katılımcılarla birlikte, Pazarcık’ta ne tür yatırımların yapılabileceği, hangi yatırımların hibe desteği alabileceğine dair sektör analizleri yapıldı. Potansiyeller değerlendirildi. Yapılan değerlendirmelere göre Pazarcık ilçesinde özellikle; kırsal turizm yatırımları,broiler (et tavuğu) çiftlikleri, modern seracılık yatırımları, sarımsak işleme paketleme ile ilgili yatırımlar, hayvancılık yatırımları, moderni bir kesimhane yatırımı gibi alanlarda hazırlanacak projelere ihtiyaç olduğu tespit edildi. Bu alanlarda yapılacak çalışmaların hibe desteği alabileceği değerlendirildi. Pazarcık Kaymakamı Dr. Mehmet BOZTEPE toplantının sonunda ilçe ve bölge ekonomisine sağladığı katkılar ve istihdam imkanları açısından TKDK’yayaptıkları ve planlanan çalışmaları için teşekkür etti.

 TKDK Hangi Alanlarda Yapılan Yatırımları Destekliyor


 Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım başlığı altında küçükbaş ve büyükbaş süt üretim çiftliklerine, Et Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım başlığı altında küçükbaş ve büyükbaş et üreten çiftliklere ve tavuk eti (broiler) üretim çiftliklerine, Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması başlığı altında dondurma fabrikaları, mandıralar, süt paketleme tesislerine, Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması başlığı altında kesimhaneler ve kombinalara, Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması başlığı altında soğuk hava depolarına paketleme tesislerine, Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması yatırım başlığı altında balık işleme ve paketleme tesislerine, Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi yatırım başlığı altında arıcılara, tıbbi aromatik bitki yetiştiren çiftçilere, dış mekan ve iç mekan süs bitkisi yetiştiren çiftçilere malzeme ve makine ekipman vs. desteği verecek projelere, Yerel Ürünlerin ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi başlığı altında Kahramanmaraş için hazırlanmış yerel ürünler listesinde bulunan (dondurma, tarhana, kırmızıbiber, şıra ürünleri, makarna, turşu, salamura, bulgur, döğme, yoğurt, peynir, baklava, yöresel yemekler vs. üretim tesislerine) birçok tarımsal ürün işleme ve paketleme tesisi projelerine, Kırsal Turizm başlığı altında oteller, konaklama ve dinlenme tesisleri, yeme içme tesisleri, kır lokantaları, halı sahalar, yüzme havuzları, akuaparklar, doğa sporları içeren yatırım projelerine, Kültür Balıkçılığı başlığı altında ise kafes ve havuz balıkçılığı projelerine hibe desteği verilmektedir.


TKDK’nın Desteklediği Yatırımlar KDV ve Gelir Vergisinden Muaf Tutuluyor

TKDK, desteklediği yatırımlara % 50 ile 65 arasında hibe desteği veriyor. Yapılan harcamalar (inşaat ve makine ekipman harcamaları) KDV’den ve alınan hibeler ise gelir vergisinden muaf tutuluyor. Yatırımcılar hazırladıkları projeler ile Kuruma ilan edilen tarihlerde başvuruda bulunuyor. Ardından Kurum tarafından yapılan incelemeler neticesinde uygun bulunan başvuru şartlarını taşıyan projelerle yatırım sözleşmeleri imzalanıyor. Tamamlanan yatırımların ardından hibe ödemeleri gerçekleştiriliyor. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgilere http://kahramanmaras.tkdk.gov.tr/ ve http://www.tkdk.gov.tr/ adreslerinden ve 444 85 35 (444 TKDK) numaralı yardım masası telefonundan önce 2’yi daha sonra 46’yı tuşlayarak ulaşılabilir.

 

Editör: Haber Merkezi