Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Türkiye Cumhuriyeti adına Avrupa Birliği’nin Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı olan IPA’nın Kırsal Kalkınma Bileşeni kapsamında uygulanacak yatırımlara ilişkin 17 NİSAN 2015 tarihinde On dördüncü Başvuru İlanına çıktığını ilan etti. 14. Başvuru Çağrı İlanı, Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı kapsamında yatırım yapmak isteyen işletmeler tarafından destek almak üzere yapılacak başvurular ile ilgili olacak.

 14. BAŞVURU ÇAĞRI İLANI İLE TKDK 121 MİLYON AVRO HİBE ÖDEYECEK

 TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğünden yapılan açıklamada Türkiye genelinde 42 ilde 5 değişik alanda 121 Milyon AVRO hibe desteği verileceği açıklandı. Avrupa Komisyonu tarafından 25 Şubat 2008 tarihinde onaylanan Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı; Türkiye’nin katılım öncesi dönemdeki öncelikleri ve ihtiyaçlarını dikkate alarak, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için kapasite oluşturmayı hedefleyerek, işletmeleri Avrupa Birliği standartlarına yükseltmeyi amaçlıyor.

 SÜT ÇİFTLİKLERİ İÇİN 14. ÇAĞRI ÇOK BÜYÜK BİR FIRSAT

 TKDK İl Koordinatörü Ömer Süha USLU yaptığı açıklamada “Büyükbaş ve küçükbaş süt üretimi yapan üreticilerin çiftlik projelerinin alınacağı 14. Başvuru Çağrı İlanı kapsamında Kahramanmaraşlı yatırımcılarımıza %65’e kadar hibe desteği vereceğiz. Projelerin teslimi için son gün 5 Haziran 2015. Önümüzde 50 güne yakın bir proje hazırlık süresi bulunmaktadır. Süt çiftlikleri için 81 Milyon AVRO ödenecek hibe bulunmaktadır. Kahramanmaraş TKDK olarak bugüne kadar süt çiftliği yatırımlarında Türkiye genelinde 9. Sırada yer aldık. Toplamda süt çiftliği yatırımımız 41 Milyon TL’yi aştı. Ama bu yatırım miktarı yeterli değil. Daha yukarılara taşımalı daha fazla yatırım projesi almalıyız. İlimizde süt pazarlama konusunda hiçbir sıkıntı bulunmamaktadır. Çok ciddi süt üretimine ihtiyacımız bulunmaktadır. Kahramanmaraş süte en çok ihtiyaç hisseden illerin başında yer almaktadır. Gerek dondurmamız ve gerekse son yıllarda yapılan özel sektör yatırımları sayesinde ciddi bir süt açığı ortaya çıkmıştır. TKDK ile hayvancılığımızı yeni kurulacak profesyonel işletmelerle birlikte çok daha ileriye taşıyabiliriz. Yine süt işleme tesisleri yani dondurmacılar ve mandıralar, et işleme tesisleri ve kesimhaneler, soğuk hava deposu sahipleri de sadece makine ekipman alımını içeren projelerine 14. Başvuru Çağrı Döneminde hibe desteği alabilecekler. Bu gibi işletmelerin de gerek modernizasyon gerekse kapasite artırımı yapabilecekleri projelerini bekliyoruz.” dedi

 PROGRAMIN KAYNAĞI

Faydalanıcılara uygun harcamalar karşılığında sağlanacak olan mali desteğin kaynağı, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Eş-finansmanından oluşturulan IPARD Programı Fonu. Bu destek “Kamu Katkısı” olarak adlandırılıyor. Bu kamu katkısı, program çerçevesinde gerçekleşmiş yatırımlar için geri ödemesiz olarak kullandırılacak.

 BAŞVURU TARİHLERİ

Başvurular 11.05.2015 tarihi saat 09.00’dan itibaren, TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğünde kabul edilmeye başlayacak olup, başvuruların son teslim tarihi 05.06.2015, saat 23.00.  Bu çağrı için son teslim tarihinden sonra yapılacak başvurular kabul edilmeyecek.

 YATIRIM SÜRELERİ

On dördüncü Başvuru Çağrı İlanı kapsamında hazırlanacak başvurularda taksitlendirmenin nasıl yapılacağı ile ilgili bilgiler Başvuru çağrı rehberinde yer almaktadır. Hazırlanacak olan başvurularda yatırım süreleri maksimum 9 (dokuz) ay olarak planlanmalıdır.

 BAŞVURULAR İLE İLGİLİ BİLGİLER

11.12.2013 tarihinde IPARD Programında yapılan son değişiklikler Avrupa Komisyonu tarafından onaylandı. Programın güncel hali, Tarım Bakanlığı (www.tarim.gov.tr) ve TKDK internet adreslerinden (www.tkdk.gov.tr) incelenebiliyor. Başvurular hakkında detaylı bilgiler ve başvuru kurallarının yer aldığı Başvuru Çağrı Rehberleri TKDK resmi internet adresinden (www.tkdk.gov.tr) temin edilebiliyor.

 TKDK TARAFINDAN HİBE DESTEĞİ VERİLEN ALANLAR

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından 14. Başvuru Çağrı Döneminde hibe desteği verilecek yatırım başlıkları şunlar;

 Süt Üretim Çiftlikleri (İnşaat ve makine ekipman yatırımı için),

Süt İşleme Tesisleri (Sadece makine ekipman alımı için),

Et İşleme Tesisleri (Sadece makine ekipman alımı için),

Soğuk hava depoları (Sadece makine ekipman alımı için),

Su Ürünlerinin İşleme Tesisleri (Sadece makine ekipman alımı için),

 TKDK YATIRIMLARI KDV VE GELİR VERGİSİNDEN MUAF TUTULUYOR

TKDK, bahsi geçen yatırım alanlarında gerçekleştirilen yatırımlara % 50 ile 65 arasında hibe desteği veriyor. Yapılan harcamalar KDV’den ve alınan hibeler ise gelir vergisinden muaf tutuluyor.

Editör: Haber Merkezi