Menzelet ve Kılavuzlu Hidroelektrik Santrallerinin Koç Holding ve Aygaz’ın ortak iştiraki Entek Elektrik’e bağlı Menzelet Kılavuzlu Elektrik’e devir işlemleri, İşletme Hakkı Devir Sözleşmesi’nin imzalanması ve EPDK lisans onaylarının ardından tamamlandı.

Entek Elektrik, 2017 Eylül ayında santrallerin 49 yıl süre ile "İşletme Hakkının Verilmesi" yöntemiyle özelleştirilmesi ihalesi kapsamında, 1 milyar 276 milyon TL ile en yüksek teklifi veren şirket olmuştu.

İşletme hakkı devralınan Kahramanmaraş’taki iki hidroelektrik santralinin, Koç Topluluğu’nun sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji kaynaklarındaki büyüme vizyonunun önemli bir adımı olduğuna dikkat çeken Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Yağız Eyüboğlu, “Entek, öncü elektrik üretim şirketleri arasında yer alma hedefiyle, portföyünü güçlendirmeye devam etmektedir. 2017 yılında yapılan en büyük özelleştirme ihalesini kazanarak vizyonumuzu ve ülkemizin geleceğine olan inancımızı ortaya koyduk” dedi.

Entek Elektrik Genel Müdürü Bilal Tuğrul Kaya ise yaptığı açıklamada, Entek Elektrik’in geçtiğimiz yıl Ekim ayında Mersin’de 24 MW kurulu gücünde üç hidroelektrik santralini bünyesine kattığını hatırlatırken sözlerine şöyle devam etti: “Toplam 178 MW kurulu güce sahip Menzelet ve Kılavuzlu Hidroelektrik Santralleri’nin satın alma işlemi, ülkemizde 2017 yılında yerli yatırımcıların gerçekleştirdiği en büyük satın alma işlemi oldu. Bu iki santralle birlikte kurulu gücümüz yaklaşık iki katına çıkarak 422 MW’a ulaştı. Önümüzdeki dönemde de kaynak çeşitliliği açısından dengeli bir üretim portföyüne ulaşmayı gözeterek yatırımlarımıza devam etmeyi planlamaktayız.”

Entek Elektrik Üretimi A.Ş. Hakkında:

Koç Topluluğu’nun elektrik üretimi alanında faaliyet gösteren şirketi Entek Elektrik, 1995 yılında yatırım çalışmalarına başladı. İlk tesisi 1998 yılında Bursa’da kurulan Doğalgaz Santrali oldu. Devam eden yıllarda da Kocaeli Doğalgaz Santrali portföye dâhil oldu.

2011 yılında AES grubuyla kurulan ortaklığın 2014 yılında sona ermesi ile birlikte ortaklığın Samsun ve Karaman’daki hidroelektrik santralleri Entek Elektrik’e geçti.

2017 yılında Mersin’in Mut ilçesinde kurulu gücü 24 MW olan Azmak Hidroelektrik Santralleri devralındı ve şirketin toplam kurulu gücü 244 MW oldu.

Son olarak Menzelet ve Kılavuzlu santrallerinin devralınmasıyla birlikte şirketin toplam kurulu gücü 422 MW’a ulaştı. Entek, 5 farklı şehirde kurulu 9 santraliyle elektrik üretim faaliyetlerine devam etmektedir.

 

Editör: Haber Merkezi