Türkiye’de ve dünyada iklimlendirme denilince akla ilk gelen firmalardan Temsan Makine, 1960 yılında tarım makineleri ve yedek parça imalatıyla küçük bir atölyeyle başladıkları iş yaşamında bugün, 50.000 metrekarelik üretim tesisleriyle devam ediyor. Temsan, iklimlendirme ve klima sektöründe kazandığı başarıyı D-Plus ve Maritaş ile tekstil sektöründe de sürdürüyor. 


Geliştirdikleri makine ile ilgili bilgi veren Temsan Yönetim Kurulu üyesi Cem Kesim, 1 yıl süren Ar-Ge sonucunda denim üretiminde yatırımları dışa bağımlılıktan bir nebze olsun kurtaracak olan çalışmalar gerçekleştirdiklerini ve mekaniğinden yazılımına kadar Türk mühendislik projesi olan slasher makinesini ürettiklerini söyledi. Yeni geliştirdikleri sistemin alışılagelmiş makinelerle karşılaştırıldığında, kullanıcıya opsiyonel kapasitede satın alma ve çalışma imkânı sağladığını söyleyen Kesim, sözlerini şöyle sürdürdü; “Piyasada çalışan slasher makineleri aylık 700.000-750.00 m’lik üretim kapasitesine çıkabilmekte iken bu makine opsiyonel satın alma imkânları ile aylık 1.300.000 m’ye kadar üretim yapabilmektedir. Makine bu kapasiteye çıkarken işletme ve operasyon maliyetleri sadece %12’lik bir artış göstermektedir. Bu da özellikle ticari koleksiyon üreticileri için avantajlı üretim imkân sağlamaktadır. Makine aynı zamanda tasarım esnekliği dolaysıyla uygulamada 16 tekneye kadar çalışabilme imkânı sağlamaktadır. Makineyi farklı kılan bir diğer özellik ise boya tekneleri arasında oksidasyon yolu en uzun olan makine olmasıdır. Temsan, iklimlendirme tekniklerinin iplik ve elyaf üzerinde etkilerindeki tecrübelerinden yola çıkarak bu makinenin uygulamasına özel bir klima sistemi de eklemiş ve çalışma esnasında oksidasyon kalitesini %4’e kadar arttırmıştır. Ayrıca Türkçe ve İngilizce yazılımı ile kullanıcılar için kolay kullanım ve adaptasyon imkânı sağlamaktadır.”

SLASHER BOYA MAKİNESİNİN LANSMANI KTM 2017’DE

Cem Kesim, slasher makinesini ilk olarak Ar-Ge projesini birlikte gerçekleştirdikleri Maritaş Denim fabrikasında çalıştırdıklarını, sistemin lansmanını ise Kahramanmaraş Tekstil Makineleri Fuarı KTM 2017’de gerçekleştireceklerini söyledi.

Kesim, sözlerini şöyle sürdürdü; “Temsan olarak firmalara özel projeler üretiyoruz. Bizim yaptığımız makine ve klima işinde standart yok. Her proje birbirinden farklı. Tekstil sektöründe endüstriyel klima alanında uzmanlaşmış durumdayız. Slasher boya makinesi üretimine karar verdiğimizde aldığımız geri dönüşler bizi motive etti. Temsan markasının olduğu yerde sorumluluğumuz daha büyük. Sürekli iyi ve daha kaliteliyi yapmak zorundayız.” Kesim, gerek üretim kapasitesi ve kalite, gerekse servis hız ve pazar payı ile klima sektöründe Avrasya'nın lideri konumunda olduklarını, slasher makinesi ile de pazara yeni bir soluk getirdiklerini belirtti.

Editör: Haber Merkezi