IPARD (Kırsal Kalkınma) Programı kapsamında TKDK’ya Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması yatırım başlığı kapsamında soğuk hava deposu yatırımı için projesini sunan Samioğulları Gıda Tarım Akaryakıt Yatırım Ltd. Şti.’ne ait işletme törenle açıldı. Açılış törenine Kahramanmaraş Milletvekili Dr. Sıtkı GÜVENÇ, Pazarcık Kaymakamı Dr. Mehmet BOZTEPE, Pazarcık Belediye Başkanımız Yakup Hamdi BOZDAĞ, TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha USLU, Pazarcık İlçesi mülki amirleri, sektör temsilcileri ve vatandaşların katılımıyla Pazarcık ilçemizde gerçekleştirildi.

Program, okunan mevlit ve bereket duaları ile başladı. İşletme sahibi Ferzi ÜNAL, TKDK İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha USLU,  Pazarcık Kaymakamı, Pazarcık Belediye Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Dr. Sıtkı GÜVENÇ’in konuşmalarının ardından kurdele kesilerek tesisin açılışı gerçekleştirildi.

TKDK İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha USLU “Kurumumuz desteğiyle yapılan yatırımlar sayesinde, ilimizde meyve sebze ürünlerini depolama ve saklamaya yönelik soğuk hava depoları kurularak, hasat zamanında ürünlerin hasat kayıplarının azaltılması amaçlanmış ve ürün kalitesi yükseltilmiştir. 1.200 ton ürün depolayacak, 10.000 m3 kapasiteli bu soğuk hava deposu yatırımı ilimiz tarımı ve ekonomisine hayırlı olsun.” dedi. Uslu sözlerine “Bugüne kadar Pazarcık İlçemizde yaklaşık 13 tesise hibe desteği verdik. Ayrıca birçok çiftçimize makine ekipman ve traktör alımı için hibe desteği verdik. Pazarcık’ta yaklaşık 15 Milyon TL değerinde yatırım gerçekleştirildi. Büyükbaş ve küçükbaş süt ve et üretimi tesisleri, broiler tesisleri ve soğuk hava tesisleri başlıca tamamlanan yatırımlardır” ifadelerini ekledi.


TKDK İl Koordinatörü Ömer Süha USLU’nun konuşmasının ardından Kahramanmaraş Milletvekili Dr. Sıtkı GÜVENÇ yaptığı konuşmasında “Pazarcık ilçesinde yapılan soğuk hava deposunun iş adamları için örnek bir yatırım olduğunu, bölge milletvekilleri olarak yatırımcıların önündeki bürokratik engelleri azaltarak ilimiz ve ülkemiz ekonomisinin canlanması için gereken her türlü gayreti gösterdiklerini, bu gayretlerin yatırımlara dönüştüğünü görmenin kendilerini ziyadesiyle mutlu ettiğini belirtti. Ayrıca çiftçilerin bilinçli tarım yaparak stratejik ürünlerin üretimine daha çok ağırlık vermeleri gerektiğini ifade etti.

Proje sahibi Ferzi ÜNAL; “İlçemizde faaliyete geçen soğuk hava deposu yatırımı sayesinde meyve ve sebze ürünlerinde hasattan tüketiciye kadar uzanan zincirde kaybımız azalacaktır. TKDK İl Koordinatörü ve uzmanları sayesinde aldığımız hibelerle artık yatırım yapmak çok kolay” dedi.

Bu yatırımla birlikte sebze ve meyvelerin tüketiciye Türk gıda kodeksine, gıda yönetmeliğine uygun bir şekilde soğuk hava deposunda depolanarak dalından koparılmış gibi meyveyi ilk günkü tazeliğinde sunmak hedeflenmektedir. Projenin amacını yerine getirmek için projenin onaylanması, ardından tesisin yapım işlerinin gerçekleşmesi ve makine-ekipman alımı yapıldı.


Kurulan işletme ile doğrudan ve dolaylı olarak istihdama katkı sağlanacaktır. Projenin yatırım bedeli yaklaşık 3.2 Milyon TL’dir. Projenin uygun harcama tutarı ise 2.7 Milyon’dir. Yatırımcı bu harcama bedelinin %50 sini yani 1.35 Milyon TL’sini TKDK’dan hibe olarak geri almıştır. Kurum ödemeyi 2 taksitte gerçekleştirmiştir. Yatırımın gerçekleştirilmesiyle birlikte Kahramanmaraş bölgesinde Avrupa Birliği Standartlarına ve Çevre Standartlarına uyumlu bir soğuk hava deposu hizmet vermeye başlamıştır.

Editör: Haber Merkezi