Öncelikle doğudaki terör, güneydoğu sınırlarımızdaki terörle mücadele sebebiyle, işi yapamamaktan yakınan nakliyeciler adeta dert küpü.

Kamyon garajına yakın olması sebebiyle, nakliyecilerin yoğun olduğu bölgeye gittik. Nakliyeci esnafının suratından düşen bin parça. Konuşuyor ama görüntü vermekten imtina ediyor, çekiniyor. “İçimiz yanıyor, dert ve borç bini aştı, sen haber derdindesin gazeteci abi” diye sızlananları da gördük. Yüzümüze bile bakmadan konuştu birkaçı, dert yandı, “Tek tük de olsa doğu illerine yük çıkıyor. Ancak dönüşü olmayınca, zarar ediyorsun. Karşılığı olsa, ne ala, ama yok! açıkçası hareket, sirkülasyon yok! İçimiz kan ağlıyor!” dediklerinde öbürleri konuşanı onaylıyor başıyla, sözcüklerle.

Birisi atılıyor çayını yudumlarken, yetki belgesi olmayan korsan kamyoncuların, nakliyatçıların her yerde cirit attığını söylüyor. Ve Şanlıurfa’da, Gaziantep ve Osmaniye’de bulunduğu halde, Kahramanmaraş’ta ‘Denetim İstasyonu’nun bulunmayışından dert yanıyorlar.

KİMSE KİMSEYE BORÇ VERMEZKEN!

Daralan piyasayı anlatıyor öteki, krizden söz ediyor, zorunlu ihtiyaçlar dışında evlerine bir şey alamadıklarını, götüremediklerini anlatırken başını yere eğiyor.

Günümüzde en hareketli sektör, gıda sektörü. İnsanlar her şeylerinden, lükslerinden, bazı özel ihtiyaçlarından vazgeçebiliyorlar ama boğazlarından kısamıyorlar. Ancak yaklaşan kışla birlikte gıda sektörünün de diğer sektörlere benzeyeceğine ilişkin görüş bildiren çıkıyor aradan.

“Nasıl bu hale geldi anlamıyorum. Kimse kimseye borç vermiyor, emanet bırakamıyor. İnsanların, birbirimize güvenimiz azaldı. Bir müşteri gelse hepimiz üzerine çullanıyoruz. Kulaklarımız çalacak telefonda, gözlerimiz kapıda belirecek bir müşteride. Ama yok! Terör belası bizi fena vurdu” diyor tavlayı bırakıp bize yönelen nakliyeci vatandaş.

BİRİ BİTİYOR, DİĞERİ BAŞLIYOR!

Hükümet terörle uğraşıyor. Doğuda hain ve alçak terör örgütü ile mücadele verirken, Türk Silahlı Kuvvetleri de Irak ve Suriye içinde, İŞİD ve PYD terör güçlerine karşı amansız bir savaş veriyor. 15  Temmuz darbe kalkışması ve akabinde gelişen ekonomik süreç, nakliyeci esnafını büsbütün krize sokmuş.

Fetullah terör örgütünün faşist darbe girişimi de piyasa büsbütün daralınca, bundan en çok etkilenen de nakliyeciler olmuş. Nakliyecileri örgütleyen, sorunlarına çözüm sağlayan kooperatif de kapatılınca, ne yapacaklarını bilemez hale gelmişler.

Editör: Haber Merkezi