Ekonomisi büyük ölçüde tekstil sektörüne dayalı Kahramanmaraş’ın üretim ve ticarette avantajlı konuma ulaşması adına Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın uzun süredir Ticaret Bakanlığı ve ilgili kurumlar nezdinde devam eden çalışmaları sonucunda tekstil ürünleri ithalatına ek vergi uygulanacak.

Böylelikle Kahramanmaraş’ın üretim yapısı içerisinde ağırlıklı olarak yer alan pamuk ipliği ve pamuklu kumaş üreticileri global pazarlar açısından önemli bir rekabet avantajı elde etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan İthalat Rejimine Ek Karar kapsamında, pamuk ipliği ve pamuklu mensucat ithalatına yüzde 5 ila yüzde 8 arasında değişen oranlarda ilave gümrük vergisi tahsil edilecek. 

Konu hakkında açıklamalarda bulunan KMTSO Başkanı Serdar Zabun, tekstil sektörünün her yıl 15 milyar dolar net döviz getirisi ile Türkiye’nin stratejik sektörlerinden birisi olduğuna dikkat çekerek, “Tekstil sektörünün en önemli üretim merkezlerinden birisi olan Kahramanmaraş ise 300 ihracatçı şirketi ile Avrupa ve diğer pazarlar bakımından iplik ve mensucatta güçlü bir Türk markası olarak anılıyor. Türkiye’nin bu sektörde dünya moda merkezlerine gönderdiği ürünlerin çok büyük bir kısmı Kahramanmaraş’tan ihraç ediliyor.” dedi.

Kentin ihracat ve üretimde önemli yerde olduğunun altını çizen Zabun, “Şehrimiz 600 milyon doların üzerinde tekstil ihracatı ile Türkiye’nin en büyük 4. tekstil ihracatçısı konumuna ulaştı. Türkiye pamuk ipliği üretiminin %36’sını, denim üretiminin %25’ini, dokuma mensucat üretiminin %13’ünü, örme mensucat üretiminin %12’sini gerçekleştiren Kahramanmaraş’ın özellikle küresel pazarlardaki rekabet gücünü artırması bizim için öncelikli çalışma alanıdır.” diye konuştu.  

Sektörün, dampingli ithalat baskısından kurtulması yönünde çalışmalarının sonuç verdiğini söyleyen Zabun, “İthalata getirilen ilave gümrük vergisi tekstil üreticilerimizin nefes almasını sağladı. Bu karar dolayısıyla başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Hükümetimize ve Ticaret Bakanımıza iş dünyamız adına şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca emeği geçen tüm oda, borsa ve sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ederim.” dedi. 

Editör: Haber Merkezi